Велинград - online - Съборът на Юндола - традиция на 60 години 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Съборът на Юндола - традиция на 60 години
Публикувано 2017-08-29 10:02:35 от Темпо

На 27 август на Юндола се проведе юбилейният 60-и събор на курортното селище. В дългата история на събора най-известно е посещението на Тодор Живков, който преди 2 десетилетия обиколи Юндола с файтон, пазен от настоящия министър-председател Бойко Борисов и държа реч пред събралото се огромно множество. Много пъти точно от събора на Юндола са стартирали различни предизборни кампании и точно тук са се раждали и разпадали местни политически коалиции.

Но извън политиката съборът на Юндола е преди всичко празник за хиляди хора, идващи от близо и далеч. Наред с тях кметът на Юндола Мехмед Местан посрещна и официалните гости на събитието - народните представители Димитър Гечев от ГЕРБ, Славчо Велков от БСП и Сергей Кичиков от ДПС, кметът на Община Велинград Костадин Коев и зам.-кметовете Исмаил Моллов и Светла Томова, кметовете на Сърница Неби Бозов и на Септември Марин Рачев, много кметове на кметства.
Тази година празничната програма бе особено богата. На сцената на поляната в Юндола пяха и танцуваха Мъжка фолклорна група при НЧ ,,Просвета 1891’’ с. Благоево, Община Разград, Детска певческа фолклорна група ,,Пъстра китка” - с. Кралево, Община Търговище, ансамбъл ,,Росна китка” при НЧ ,,Н.Вапцаров 2010” с. Филипово, Община Банско, Дани - народен певец от Банско, Ансамбъл за автентичен фолклор ,,Драгиново’’ при НЧ ,,М.Драгинов 1936’’, Мъжка фолклорна група ,,Чепинци” към Представителен фолклорен ансамбъл ,,Чепино” при НЧ ,,Св.Св.Кирил и Методий 1905”, народните певци Николай Славеев, Иван Дяков и Блаже Богев от Македония.
Домакините на събора отправиха покана на Юндола да се проведе и дарителска акция за досъбиране на сумата за заплащане на възпоменателния християнски кръст във Велинград.
А легендарните състезатели по борба Александър Томов, Боян Радев, Венко Цинцаров и Георги Мърков отново помогнаха за провеждането на традиционните “мазни борби”, които събраха около тепиха стотици зрители.
Шест десетилетия Юндола доказва, че е гостоприемно място за веселие, така че посетителите на тазгодишния събор вече с нетърпение очакват следващия.
В края на деня баща и син Местан, бивш и настоящ кмет на Юндола, се обърнаха към всички участници в подготовката на събора с думите: “Благодарим ви, приятели! Премина един дългоочакван от жителите на Юндола празник. Срещнахме се с близки хора, спечелихме много нови приятели. Благодарим на тези, които помогнаха съборът да бъде незабравим: кмета на Община Велинград Костадин Коев, управителя на “КМД” Славчо Лупов, отделите “Култура” и “Инспектора” към ОА и всички, които бяха до нас през този щастлив ден!”
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води