Велинград - online - Създателят на есперанто по света, у нас и … в Космоса 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Създателят на есперанто по света, у нас и … в Космоса
Публикувано 2017-10-25 10:16:32 от Темпо

На космическата станция „Вояджър 2“ заедно с песента на Валя Балканска „Излел е Дельо хайдутин…“ има и златен диск на езика есперанто – един малко известен факт.
Създателят на този език д-р Заменхоф, очен лекар по професия, е роден през 1859 г. в Бялисток, Полша, някога в пределите на Царска Русия. Населението на града е многоезично – руснаци, поляци, германци и доста други малобройно групи, между които поради липсата на общ език възниквали много конфликти.
Това поражда у 10-годишния Людвик идеята за създаването на общ многонационален език – есперанто.
От 4-годишен той изучава иврит и превежда целия Стар завет на есперанто. Владее руски, полски, френски, немски, латински, старогръцки и по-слабо английски, а по-късно изучава италиански, литовски и испански, на които е преведен неговият първи учебник, завършен през 1878 г., когато Заменхоф е 19-годишен. В продължение на 5 години го доработва и усъвършенства. Неговата съпруга Клара му оказва финансова подкрепа чрез своя баща за издаването на първата книга, граматика и речник. В нея намират място първите поеми на Заменхоф, преведени на есперанто. Така 1887 г. става рождената дата на новия език. Много бързо книгата има издания на полски, немски, френски и други езици. Дори създателят на изкуствения език волапюк – пастор М. Шлайер подкрепя новия, по-съвършен и демократичен международен език.
Междувременно други автори творят оригинална и преводна литература. Още през 1888 г. излиза от печат поемата „Снежна буря“ от Пушкин. През 1889 г. излиза първото списание „La Esperantisto“. Същата година Мирослав Богданов става автор на първия учебник за българи. В края на XIX век есперанто се разпространява в различни краища на света. Започват да се печатат и книги, като основен издател на есперантска литература е Франция, където през 1905 г. се провежда първият Световен есперантски конгрес. Избран е Езиков комитет, от който по-късно се обособява Академията на есперанто – главен орган на есперантското движение.
Д-р Заменхоф неколкократно е номиниран за Нобелова награда за мир. Носител е на орден на Почетния легион за популяризирането на езика есперанто като равнопоставна възможност на хората да общуват помежду си. Умира през 1917 г., а през 2017 г. ЮНЕСКО става патрон на честванията на 100-годишнината от смъртта му.
На 16 октомври велинградското есперантско дружество „Стойо Калпазанов“ откри в Къщата на Цвета гостуващата изложба от Полша за създателя на есператнското движение. Доклад за изложбата изнесе Дани Вачева, а група есперантисти представиха на български език поеми и стихове от д-р Заменхоф в превод но Венелин Митев. На финала бе прожектиран филм за различни обекти, носещи името „Есперанто“: остров „Есперанто“ на река Дунав, на 3 км от Оряхово; хотел „Есперанто“ в Слънчев бряг; хижа „Есперанто“ близо до Боянските водопади; улица „Есперанто“ във Велинград, както и за различни личности, популяризирали езика по целия свят.
Лили Герова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай