Велинград - online - Млади пещерняци от Ракитово почистиха крепостта Цепина 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Млади пещерняци от Ракитово почистиха крепостта Цепина
Публикувано 2017-07-25 09:13:47 от Темпо

„Младите пещерняци“ от Ракитово, членове на Българското пещерно дружество, през юли проведоха поредната си неделна експедиция. Този път проявата им беше по-различна. Те не бяха при пещерите над Ракитово, а посетиха района на крепостта Цепина.

Децата бяха изключително ентусиазирани от обстоятелството, че освен регулярните си занимания, ще разгледат историческата крепост, за която знаеха, че е имала голямо значение за запазване на българщината. Две цели си бяха поставили младите пещерняци за изпълнение в този слънчев ден. Първата беше техническа тренировка по въже. Това представлява придобиване на умение при изкачването и спускането по съоръжения в пещери. Децата провериха своите възможности и обогатиха опита си.
Историческата крепост Цепина привлича от години туристи не само от страната. Идвайки да я разгледат, те остават с прекрасни впечатления, но след себе си остават и боклуци. Именно това беше втората цел на младите пещерняци от Ракитово, които пожелаха да почистят двете автентично запазени водохранилища, изградени в средните векове. В тях имаше отпадъци и останки от дървени дъски и греди, още от времето при реставрирането на крепостта. Учениците, решили да бъдат пещерняци, ентусиазирано дадоха всичко от себе си, за да покажат какво могат. Повече от два часа положиха усилия да почистят двете щерни на върха на крепостта. Слизайки в тях, те приложиха техника на единичното въже, а отпадъците се издърпваха от дъното на водното съоръжение чрез поставена макара и въже.
Участващите Маргарита Латева, Ана-Мария Гагова, Добромира Зарева, Кристиян Делиев, Ивайло Найдов и Георги Зарев – ученици от СОУ „Св. Климент Охридски“ в гр. Ракитово, водени от пещерняка Стойчо Зарев, останаха доволни от поредната си неделна експедиция и си обещаха, че в бъдеще време ще продължат да извършват подобни обществено полезни прояви. Тяхното желание е да бъдат пример пред обществото и своите връстници.
Петър Гелин

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води