Велинград - online - Най-сетне ще правят санитарна зона на минералните извори в Чепино 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, February 12
· “Зеленият” Велинград няма нито един парк и се нуждае от още 112 дка зелени площи
· Така е било преди години
· Още една улица в Каменица остана без дървета
· Вместо АПИ общината маркира пешеходни пътеки
· ОТЗВУК: Това ли са принципите на общинските съветници?
· Евродепутат се срещна с ученици от ПГИТ „Алеко Константинов”
· Министърът на образованието разговаря с педагози в Ракитово
· Чепинското читалище помогна на изгорялата библиотека в Скребатно
· Малки обяви: 12.02.19
· Младежки медиатор активира неактивни лица от 16 до 29 години
· От Балканска купа в Гърция на Олимпийски фестивал в Сараево
· “Атлас” без медал от Държавното първенство
· Ученичка получи награда за поезия
Wednesday, February 06
· ОБЯВА МИГ Белово, Септември, Велинград
Tuesday, February 05
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 05.02.19
· Новите местни данъци’2019: “Няма не искам, няма недей”
· Гневна среща между бизнеса и НАП
· Обявиха конкурс за управител на общинската болница
· КРИМИ ХРОНИКА 05.02.19
· Направиха лесната крачка за Културния дом, идва трудната

Най-сетне ще правят санитарна зона на минералните извори в Чепино
Публикувано 2017-08-22 09:25:38 от Темпо

Преди 12 години, през август 2005, Велинград беше сполетян от голямо наводнение. Един от многото обекти, които пострадаха сериозно от придошлите води на река Чепинска, беше оградата около каптажа за минерална вода в кв. Чепино. Вече 12 години (!) санитарно-охранителната зона (СОЗ), която е изключителна държавна собственост, стои разградена и незащитена. Мястото около минералните извори отдавна е превърнато в пералня и къпалня от жителите на махала Анезица. Тук свободно се разхождат и пасат десетки коне, които замърсяват района.
Трупат се боклуци, с които епизодичните акции за почистване не могат да се справят. От находището за минерална вода в Чепино се захранват голям брой хотели и проблемът е поставян многократно, защото е важно от една страна да да се гарантира чистотата на водата, а от друга да не предлагаме на туристите подобни гледки, които са антиреклама за СПА столицата.
За стопанисването на санитарно-охранителната зона отговаря държавата в лицето на Басейнова дирекция за управление на водите “Източнобеломорски район” (БДУВ ИБР) в Пловдив. През изминалите 12 години след наводнението от Басейнова дирекция започнаха поставянето на ограда, но тя остана недовършена, въпреки че е задължително санитарно-охранителната зона да бъде защитена с ограда.
Преди 5 години „Темпо“ направи официално запитване по проблема до Басейнова дирекция – Пловдив. Тогава получихме отговор, част от който ще припомним, за да се види скоростта, с която действа държавната машина:
„Отчитайки неотложната необходимост от физическа защита на водоизточниците с оглед осигуряване на санитарна охрана и охранителен режим, БДУВ ИБР е поставила като приоритетна дейност по отношение на стопанисването на находищата на минерална вода-изключителна държавна собственост, актуването на терена на СОЗ-пояс I, като публична държавна собственост. Във връзка с това са предприети необходимите действия в съответствие със закона за Държавната собственост. През 2011 г. чрез процедура по възлагане на обществена поръчка е изготвен проект за оразмеряване на санитарно-охранителни зони (СОЗ) на находище “Велинград - Чепино”. В момента проектът е в процес на съгласуване със заинтересованите министерства и ведомства, след което ще бъде издадена заповед за утвърждаване на санитарно-охранителните зони от Министъра на околната среда и водите. Площта на СОЗ-пояс I e 1512,21 кв.м. Оградата на СОЗ-пояс I е с обща дължина 208,38м.
Влязлата в сила Заповед за утвърждаване на санитарно-охранителните зони от Министъра на околната среда и водите ще е основание за изработване на подробен устройствен план и последващи процедури за отчуждаване на терена. След издаване на акт за публична държавна собственост от Областна администрация - Пазарджик и осигурено финансиране от държавен бюджет по програмата за капиталови разходи, БДУВ ИБР ще реализира инвестиционните си намерения за изграждане на ограда”.
Добри намерения, но от 2012 г. трябваше да минат повече от 5 (!) години, за да се стигне до откритата през август 2017 г. процедура по обсъждане на проект за оразмеряване на санитарно-охранителната зона на минералната вода в Чепино. Проектът е на разположение в общината, а до 9 септември гражданите могат да дават мнения, предложения и възражения. Направена е важна крачка, за да може най-после санитарно-охранителната зона да стане факт. Дано това да се случи с по-бързо темпо, а не да чакаме още много месеци и години.
А на метри от СОЗ остава нерешен още един проблем, за който отговаря държавата – гьолчетата с лековита топла минерална вода. И към тях Министерството на околната среда и водите години наред не се отнася като добър стопанин, а ги е оставило на произвола на природата и обстоятелствата. Община Велинград многократно е заявявала, че желае да стопанисва това природно богатство, но държавата продължава хем да не се грижи, хем да не разрешава друг да се погрижи. Още колко ли години и десетилетия трябва да минат, за да се вземе решение в полза на природата и хората?!
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2019-02-21 02:22:01
Топл. индекс 0.29°C
Отн. влажност 94.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#120 42

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 70.80 %
PM 2.5 µg/m3 63.55
PM 10 µg/m3 135.41

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica