Велинград - online - Иван Шейнов прекрати преждевременно състезателната си дейност 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 22
· Велинград ще бъде домакин на Национален туристически поход на жените
Tuesday, January 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.01.19
· Общината отново иска спасителен заем от държавата
· Детска градина остана на студено в края на водопровод “Власа”
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: „Клептуза“ – утопия, химера или „да се усвоят едни пари“?
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Клептуза няма нужда от нова визия, а от добро управление
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Проектът за Клептуза трябва да подчертава природния феномен
· НПМ “Шипка-Бузлуджа” гостува с изложба за опълченеца Стефан Кисов
· КРИМИ ХРОНИКА 15.01.19
· На 21 януари празнуваме Бабинден
· Учредяват младежки и детски клуб към ТД “Юндола”
· Малки обяви: 15.01.19
· С багер и помпи откриха кръста в река Мътница в Костандово
· Дарители от цялата страна стоплиха момчетата от ВУИ - Ракитово
· Общината награди спортистите на 2018 година
· ПК „Белмекен“ излъчи ТОП 10
· „Чепинец” започва подготовка на 20 януари
Tuesday, January 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.11.19
· Дрогиран и избягал причиниха тежка катастрофа в центъра на Юндола
· 11 скочиха за кръста в Клептуза, 6 в Лъджене, само 1 в Каменица

Иван Шейнов прекрати преждевременно състезателната си дейност
Публикувано 2017-10-25 09:47:56 от Темпо

Единственият състезател по сумо от Велинград е Иван Шейнов, който е двукратен европейски шампион по този спорт във възрастовата група до 21 г. в категория +115 кг. Тези титли Иван завоюва в две последователни състезания – в Самоков през 2013 г. и в Щип (Македония) през 2014 г. Тогава Иван Шейнов спечели по два златни медала – в индивидуалната надпревара и в отборното класиране. А иначе първия си медал в сумото Иван взема още на 14 години, когато е в 7. клас и побеждава всички съперници в един турнир.
Следват многобройни участия в републикански първенства и различни състезания, които носят нови и нови медали в колекцията му. Иван Шейнов е бил състезател на СК „Левски”, където тренира и свободна борба, а и в този спорт не остава без медали – печели два бронзови медала на републикански първенства.
През 2013 г. започва следването си в Националната спортна академия (НСА) „Васил Левски” в треньорски профил и става състезател по сумо на НСА. Тогава започва и пътят му като национален състезател, който го довежда и до върха в неговата състезателна кариера – двукратен европейски шампион. Мечтите са станали реалност и всичко се развива добре, но…наред с успехите, постигнати с доста тренировки и лишения, идват разочарованията и проблемите. Участието на третото европейско първенство в Полша през 2015 г. вече не е с този блясък и със същата мотивация. Постепенно на преден план излизат финансовите проблеми и трудностите в осигуряването на необходимите средства за провеждане на една нормална и качествена подготовка. Българската федерация по сумо не е от най-богатите и не може да подсигури за по-младите състезатели като Иван Шейнов добри условия на лагерите, както и необходимите витамини за възстановяване. Парите се насочват главно към изявите на мъжете и премии за призови места се дават само на тях. Дори се налага младите състезатели сами да търсят спонсори за екипировката си и за участия в състезания и първенства извън страната.
Идва един период след 2015 г., когато Иван прекъсва обучението си в НСА, има непостоянна работа. Тогава губи мотивация и вече не вижда смисъл да се занимава сериозно със сумото. Въпреки това продължава да тренира, да участва в преборвания, дори печели и два бронзови медала на републикански първенства. Но всичко това до март 2017 г., когато решава твърдо да спре окончателно с активната си състезателна дейност. А е само на 23 г. и в една друга ситуация, в която държавата се грижеше повече за своите добри състезатели в различните спортове, Иван можеше да се бори поне още 7-8 години!
Реалностите обаче са различни и на преден план излиза мисълта за финансова стабилност, сигурност и спокойна обстановка за работа и развитие. Отказал е предложение на клуба по сумо от Перник да започне работа като треньор и състезател, поради същите причини. Условията са били крайно неизгодни и неприемливи. Преди години Иван Шейнов заяви в едно интервю за в. „Темпо”, че иска, като се върне във Велинград, да се занимава с развитието на сумо и борба, да подготвя деца в тези спортове. Дори е успял да се договори, за да ползва две от залите на градския стадион. Но отново се появяват пречки - пробити радиатори и течове, подгизнал под. Всичко това има нужда от сериозен ремонт, но засега средства няма. Освен това трябва да се закупи задължително и тепих. Иван Шейнов се надява, че ще намери хора и фирми, които да му помогнат в осъществяването на това негово намерение – да има школа за подготовка на сумисти и борци. Намеренията му включват и едно бъдещо създаване на спортен клуб по борба и сумо, което също може да подпомогне дейността му.
Трудното решение да се откаже от активна състезателна дейност, не е накарало Иван Шейнов да съжалява за годините, в които се е занимавал със спорт. Точно обратното, Той е благодарен за това, че е отделил толкова години от живота си в заниманията си със сумо, защото този спорт му е помогнал да се изгради като човек и като характер.
Георги Дишлянов

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2019-01-24 09:13:07
Топл. индекс 4.82°C
Отн. влажност 99.70%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1213 488

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 94.82 %
PM 2.5 µg/m3 81.91
PM 10 µg/m3 188.42

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай