Велинград - online - За седми път пещерна експедиция “Terra Bessica – 2017” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, October 16
· Успехи на младата плувна смяна на ПК “Белмекен”
· Още една стъпка към бъдещето
Tuesday, October 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.10.18
· Общината ще се отоплява на пелети
· Кметът прави срещи в трите квартала
· ПРАВО НА ОТГОВОР: Полагаме максимални усилия за решаване на натрупаните проблеми
· Депутати от БСП представиха Визия за България
· Ремонтите за нова визия в Каменица – до Коледа
· Поръчката за нов скенер започва от начало
· В памет на героите от Балканската война
· След съдебно решение вписаха новото ръководство на НЧ “Отец Паисий-1893”
· Предизвикателството „Камино”
· ЦСОП – Велинград - една година по-късно
· Отсечените дървета заслужават втори шанс
· Малки обяви: 09.10.18
· Творческият сезон започна с награди
· Читалището – място за среща на пазители и традиции
· Обичам те, Велинград!
· ПГИТ “Ал. Константинов” стана училище-посланик на ЕП
· “Атлас” спечели пълен комплект медали за Купа “Велинград”

За седми път пещерна експедиция “Terra Bessica – 2017”
Публикувано 2017-10-03 08:47:37 от Темпо

От 22 до 24 септември в района на Ракитово се проведе седмата поредна пещерна експедиция „Терра Бесика“. И този път проявата бе под патронажа на Българското пещерно дружество (БПД). По традиция организацията й бе поверено на пещерняците от гр.Ракитово, които от скоро са обособени в Ракитовски клон на дружеството с лидер Стойчо Зарев. Както обикновено, базовият лагер бе в ловната хижа на ДЛС Ракитово в местността Качаков чарк. В поредното издание експедиция взеха участие 35 души от различни краища на България.
Основната част от тях бяха членове на БПД от Варна, София, Перник, Ракитово и Русе. Сила и тежест на изследванията дадоха пещерняци от клубовете „Пълдин“ – Пловдив, „Хеликтит’’, „София“, „Академик“ от София, ученически спелео клуб ‘’Лабиринт’’- Червен бряг, сдружение ‘’Суткя’’- Ракитово.
Разделени на девет работни групи, участниците успешно изпълниха набелязаните пред експедицията цели и задачи. В следствие на всекидневните обходи на дивите и не изцяло познати хребети и дерета, ентусиазираните търсачи на пещери успяха да локализират входовете на четири нови пещери. На същите бяха свалени само GPS координатите, като проучването им ще е обект на следващата експедиция.
Както винаги, разчистване на пещери с увеличаване на размерите им не остана в забрава. Усилията бяха насочени към пещерите „Под калето“, „Паничката“ и Поруха 2“, като на този етап най-перспективна с цел продължаване и привързване към системата на пещерата „Лепеница“ и пещерата „Паничката“.
Осъществиха се и прониквания във вертикалните пещери „Властелина“ и „Бундевата“, в резултат на което беше установено, че втората от тях продължава. За целта обаче е необходимо да се преодолее едно стеснение – задача, която също остана за друг път.
За трети път в рамките на досегашните експедиции, проучванията включиха и провеждането на пещерно водолазни дейности. Отново за трети път обект на изследване са оказаха сифоните на водния (речния) етаж на пещерата „Лепеница“. Леководолазът Александър Стоев от Пловдив, подпомогнат от колегите си клуба, след като преодоля проученият преди първи сифон, успя да премине следващото подобно препятствие. Вторият сифон се оказа по лек за преминаване, а след него пещерната галерия продължи все така висока, широка и красива. Загадката дали пещерата продължава и колко предстои да бъде разбулена.
Картировачните екипи имаха работа през цялото време на проявата. В рамките на малкото работни дни, те изготвиха картите на шест от по-рано откритите, но некартирани пещери, а именно „Под калето’ с дължина 46 м, ‘’Чукура’’, новооткритата пропаст в местноста „Гарван”, две безименни пещери и една минна проходка. И така общият брой на проучените пещери нарасна на 21, но това едва ли е краят.
С гордост може да се каже, че експедицията е не само резултатна , но и успешно. Залог за това бяха отличната организация и впечатляващата работна обстановка, осъществена от домакините, сред които особено се изявиха младите дами.
Ръководството на БПД – клон София и Ракитово, благодари на всички участници , за всеотдайната работа и ентусиазма, без които резултатите не биха били толкова разностранни и положителни. На добър час до следващата „Терра Бесика“.
БПД

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води