Велинград - online - Духът на миналото в снимките на Крум Савов 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, October 16
· Успехи на младата плувна смяна на ПК “Белмекен”
· Още една стъпка към бъдещето
Tuesday, October 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.10.18
· Общината ще се отоплява на пелети
· Кметът прави срещи в трите квартала
· ПРАВО НА ОТГОВОР: Полагаме максимални усилия за решаване на натрупаните проблеми
· Депутати от БСП представиха Визия за България
· Ремонтите за нова визия в Каменица – до Коледа
· Поръчката за нов скенер започва от начало
· В памет на героите от Балканската война
· След съдебно решение вписаха новото ръководство на НЧ “Отец Паисий-1893”
· Предизвикателството „Камино”
· ЦСОП – Велинград - една година по-късно
· Отсечените дървета заслужават втори шанс
· Малки обяви: 09.10.18
· Творческият сезон започна с награди
· Читалището – място за среща на пазители и традиции
· Обичам те, Велинград!
· ПГИТ “Ал. Константинов” стана училище-посланик на ЕП
· “Атлас” спечели пълен комплект медали за Купа “Велинград”

Духът на миналото в снимките на Крум Савов
Публикувано 2017-09-26 09:07:28 от Темпо

На 21 септември, в навечерието на деня на независимостта на България, Историческият музей остана верен на политиката си да отбелязва подобаващо светлите годишнини и официални празници на родината ни и откри изложба на Регионален етнографски музей - Пловдив. Фотоизложбата „Някогашните българи през погледа на фотографа Крум Савов” е посветена на някогашните българи и на техния начин на живот. Тя представлява много малка част от богатата фототека на Етнографския музей, съдържаща над 1000 едроформатни снимки, които отразяват всекидневието и традиционната култура на българите от края на ХІХ и първата половина на ХХ век.

Началото на уникалния фотоархив е дело на езиковеда, фолклористта и общественика Стою Шишков, станал причина за много кратко време да се обиколят и заснемат повечето селища в тогавашната Пловдивска област. Пряк изпълнител на тази съвсем не лека задача е бил младият и талантлив фотограф Крум Савов Келпетков. Той е роден на 22 октомври 1882 г. в сърцето на Родопите - Устово, днес квартал на Смолян. Негови чичовци, под чието влияние попада още от малък, са свещениците Атанас Келпетков - секретар на четата на капитан Петко войвода и Константин Дъновски - баща на Петър Дънов. Останал сирак без баща на 6 годинки, той заедно с 12-те си братя и сестри са раздадени по роднини за отглеждане. Попада в семейството на братовчед си Стою Шишков, чиято майка Добра е посестрима на майка му Недялка. На 15 г. Крум Савов постъпва на работа в книжарницата на Т. Ф. Чипев в София, който е един от именитите софийски фотографи по онова време. С помощта на Стою Шишков записва да учи фотография в Картографския институт в София. През 1902 г. Стою Шишков открива фотографско ателие на братовчед си в Чепеларе и го взима със себе си в експедициите, които предприема по границите на освободена България и останалите под османска власт родопски територии.
Първите снимки на Крум Савов са публикувани в сп. „Родопски напредък” и отразяват пътя на 21 и 27 Чепински полк през Балканските войни. Публикувани са и снимки от опита на Светия Синод да върнат българомохамеданите към християнската вяра на дедите, както и от Роженските събори на разделените от границите родове. Благодарение на Крум Савов са съхранени за поколенията снимки на овчари по беломорските пасища, разорени от турците села, останки от крепостни стени, тракийски българи и техните носии, покръстването но българите мохамедани от освободените земи, като някои от тях са приели светото кръщене в реката на Бачковския манастир.
Делото на фотографа Крум Савов и неговото майсторство в занаята са високооценени не само от у нас, но получава високо признание и в чужбина. Още в началото на професионалния си път той получава награди от международните фотоизложения в Белгия (1905 г.) и през 1907 г. в Лондон. Повечето от неговите снимки, които са на родопска тематика, са откупени и публикувани.
Изложбата бе придружена от Грозделина Саватинова, а пред велинградската общественост бе представена от директора на РЕМ-Пловдив доц. д-р Ангел Янков. Директорът на Историческия музей Снежана Велева я определи като уникална не само заради снимките от преди повече от 100 години, а и заради изключителния професионализъм на техния автор, благодарение на което ние в 21 век можем и имаме не само материално доказателство за миналото ни, но и да усетим духа на това минало - нещо, което високотехнологичното време, в което живеем, не може и не ни дава. Зам.-кметът И. Моллов откри изложбата и покани РЕМ-Пловдив да ни гостува с още интересни събития.
Веска Божкова

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води