Велинград - online - 10 години с магията ЦЕРН 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

10 години с магията ЦЕРН
Публикувано 2017-08-29 09:59:49 от Темпо

2017 е годината, в която Национална програма ”Квалификация на учителите по природни науки в ЦЕРН“ – Женева, Швейцария чества 10-годишен юбилей. Програмата е изключително успешна, като за изминалите 10 години е дала възможност на над 400 учители да се потопят в „магията” ЦЕРН. Квалификацията по програмата се осъществи в периода 22.07.2017 - 30.07.2017 и тази година участие взе преподавателката по химия и опазване на околната среда Илина Янчева от СУ ”Васил Левски” Велинград. Обучението включва едноседмично провеждане на лекции и експерименти в специализираните лаборатории на ядрения център.

Европейската организация за ядрени изследвания(ЦЕРН) е основана на 29.09.1954 г. с разположение в Швейцария и Франция, северозападно от Женева. Основната функция на организацията е да осигури поддръжката на няколко ускорителя, един от които е Големия адронен колайдер (LHC). Той е с дължина на окръжността 27 км и се намира на 100 м под земята. В него се симулират условия, близки до тези, при които се е създавала Вселената. Колайдерът ускорява лъчите от порядъка на 99,9999991% от скоростта на светлината. В него електромагнитите работят при температура минус 271 градуса по Целзий, която е най-ниската температура, отчетена във Вселената.
Освен с откритията в областта на физиката, ЦЕРН се прославя с това, че зад стените му е предложен проектът „Световна мрежа”. През 1991 г. Тим Лий създава първите в света уеб-сървър, уебсайт и уеб-браузър (World Wide Web). ЦЕРН става пионер в използването на интернет технологията в Европа.
Друга важна цел на ЦЕРН е популяризирането на научните открития сред младите хора, както и това, че дава възможност на стотици млади хора да творят и генерират идеи във всички научни области (Idea Square).
Тези пет дни, които прекарахме по време на проведената квалификация, ще останат незабравими с полезната научна информация, поднесена по един достъпен и много интересен начин. Българските учени, с които се срещнахме там, работят с изключително голям ентусиазъм, който успя да зареди всички ни.
Илина Янчева, ст. учител, СУ „В. Левски“

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България