Велинград - online - Идва ли краят на общинските сметища във Велинград и Ракитово? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Идва ли краят на общинските сметища във Велинград и Ракитово?
Публикувано 2017-10-17 10:27:25 от Темпо

На 13 октомври 2017 г. министърът на околната среда и водите Нено Димов откри новото Регионално депо за битови отпадъци в землището на село Алеко Константиново, община Пазарджик. Очакваше се в официалната церемонията по прерязването на лентата да участва и министър-председателят Бойко Борисов, който обаче не дойде. Присъстваха директорът на ПУДООС Ренета Колева, депутатите от ГЕРБ от нашия избирателен район и кметовете на деветте общини.

Регионалното депо е с площ от 145 504 кв.м. и ще се ползва от 9 от единайсетте общини в областта: Пазарджик, Пещера, Белово, Лесичово, Брацигово, Септември, Батак, Велинград и Ракитово, чиито сметища се закриват и предстои рекултивацията им. Инвестицията в построената Клетка 1 е над 15, 8 млн. лв., осигурени от държавното предприятие ПУДООС. Регионалното депо и ще обслужва около 250 хил. души в района. Предстои изграждането на втора клетка, инсталации за рециклиране и компостиране. Предстои и финализиране на започналата обществена поръчка за избор на оператор на депото, която в момента се обжалва.
С пускането в експлоатация на регионалното депо предстои закриване и рекултивация на сега съществуващите сметища в деветте общини. От 113-те депа, включени в наказателната процедура на Европейската комисия срещу България за несъответствие на съществуващите депа с изискванията на европейското законодателство в областта на управлението на отпадъците, 96 са вече закрити. Министър Нено Димов съобщи, че остават още 17, чиято експлоатация ще бъде прекратена до 31 декември 2017 г.
За жителите на общините Велинград и Ракитово е важно какви промени да очакват след като заработи регионалното депо. Закриването на общинските депа означава намаляване на замърсяването на въздуха и почвите, особено за хората, живеещи по пътя на боклука и в близост до сметищата. В същото време превозването на тонове отпадъци от населените места до новото депо ще означава повече разходи, по-натоварен трафик и по-висока такса смет. Самото закриване и рекултивация на сметищата също е доста скъпа процедура. Двете съседни общини работят съвместно за изграждане на обща претоварна станция за боклук, както и за сепарираща и компостираща инсталация във Велинград. Създаването на такава инфраструктура ще има положителен ефект, но засега не е ясно в какви срокове би могло да се случи това и кога реално ще започне извозването на отпадъците в посока село Алеко Константиново.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай