Велинград - online - На 27 септември Експертният съвет решава за волфрамовата мина 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

На 27 септември Експертният съвет решава за волфрамовата мина
Публикувано 2017-09-26 09:20:54 от Темпо

На 27 септември (сряда) предстои изключително важно за бъдещето на Велинград и региона заседание на Екологичния експертен съвет (ЕЕС) към Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пазарджик. ЕЕС ще обсъжда издаване на решение по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за инвестиционното предложение за добив и преработка на волфрамсъдържащи руди от находище „Грънчарица Център”, чийто възложител е пловдивската фирма „РЕСУРС-1” АД. Заседанието ще се състои от 11:00 часа в сградата на РИОСВ в Пазарджик.

Заседанието ще се проведе с участието на експерти на РИОСВ – Пазарджик, които са включени в постоянния състав на Екологичния експертен съвет. Участие ще вземат и допълнителни членове към основния състав на ЕЕС: д-р Костадин Коев – кмет на община Велинград, Салих Узунов – кмет на с. Кръстава, инж. Георги Семерджиев – Басейнова дирекция ИБР – Пловдив, Вангелия Иванова – Басейнова дирекция ЗБР – Благоевград, инж. Петя Попова – РЗИ – Пазарджик, Стоян Траянов – Областна дирекция „Земеделие”- Пазарджик, инж. Владимир Влахов – РДГ – Пазарджик, инж. Руслан Райчев – РО НСК – Пазарджик, доц. Боян Боянов - представител на НПО Регионално екологично сдружение „Марица 2004“ и Андрей Ковачев - представител на НПО Сдружение за дива природа „Балкани“.
До провеждането на ЕЕС се стигна, след като през 2016 г. година РИОСВ - Пазарджик спря процедурата по ОВОС, но през юни 2017 г. тя бе рестартирана с решение на Върховния административен съд. Експертният съвет ще трябва да се произнесе по допълнителния доклад по ОВОС, който бе поискан от концесионера “Ресурс-1” през 2015 г. В същото време има и нови обстоятелства: заповед на Басейнова дирекция - Пловдив за учредяване на санитарно-охранителни зони за питейна вода, които попадат в концесионната площ. Предстои да видим дали и по какъв начин експертите ще отчетат тези нови обстоятелства, които са пряко свързани със здравето на хората и опазването на природата.
Община Велинград ще участва в ЕЕС с ясна позиция, която вече е многократно обявена: категорично “не” на концесията и на рудодобива във Велинград и региона. Очаква се на 27 септември в Пазарджик позиция да заявят и граждански организации.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води