Велинград - online - Македонският посланик М. Гьорчев: Да пошириме сътрудничеството 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, October 16
· Успехи на младата плувна смяна на ПК “Белмекен”
· Още една стъпка към бъдещето
Tuesday, October 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.10.18
· Общината ще се отоплява на пелети
· Кметът прави срещи в трите квартала
· ПРАВО НА ОТГОВОР: Полагаме максимални усилия за решаване на натрупаните проблеми
· Депутати от БСП представиха Визия за България
· Ремонтите за нова визия в Каменица – до Коледа
· Поръчката за нов скенер започва от начало
· В памет на героите от Балканската война
· След съдебно решение вписаха новото ръководство на НЧ “Отец Паисий-1893”
· Предизвикателството „Камино”
· ЦСОП – Велинград - една година по-късно
· Отсечените дървета заслужават втори шанс
· Малки обяви: 09.10.18
· Творческият сезон започна с награди
· Читалището – място за среща на пазители и традиции
· Обичам те, Велинград!
· ПГИТ “Ал. Константинов” стана училище-посланик на ЕП
· “Атлас” спечели пълен комплект медали за Купа “Велинград”

Македонският посланик М. Гьорчев: Да пошириме сътрудничеството
Публикувано 2017-08-15 09:32:40 от Темпо

Посланикът на Република Македония в нашата страна Н. Пр. Марян Гьорчев направи официална визита във Велинград на 10 август 2017 г. Той е икономист по образование, бил е кмет на една от общините в Скопие, министър на земеделието, депутат, председател на ПанЕвропа в Македония, запален шахматист, поет. Заема посланическия пост в България от 2016 г., като тук посолството на Р Македония е седалище за работа и с още 14 държави.

Кметът Костадин Коев посрещна дипломата и съпругата му според българската традиция с хляб и сол. В срещата се включиха народните представители Славчо Велков от БСП и Сергей Кичиков от ДПС, председателят на Общинския съвет Бельо Мандраджиев, зам.-кметът Исмаил Моллов и председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите Велинград – Западни Родопи Златко Златанов.
Визитата на македонския посланик бе броени дни след подписването на договора за сътрудничество между България и Македония. Двете държави имаме 55 договора – ние в Македония нямаме толкова договори с всички европейски държави взети заедно, каза посланикът. Той определи подписването на договора, което бе отлагано с години, като чисто политическа воля. Оставаме близки съседи и братски народи, а след подписването на договора ще има ръст на икономическите, туристическите и културни връзки с България, прогнозира македонският дипломат.
Очаквано в разгара на летния сезон централна тема беше туризмът. Г-н Гьорчев съобщи, че през 2016 г. 512 000 македонски туристи са посетили България. Това е ръст с 12%, а реално броят на туристите е равен на 26% от населението на Македония. В същото време 320 000 българи са били на туризъм в македонските курорти. Общо над 830 000 туристи е годишният обмен между двете съседни държави, което е показателно за създадените традиционни връзки и възможностите те да бъдат разширявани.
Кметът Костадин Коев представи туристическия потенциал на Велинград, а от името на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите Златко Златанов отправи покана посланикът, туроператори и журналисти от Македония да гостуват на инфо тур във Велинград още тази есен. Искаме да се докоснете до това, което Велинград има: изключителни СПА центрове, най-добрата балнеология в България, удобствата на хотелите, каза г-н Златанов. Кметът К. Коев допълни, че общината полага грижи за доброто състояние на баните и на общинския плаж, за да може да задоволява потребностите на различни сегменти туристи и да развива туризма не само в хотелите, а и в малките къщи за гости.
Общо бе мнението, че македонските туристи познават Велинград и той е сред петте най-посещавани от тях български градове. Съпругата на посланика сподели детските си спомени, когато нейният баща като лекар е настоявал семейството му да идва тук на „въздушна баня“ заради хубавия климат. Македонският турист е балкански турист – иска да си потроши парите, за да хапне и да пийне, обобщи посланикът.
Обсъдена бе темата за по-голям фолклорен обмен, защото и двата народа имаме какво да покажем. Посланик Марян Гьорчев пожела „да пошириме културното сътрудничество“ и в областта на театъра и рок концертите.
Разговорът сложи началото на обсъждане с кой македонски град да се побратими Велинград. Вариантите са много, а от посолството поеха ангажимент да предложат най-добрите. Като отчетем с колко и какви градове е побратимен Велинград, наистина е време да направим тази крачка и заедно с македонските съседи.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води