Велинград - online - С “Родопчани” историята оживява от Шипка до Велийца 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, October 23
· Лошият терен не спря „Чепинец” във Ветрен
· Ученическите спортни игри започват с футбол
Tuesday, October 16
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 16.10.18
· Местни рецепти за болното здравеопазване
· Къде “потъва” река Луковица?
· Срещата на кмета в Чепино завърши с напрежение по темата “Клептуза”
· “МЕТАЛИКА СТРОЙ” ВЕЛИНГРАД- ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА РАБОТИМ ЗА ВАС!
· Приключи асфалтирането на пътя до Чепинските бани
· Кой ще чисти зимните пътища през 2019 и 2020 г.
· СБУ гледа с оптимизъм към бюджета за 2019 г.
· КРИМИ ХРОНИКА 16.10.18
· Центърът за услуги в домашна среда в Ракитово получи оборудване
· Лайънс клуб продължава да помага
· Дарителска акция в ОУ “Христо Ботев”
· Човещината не идва само по празниците
· Герасим Георгиев-Геро и Валентин Танев гостуват с комедията “Швейк”
· Малки обяви: 16.10.18
· Поетична вечер в Чепино
· Гурбетът – спомени и песни през сълзи
· Творческо удовлетворение за ВГ “Велина”

С “Родопчани” историята оживява от Шипка до Велийца
Публикувано 2017-09-26 09:18:04 от Темпо

Какво може да събере на едно място във Велинград доктори, адвокати, строители, полицаи, стругари, та дори и народен представител? „Събира ни идеята да пресъздадем историята!“, отговаря председателят на велинградското дружество „Родопчани“ Теодор Узунов. Младият полицай е убеден: „На едно дете да му трепне сърчицето, значи сме постигнали много“.

„Родопчани“ е регионален клон към Националното дружество „Традиция“, което съществува от 1991 г., когато го учредяват любители на исторически оръжия с първи председател Георги Маринов. Идеята им да създадат сдружение за издирване, съхранение и популяризиране на историческите оръжия и традициите на българската войска през годините печели много привърженици и последователи. От 2008 г. НД „Традиция“ е член на Обединението на европейските военноисторически групи със седалище във Виена. В момента в България дружеството има 32 регионални клона, един от който във Велинград.
Теодор Узунов с гордост обяснява, че са решили нашето дружество да се нарича „Родопчани“, защото е единственото в Родопите. Първият член на „Родопчани“ е Петър Драев, който преди това членува в РК „Поп Груйо Бански“ в село Баня – клуб, с който велинградският поддържа тесни приятелски контакти. Теодор Узунов също първоначално се записва в Баня, след което двамата пренасят патриотичната идея във Велинград и от началото на 2016 г. РК „Родопчани“ започва да работи с първите 5-6 членове. Днес клубът наброява 20 човека, един от които, още преди да стане народен представител, е и Славчо Велков.
„Търсим от стари баби и по къщите стари униформи, носии, оръжия, защото всичко трябва да бъде автентично. Все по-трудно се намират стари платове, защото в днешно време все повече хора си шият носии, а една автентична носия от хубав плат е доста пари. Търсим оръжия отпреди 1898, защото след тази година могат да се ползват на свободен принцип, за културни цели. Автентичните оръжия са от периода на Освобождението и преди това, когато турската армия е разполагала с най-съвременните оръжия в Европа. След Освобождението това оръжие се изземва и се раздава на населението“, обяснява Теодор Узунов.
Първите изяви на „Родопчани“ в автентични униформи и оръжия бяха като почетен караул на няколко официални празника през 2016 г. На истинската им голяма „премиера“ бе на 2 март 2017 г. Тогава на чешмата пред Сярна баня те направиха възстановка на посрещането на руските освободители в Каменица през зимата на 1878 г. Сценарият на своеобразния спектакъл бе по спомени, издирени от председателя на Дружеството за запазване на Родопите Георги Пашов, а за пресъздаването им помогнаха и клубовете от Баня и Панагюрище. Реакцията на хората, събрали се край чешмата, беше показателна: сълзи в очите на мнозина, невероятна емоция и запомнящ се, жив урок по история и родолюбие за децата и младите. Историята оживя не само пред очите на хората, а и запали огън в сърцата им. Същото се случи и при урока за Априлското въстание в Основно училище „Христо Ботев“ и на възстановената след години прекъсване тържествена заря-проверка за деня на Ботев и загиналите за свободата на България.
След натрупания опит от участие във възстановките „Заклятието на Оборище“ в с. Баня и „Мъжество и саможертва“ в Панагюрище, през изминалото лято РК „Родопчани“ продължи да се включва в подобни мащабни събития. В Казанлък велинградчани са част от възстановката за подвига на Хаджи Димитър, а в Каварна пресъздават драматичната история на Каварненското въстание. Според Теодор Узунов „короната“ на всичките им участия е честването на 140 години от Шипченската епопея. На Шипка всички искат да са герои, но другите роли са не по-малко важни, за „оживеят“ историческите събития - на мъжете на РК „Родопчани“ се падат ролите на башибозуци, а жените са с униформи на медицински сестри. „За първи път при възстановката на Шипка дойде президентът Румен Радев, който ни уважи и ни стана доста приятно“, разказва Т. Узунов, който още живее със силните емоции от боевете на Шипка.
Сега им предстои нова отговорна изява. На 1 октомври на връх Велийца тържествено ще бъдат отбелязани 105 години от началото на Балканската война. На върха, където се води първият бой, ще бъде издигнат християнски кръст. Няколко клуба от НД „Традиция“ – от София, Панагюрище, Баня, Казанлък, Велинград, подготвят историческа възстановка. Клубовете от София и Панагюрище имат униформи на легендарния 27-и Чепински полк, а „Родопчани“ в автентичните си хайдушки униформи ще пресъздадат четата на войводата Иван Ботушанов. От предния ден на Велийца ще бъде направен военен лагер, за който отец Антон ще предостави войнишката походна кухня, а със съдействието на кмета Костадин Коев в Дома за възрастни хора във Велинград ще им сготвят войнишки боб. Теодор Узунов специално благодари на велинградския кмет, който от самото начало е подал ръка на РК „Родопчани“. А на 1 октомври на Велийца ще чакат много гости, включително ще има покана към министъра на отбраната Красимир Каракачанов.
И още нещо интересно, свързано с предстоящата годишнина от Балканската война. В края на октомври музеят в Панагюрище ще открие изложба за 27-и Чепински полк. Един от ценните експонати, които ще бъдат показани, е оригинален пръстен на полка, подарен на музея от велинградчанина Петър Драев. РК „Родопчани“ вече имат покана за изложбата и я очакват с нетърпение.
„Всеки помага с каквото може. Когато хората ни гледат и се радват, едва ли си дават сметка за това колко много влага всеки от нас. Но правим всичко от сърце!“, споделя Теодор Узунов. А това е най-верният път да стигнеш и до сърцата на хората.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай