Велинград - online - Иван Шейнов прекрати преждевременно състезателната си дейност 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Иван Шейнов прекрати преждевременно състезателната си дейност
Публикувано 2017-10-25 09:47:56 от Темпо

Единственият състезател по сумо от Велинград е Иван Шейнов, който е двукратен европейски шампион по този спорт във възрастовата група до 21 г. в категория +115 кг. Тези титли Иван завоюва в две последователни състезания – в Самоков през 2013 г. и в Щип (Македония) през 2014 г. Тогава Иван Шейнов спечели по два златни медала – в индивидуалната надпревара и в отборното класиране. А иначе първия си медал в сумото Иван взема още на 14 години, когато е в 7. клас и побеждава всички съперници в един турнир.
Следват многобройни участия в републикански първенства и различни състезания, които носят нови и нови медали в колекцията му. Иван Шейнов е бил състезател на СК „Левски”, където тренира и свободна борба, а и в този спорт не остава без медали – печели два бронзови медала на републикански първенства.
През 2013 г. започва следването си в Националната спортна академия (НСА) „Васил Левски” в треньорски профил и става състезател по сумо на НСА. Тогава започва и пътят му като национален състезател, който го довежда и до върха в неговата състезателна кариера – двукратен европейски шампион. Мечтите са станали реалност и всичко се развива добре, но…наред с успехите, постигнати с доста тренировки и лишения, идват разочарованията и проблемите. Участието на третото европейско първенство в Полша през 2015 г. вече не е с този блясък и със същата мотивация. Постепенно на преден план излизат финансовите проблеми и трудностите в осигуряването на необходимите средства за провеждане на една нормална и качествена подготовка. Българската федерация по сумо не е от най-богатите и не може да подсигури за по-младите състезатели като Иван Шейнов добри условия на лагерите, както и необходимите витамини за възстановяване. Парите се насочват главно към изявите на мъжете и премии за призови места се дават само на тях. Дори се налага младите състезатели сами да търсят спонсори за екипировката си и за участия в състезания и първенства извън страната.
Идва един период след 2015 г., когато Иван прекъсва обучението си в НСА, има непостоянна работа. Тогава губи мотивация и вече не вижда смисъл да се занимава сериозно със сумото. Въпреки това продължава да тренира, да участва в преборвания, дори печели и два бронзови медала на републикански първенства. Но всичко това до март 2017 г., когато решава твърдо да спре окончателно с активната си състезателна дейност. А е само на 23 г. и в една друга ситуация, в която държавата се грижеше повече за своите добри състезатели в различните спортове, Иван можеше да се бори поне още 7-8 години!
Реалностите обаче са различни и на преден план излиза мисълта за финансова стабилност, сигурност и спокойна обстановка за работа и развитие. Отказал е предложение на клуба по сумо от Перник да започне работа като треньор и състезател, поради същите причини. Условията са били крайно неизгодни и неприемливи. Преди години Иван Шейнов заяви в едно интервю за в. „Темпо”, че иска, като се върне във Велинград, да се занимава с развитието на сумо и борба, да подготвя деца в тези спортове. Дори е успял да се договори, за да ползва две от залите на градския стадион. Но отново се появяват пречки - пробити радиатори и течове, подгизнал под. Всичко това има нужда от сериозен ремонт, но засега средства няма. Освен това трябва да се закупи задължително и тепих. Иван Шейнов се надява, че ще намери хора и фирми, които да му помогнат в осъществяването на това негово намерение – да има школа за подготовка на сумисти и борци. Намеренията му включват и едно бъдещо създаване на спортен клуб по борба и сумо, което също може да подпомогне дейността му.
Трудното решение да се откаже от активна състезателна дейност, не е накарало Иван Шейнов да съжалява за годините, в които се е занимавал със спорт. Точно обратното, Той е благодарен за това, че е отделил толкова години от живота си в заниманията си със сумо, защото този спорт му е помогнал да се изгради като човек и като характер.
Георги Дишлянов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай