Велинград - online - Как ще изглежда новият център на Велинград след ремонта 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, December 18
· Дарителската кампания за хижа “Юндола” продължава
· Връчват спортните награди на 10 януари
Tuesday, December 11
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 11.12.18
· Важна победа срещу мината, но борбата трябва да продължи
· През 2019 г. скача данъкът за второ жилище в курортите
· КРИМИ ХРОНИКА 11.12.18
· Двете сгради на общината достигнаха клас С на енергийна ефективност
· Якутия поддържа интерес към Велинград
· Новото разписание на БДЖ - пореден удар срещу теснолинейката
· Полиция и горски се разминаха в информация за дърва
· На финала на юбилейната 2018 година: Лавина от награди за Велинград и туристичес
· Сред първите пет в националния конкурс по счетоводство
· Малки обяви: 11.12.18
· Каменският клуб на пенсионера отпразнува юбилей
· Светлините на елхата дадоха старт на празниците
· Армъните - част от “Непознатите”
· Поздравления за рожден ден и спасен човешки живот
· Отворена врата за доброта и подкрепа
· Празник на хората с увреждания
· За достоен живот на лицата с интелектуални затруднения

Как ще изглежда новият център на Велинград след ремонта
Публикувано 2017-08-15 09:40:24 от Темпо

До края на август трябва да започне дълго отлаганият ремонт на централната градска част на Велинград. Сегашният вид на центъра е резултат от мащабен ремонт, извършен в миналия век - през 1985-88 г. Как ще изглежда новият център, с който през 2018 г. Велинград ще посрещне 70 години от създаването на града и 10 години от обявяването му за СПА столица на Балканите?

Отговор на този въпрос, който интересува всеки велинградчанин, бе даден на редовната седмична пресконференция на кмета Костадин Коев на 10 август. Кметът и главният архитект Тодор Енев показаха чертежите и подробно обясниха плановете за ремонт на центъра.
Проектът е на стойност 3 830 289 лева и се финансира от Оперативна програма “Региони в растеж”. Освен цялостен ремонт на центъра от старата сграда на общината до “Чашата” и ул. “Кирил и Методий” и от ул. "Юндолска" до ДГС "Алабак", проектът включва ремонт на зоната на складовете на Пазара и на три улици - “Христо Смирненски”, “Георги Кирков” и “Милеви скали”.
Проектът бе разработен в рамките на интегрирания план за градско развитие и спечелен още през 2015 г. В навечерието на местните избори бъдещата нова визия на центъра бе представена, включително чрез изложба на открито. През септември 2016 г. кметът Костадин Коев подписа договора с оперативната програма. Сега предстои проектът да бъде изпълнен, но около 15% от първоначалния му вид са претърпели промени. Г-н Коев подчерта, че оперативната програма дава такава възможност, а промените са направени, защото така го искат хората и за да бъде центърът по-функционален и удобен. Ето и детайлите:
НАСТИЛКИТЕ: СМЕНЯМЕ МРАМОР И ГРАНИТ С МРАМОР И ГРАНИТ
“Сменяме вечни настилки мрамор и гранит с вечни настилки мрамор и гранит”, обясни арх. Енев. В момента се избират цветовете на настилките, като ще се придържат към гамата сиво и червено, за да бъде в унисон със съществуващата градска среда. Настилките ще бъдат така подбрани, че да подпомагат движението на майки с колички, хора с увреждания и дами с тънки токчета. Ще бъдат съобразени и да издържат на преминаването на тежките камиони за зимно и сметопочистване. При предишния ремонт има изградена бетонови настилки, които ще помагат.
Важно е какво ще се случва и под настилките. Сега в подземната инфраструктура на центъра липсват тръби за газ, интернет, топла вода за бъдещо отопление на читалищната сграда. Фирмите-доставчици на тези услуги плюс ток, вода, канал, улично осветление ще могат да положат нужните им елементи, за да няма копаене през следващите 5 години.
Кметът и главният архитект успокоиха всички собственици на жилища и търговски обекти, че полагането на новата настилка ще бъде съобразено с нивата на техните сгради. НЯМА ДА СЕ РЕЖАТ ДЪРВЕТА
За пореден път кметът К. Коев пое ангажимент, че при реализирането на проекта няма да бъдат рязани дърветата в централната градска част. Зеленият свод на липите от сградите на общината до площада ще се запази. Остават и дърветата в цетралния парк, като трябва да се реши проблемът с нашествието на гаргите. Единствено ще се наложи да бъдат премахнати две дървета на мястото до “Чашата”, където ще бъде разположена новата сцена. Общината планира зеленият тунел от липи да бъде и осветен, за да бъде красив и в тъмните часове на денонощието.
От зеления ансамбъл на площада обаче ще отпадне централната градинката. В това пространство ще бъде предвидено място за поставяне на новогодишната елха. Повече цвета и зеленина ще има на мястото, където сега е сцената.
“ЧАШАТА” СТАВА ФОНТАН, ДРУГИЯТ ОТИВА В ИСТОРИЯТА
Отива в историята изграденият преди 29 години фонтан, който стана повод велинградчани да нарекат площада “Фонтаните”. Той даряваше много прохлада в жегите и бе любимо място за игра на децата и за снимки на туристите. След ремонта съоражението вече няма да работи.
На площада ще остане само един фонтан и това ще бъде “Чашата”. Около скулпторната композиция ще бъде направен нов голям фонтан, който ще се превърне в централна атракция на пространството. Ще бъде запазена и реката, която съществува като водна атракция, но обичайно не работи заради технически проблеми. При ремонта те ще бъдат отстранени, за да има още една водна площ в центъра на СПА столицата
СЦЕНАТА ЩЕ БЪДЕ НОВА И НА ДРУГО МЯСТО
Сегашната сцена, на която се провеждат голяма част от събитията във Велинград, ще бъде сменена. На нейното място ще има зелена площ, която визуално ще разшири плащода. Парцелът зад сцената е частен и се очаква там да бъде построена търговска и/или жилищна сграда.
Новата сцена ще бъде изградена пред жилищната сграда и блока на центъра (на мястото на павилиона за вестници). Това е мястото, където във времето на социализма стоеше трибуната, от която партийното ръководство приветстваше участниците в манифестации. Новата сцена ще бъде много по-модерна и удобна. Под нея ще има пространство за 2 съблекални за мъже и жени, което ще бъде голямо улеснение за участниците в различни концерти и събития. Там ще бъде разположено и помещение с 50-кубиков резервоар за водните атракции. Зад сцената ще бъде изграден проход към съществуващите офиси на банки и други търговски обекти, като ще бъде осигурена достъпна среда за хора с увреждания майки с детски колички.
ЦЕНТЪРЪТ СТАВА ОТ 3 НА 2 НИВА
Новият проект предвижда центърът вече да не бъде на три нива, а само на две. Самият площад ще бъде на едно ниво. Кметът Костадин Коев подчерта, че целта е да има по-голямо пространство като мегдан, което да е подходящо за провеждането на големи фестивали като “Пролетно хоро” и “Хоро при извора” или за организиране на кинопрожекции на открито. Премахването на стълбите ще улеснява и зрителите на Празниците на културата и другите мероприятия през годината.
“ПЪПКИ” ЩЕ ОГРАНИЧАВАТ ДОСТЪПА НА МПС
При ремонта ще бъде направен опит за нова регулация на паркирането и спирането на автомобили, така че централната градска част по думите на арх. Енев да се “отпуши” за пешеходци. Таксиметровата стоянка откъм ул. “Юндола” остава. Остават и задължителният достъп на автомобили на гости на хотел “Здравец”, както и на клиенти до централния паркинг. Но в началото на сегашната синя зона ще бъдат монтирани “пъпки”, които ще се вдигат и свалят и ще дават достъп само на ограничен брой МНП. Същото ще се случи и на улицата откъм Горското. Арх. Енев бе категоричен, че приоритет в центъра трябва да имат пешеходците и че не е нормално паркингът да е празен, а всички да си оставят колите в пешеходната зона. Проблемът е да се научим да спазваме правилата и да не си пречим.
ПАВИЛИОНИТЕ ВЛИЗАТ В ПАРКА ДО ЧИТАЛИЩЕТО
Изтича последното лято с павилиони на чаршията във Велинград. По време на ремонта различните търговски обекти ще бъдат преместени в съседния парк. Петгодишният срок на проекта за ремонт на парковете вече изтича, така че “европейската плочка”, на която бе забранено извършването на търговска дейност, отново става общинска. А решението на общината е да разположи павилионите на алеите в парка, главно в зоната към градската тоалетна. Мястото е избрано, защото има вода, канал и осветление, което ще е улеснение за търговците. На въпрос на “Темпо” дали това не е краят на парка, кметът К. Коев увери, че зелените площи ще бъдат запазени и търговските обекти няма да пречат. Според него е важно преместването на павилионите да стане успоредно с ремонта, за да се спестят средства за строително-монтажните работи. Кметът държи и на идеята си за Коледен базар, който според него трябва да бъде направен на горното ниво на парка, зад “Централ”.
Интересно предложение обяви главният архитект Тодор Енев. То е дошло от настоятелството на Народно читалище “Отец Паисий-1893”, което предлага част от временните търговски обекти да бъдат поставени в неговия имот откъм парка и да плащат наем на читалището.
В началото на изтеклата седмица кметът К. Коев е провел среща с представители на фирма “ИСА-2000”, която спечели обществената поръчка за ремонтните дейности. Уточнено е, че през август те ще започнат от централната градска част, като амбицията е да приключат през ноември. Точна дата за старта още няма.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2018-12-18 13:28:35
Топл. индекс 3.82°C
Отн. влажност 90.80%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#117 32
#324935 58
#221317 22
#325112 27
#604526 41
#867117 26

0 µg/m³     50              100
       25               75                 500


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 93.48 %
PM 2.5 µg/m3 89.72
PM 10 µg/m3 178.66

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай