Велинград - online - Във Велинград са прокарани 25 км топлопроводи за минерална вода 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Във Велинград са прокарани 25 км топлопроводи за минерална вода
Публикувано 2017-09-26 09:19:00 от Темпо

През последните 15 години на територията на Велинград са прекарани близо 25 километра топлопроводи за минерална вода. Точната цифра е 24 877 метра и тя е посочена в Програмата за насърчаване използването на енергийни възобновяеми източници и биогорива. Програмата е нова и предстои да бъде приета от Общинския съвет на сесията на 28 септември 2017 г.

Според посочените от общината данни от 2002 г. насам са издадени общо 46 разрешения за прокарване на водопроводи за доставяне на минерална вода до различни хотели, къщи за гости и малък брой обществени сгради. Изключение прави 2006 г., когато не е издадено нито едно разрешително.
Справката сочи тенденция на нарастване на броя разрешителни и километрите топлопроводи през последните 3 години, което е обяснимо с факта, че общината стана стопанин на две от общо четерите находища с минерална вода - Каменица и Драгиново. През 2015 г. са гласувани 5 разрешителни за топлопроводи с обща дължина 2 799 метра. През 2016 г. разрешителните също са пет, но дължината на топлопроводите е двойна – 6 317 метра. До момента за 2017 г. са одобрени 3 разрешителни за водопроводи за топла минерална вода с дължина 3 883 метра. Ясно е, че голяма част от хотелите и другите обекти ползватели в Лъджене искат вода от стопанисваното от общината находище Каменица, а това значително удължава пътя на топлата минерална вода.
Цифрите са важни за всички жители на Велинград, защото освен с инвестиции те се измерват и с ценни обществени ресурси: все по-големи количества минерална вода, раздадена от общината на частни ползватели и все повече разкопана улична инфраструктура, която в огромната част от случаите след прокарването на топлопроводите не се възстановява по начин, който да отговаря на стандартите.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай