Велинград - online - За седми път пещерна експедиция “Terra Bessica – 2017” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

За седми път пещерна експедиция “Terra Bessica – 2017”
Публикувано 2017-10-03 08:47:37 от Темпо

От 22 до 24 септември в района на Ракитово се проведе седмата поредна пещерна експедиция „Терра Бесика“. И този път проявата бе под патронажа на Българското пещерно дружество (БПД). По традиция организацията й бе поверено на пещерняците от гр.Ракитово, които от скоро са обособени в Ракитовски клон на дружеството с лидер Стойчо Зарев. Както обикновено, базовият лагер бе в ловната хижа на ДЛС Ракитово в местността Качаков чарк. В поредното издание експедиция взеха участие 35 души от различни краища на България.
Основната част от тях бяха членове на БПД от Варна, София, Перник, Ракитово и Русе. Сила и тежест на изследванията дадоха пещерняци от клубовете „Пълдин“ – Пловдив, „Хеликтит’’, „София“, „Академик“ от София, ученически спелео клуб ‘’Лабиринт’’- Червен бряг, сдружение ‘’Суткя’’- Ракитово.
Разделени на девет работни групи, участниците успешно изпълниха набелязаните пред експедицията цели и задачи. В следствие на всекидневните обходи на дивите и не изцяло познати хребети и дерета, ентусиазираните търсачи на пещери успяха да локализират входовете на четири нови пещери. На същите бяха свалени само GPS координатите, като проучването им ще е обект на следващата експедиция.
Както винаги, разчистване на пещери с увеличаване на размерите им не остана в забрава. Усилията бяха насочени към пещерите „Под калето“, „Паничката“ и Поруха 2“, като на този етап най-перспективна с цел продължаване и привързване към системата на пещерата „Лепеница“ и пещерата „Паничката“.
Осъществиха се и прониквания във вертикалните пещери „Властелина“ и „Бундевата“, в резултат на което беше установено, че втората от тях продължава. За целта обаче е необходимо да се преодолее едно стеснение – задача, която също остана за друг път.
За трети път в рамките на досегашните експедиции, проучванията включиха и провеждането на пещерно водолазни дейности. Отново за трети път обект на изследване са оказаха сифоните на водния (речния) етаж на пещерата „Лепеница“. Леководолазът Александър Стоев от Пловдив, подпомогнат от колегите си клуба, след като преодоля проученият преди първи сифон, успя да премине следващото подобно препятствие. Вторият сифон се оказа по лек за преминаване, а след него пещерната галерия продължи все така висока, широка и красива. Загадката дали пещерата продължава и колко предстои да бъде разбулена.
Картировачните екипи имаха работа през цялото време на проявата. В рамките на малкото работни дни, те изготвиха картите на шест от по-рано откритите, но некартирани пещери, а именно „Под калето’ с дължина 46 м, ‘’Чукура’’, новооткритата пропаст в местноста „Гарван”, две безименни пещери и една минна проходка. И така общият брой на проучените пещери нарасна на 21, но това едва ли е краят.
С гордост може да се каже, че експедицията е не само резултатна , но и успешно. Залог за това бяха отличната организация и впечатляващата работна обстановка, осъществена от домакините, сред които особено се изявиха младите дами.
Ръководството на БПД – клон София и Ракитово, благодари на всички участници , за всеотдайната работа и ентусиазма, без които резултатите не биха били толкова разностранни и положителни. На добър час до следващата „Терра Бесика“.
БПД

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай