Велинград - online - Сеул, Южна Корея – моят Еверест като есперантист 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 22
· Велинград ще бъде домакин на Национален туристически поход на жените
Tuesday, January 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.01.19
· Общината отново иска спасителен заем от държавата
· Детска градина остана на студено в края на водопровод “Власа”
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: „Клептуза“ – утопия, химера или „да се усвоят едни пари“?
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Клептуза няма нужда от нова визия, а от добро управление
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Проектът за Клептуза трябва да подчертава природния феномен
· НПМ “Шипка-Бузлуджа” гостува с изложба за опълченеца Стефан Кисов
· КРИМИ ХРОНИКА 15.01.19
· На 21 януари празнуваме Бабинден
· Учредяват младежки и детски клуб към ТД “Юндола”
· Малки обяви: 15.01.19
· С багер и помпи откриха кръста в река Мътница в Костандово
· Дарители от цялата страна стоплиха момчетата от ВУИ - Ракитово
· Общината награди спортистите на 2018 година
· ПК „Белмекен“ излъчи ТОП 10
· „Чепинец” започва подготовка на 20 януари
Tuesday, January 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.11.19
· Дрогиран и избягал причиниха тежка катастрофа в центъра на Юндола
· 11 скочиха за кръста в Клептуза, 6 в Лъджене, само 1 в Каменица

Сеул, Южна Корея – моят Еверест като есперантист
Публикувано 2017-08-29 09:23:47 от Темпо

„Есперанто? Що е то?“, често питат неосведомените. Езикът е прозорец към света и това се потвърждаваше, когато се разхождах по Китайската стена, когато катерех подстъпите на вулкана Фуджи в Япония, когато пресичах задръстените от мотопеди улици във Виетнам, когато ме посрещаха гостоприемните кубинци, когато...

А сега съм на летището на Доха – столицата на държавата Катар, разположена върху израстък на Арабския полуостров. Тук непредвидено останах 20 часа след едно разминаване с групата на летището, оборудвано с най-модерни вътрешни транспортни средства: електро таксита, бусчета, електрическо влакче, подвижни пътеки и какво ли още не. Летищната служба ми осигури стая за отдих, както обяд и вечеря в ресторанта на летището, където персоналът на ресторанта се отнесе с подчертана загриженост и любезност, след което, назначените служители Наим и Фарук от Таджикистан ме аташираха до настаняването ми в самолета за нощния полет за Сеул. Наим и Фарук бяха интелигентни таджики с висше образование, владеещи руски и английски езици, с които се разбирах перфектно. Оставяйки повече от 20 часа на летището, станах свидетел на истинско вавилонско стълпотворение на хора от цял свят: от всички раси - едни облечени доста оскъдно, други забулени максимално. Видях забулена, на която лицето и не се виждаше въобще, очите и бяха закрити чрез черна мрежеща материя. Десетки самолети изсипваха стотици пасажери, които почти бегом се отправяха към рентгените с ръчния багаж, за да поемат разпределени за следващия полет. Открити електрически таксита, електрически влакчета, движещите се пътеки, подпомагаха този гигантски поток от пасажери. Летището в Доха бе обзаведено с модерни детски кътове, с места за родителите, както и най-безопасни катерушки и други съоръжения за малчуганите. То е проектирано от архитекти с най-модерно мислене. Блясъкът, чистотата, автоматиката, организацията, която бе наложена навсякъде, ни отвеждаше сякаш в свят с друго измерение.
Вече снабден с нов билет, настанен удобно в самолет „Боинг“ с 400 пасажери, в среднощен полет поех към заветния Сеул. Обгрижен от свръх любезните стюардеси, започна поднасянето на вечерята, която бе последвана от разхладителни напитки. И така неусетно се приземихме в Сеул. Но тук не беше лесно – на три места попълвах подробно листовки за целта на пристигането, адреса на престоящото настаняване, срока на пребиваването и накрая - отпечатъци на показалците на двете ръце.
Вече ме чакаха моите съесперантисти, пристигнали ден преди мен, които ме снабдиха с билет за метрото, с което след час и половина път пристигнахме в Университетския център „Кан Хук“, където се заехме с моето настаняване. Тъй като нямах предварителна резервация, настаняването в студентското общежитие ми бе отказано, но пък провървя ми, бях настанен в студентска стая – единочка на седмия етаж на 16-етажен билдинг, непосредствено до Университетския конгресен център. В стаята-килия, разполагах с легло, стол, маса тясно гардеробче, миниатюрен хладилник, климатик, душ кабина, тоалет - разкошни студентски условия, които за мен бяха едно голямо удоволствие, като прибавим и разкошната кухня, която подготвяше безплатна закуска за 31 наематели, които ползваха автоматична пералня и пълната автоматика в кухнята – сам да си приготвяш обяда и вечерята. На 15 етаж се намираше т.н. студентска читалня, с кафе – бар, а в отделни боксчета, студентите усамотени, подготвиха предстоящите изпити.
В неделя в 10 часа сутринта, под звуците на университетския Брасквинтет заедно с цялата зала, която пееше, бе изпълнен есперантският химн „Ла Есперо“, с което тържествено бе открит 102-ят есперантски конгрес, след което последваха тържествените слова на кмета на Сеул, на ректора на университета, както и презентациите на представителите на страните - участнички (61 на брой), в това число и България, представена от есперантиста Каньо Канев от Гълъбово.
Аз бях щастлив с настаняването ми в 16 етажния билдинг. От любопитство се изкачих на неговия връх, където от терасата захласнат виждах на длъж и на шир 10- тото чудо на света – невиждано постижение на урбанизацията. За мен понятието „Ориент“ получи съвсем ново съдържание, което се потвърди окончателно с посещението на така наречения сити – център, застроен със стотици 30-етажни небостъргачи от метал, стъкло и бетон, които ме отведоха в един свят в трето измерение. Замаян пред грандиозния паметник на автора на корейската азбука, наблюдавах безгрижната игра на малките деца, които прескачат десетките водоскоци на фонтана, построен в центъра на площада пред паметника, с който се разхлаждаше от двете страни с водни пътеки, по които туристка събула чехлите си, нагази в „рекичката“ да се разхлади и снима. Любопитството ни да видим тленните останки в саркофаг на автора на корейската азбука, влезнахме вътре в паметника, определяйки го за мавзолей, но бяхме стъписани от видяното вътре - пред погледа ни огромен комплекс от многобройни магазинчета, барчета пълни с малки деца и родителите им, групи ученици, както и хранещи се клиенти в питейните заведения, които допълваха този подземен лабиринт, в които групата се разпиля и се събра едва на повърхността.
От тук се отправихме към Старинния дворец, охраняван от „неподвижна“ стража в старинни одежди и оръжие. Беше ни позволено да се докосваме и снимаме със стражата, а имахме щастието да наблюдаваме и „тържественото разместване“ на караула, което беше забавна атракция. Вътре в двореца пагодите много ми напомнят Забранения град“ в Пекин в Китай, след което се отправихме към метрото, с което бързо се върнахме в университетския комплекс, а аз в моята заветна студентска „килия“, пълен с приятни преживявания и впечатления.
На другия ден ни предстоеше целодневна екскурзия до прочутата историческа фортификация в района на град Сувон, с изградени две командни зали, 10 оръдейни ниши и една сигнална кула, опожарявана от японците, после възстановявана. Сега е обявена за защитена зона на ЮНЕСКО. Корейците ревниво пазят националните исторически обекти.
След обхода на фортификацията настъпи най емоционалният момент – обядът. Настанени по четирима на маса, отрупана от ястия с непознати вкусотии и названия с изключение на ориза, октопода, зеленчукът, ряпата и рибата – общо ястията бяха не по – малко от осем. Хляб нямаше в менюто. Опитвахме от всяко блюдо, само и само да го дегустираме. Особено бяхме впечатлени от един плод с твърда черупка, а вътрешността пухкав крем и костилка - една съхранихме да я посадим в България. Накрая последва ароматно кафе.
От ресторанта луксозният автобус ни отведе в така нареченото „фолклорно село“. Всъщност това се оказа грандиозен национален етнографски музей. Бяхме изумени от феноменална игра на артист върху опънато въже, а конете на манежа с майсторската си езда на джигитите многократно ни спираха дъха с рисковите изпълнения. Започнахме разглеждането музейната част на 270 пагоди, където бе експониран социалният статус на класовото общество, разделено и по религиозен белег. Десетките монтажни сценки показваха многобройните занаяти, селски веселия и обичаи, подчертаващи класовите различия в различните региони. Накрая станахме зрители на живо изпълнение на тържествен старинен традиционен сватбен ритуал „Венчавка”.
Така завършиха моето пребиваване в Южна Корея и 102-я Есперантски конгрес. Утре поемаме към Родината - България. Сбогом, Сеул! Сбогом, Южна Корея!
Уважаеми читателю, сега искам да изразя едно мое откровение, а именно: участвал съм на 15 конгреса на три континента. Много видях, много научих, бях впечатляван и смайван, но това, което изживях в Сеул – Южна Корея, отбеляза моя Еверест!!!
Иван Сергиев, учител есперантист

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2019-01-24 00:55:39
Топл. индекс 5.15°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#147 91

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 94.45 %
PM 2.5 µg/m3 89.12
PM 10 µg/m3 216.35

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай