Велинград - online - Добри и лоши еко новини за Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 22
· Велинград ще бъде домакин на Национален туристически поход на жените
Tuesday, January 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.01.19
· Общината отново иска спасителен заем от държавата
· Детска градина остана на студено в края на водопровод “Власа”
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: „Клептуза“ – утопия, химера или „да се усвоят едни пари“?
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Клептуза няма нужда от нова визия, а от добро управление
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Проектът за Клептуза трябва да подчертава природния феномен
· НПМ “Шипка-Бузлуджа” гостува с изложба за опълченеца Стефан Кисов
· КРИМИ ХРОНИКА 15.01.19
· На 21 януари празнуваме Бабинден
· Учредяват младежки и детски клуб към ТД “Юндола”
· Малки обяви: 15.01.19
· С багер и помпи откриха кръста в река Мътница в Костандово
· Дарители от цялата страна стоплиха момчетата от ВУИ - Ракитово
· Общината награди спортистите на 2018 година
· ПК „Белмекен“ излъчи ТОП 10
· „Чепинец” започва подготовка на 20 януари
Tuesday, January 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.11.19
· Дрогиран и избягал причиниха тежка катастрофа в центъра на Юндола
· 11 скочиха за кръста в Клептуза, 6 в Лъджене, само 1 в Каменица

Добри и лоши еко новини за Велинград
Публикувано 2017-10-25 10:33:34 от Темпо

Рядко се случва министър да отговаря на въпроси на велинградчани близо два часа, но Нено Димов го направи. На 18 октомври Велинград беше домакин на първия от серия семинари на тема “Води”, на който експерти от цялата страна обсъждаха промени в закона и нормативната уредба за водите. Министърът на екологията Нено Димов и заместник-министърът с ресор “Води” Атанаска Николова заедно с кмета Костадин Коев проведоха и среща с граждани и местни сдружения в една от залите на Гранд хотел “Велинград”.

Очаквано най-много въпроси и отговори се чуха по темата за волфрамовата мина, но бяха обсъдени и всички по-важни екологични проблеми на Велинград и хората имаха възможност да чуят позицията на екоминистерството:
НЯМА ДОБРИ НОВИНИ ЗА ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ ВЪВ ВЕЛИНГРАД
“Нямам добра новина”, отговори министър Нено Димов на въпроса на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите дали Велинград може да получи финансиране за изграждане на пречиствателна станция. Оперативната програма “Околна среда”, която е основен финансов инструмент, отпуска средства само за консолидирани ВиК дружества. В тези области, където има обединено ВиК дружество, се дават пари за пречиствателни станции. За съжаление област Пазарджик не отговаря на този основен критерий, тук в повечето общини има отделен ВиК оператор, така че оперативната програма няма как да финансира пречиствателна станция във Велинград. Конкуренцията между общините е много голяма, защото нужният ресурс е около 12 милиарда, а програмата разполага с около 2 милиарда лева за пречиствателни станции. Министърът изрази учудване защо общините и ВиК дружествата в нашата област не се договорят, за да изпълнят този формален критерий, без което нямат шанс да кандидатстват за европейски средства. Усилията на МОСВ през следващия период ще бъдат насочени към осигуряване на пари за пречиствателни станции в селища с между 2000 и 10 000 жители.
ВЕЛИНГРАД МОЖЕ ДА Е ПОКАЗЕН ПРОЕКТ ЗА ГЕОТЕРМАЛНО ОТОПЛЕНИЕ
Изключително актуална тема за Европейския съюз е замърсяването на въздуха, като от 2019 г. ще бъдат въведени нови регламенти за отоплението с твърдо гориво. На въпрос за инвестиции във филтри за улавяне на фините прахови частици при горене министър Нено Димов отговори, че според него те не са решение на проблема. Решенията трябва да се търсят според даденостите на всяка отделна община, а Велинград има съществен потенциалът за геотермално отопление. Даденостите, с които разполага общината, позволяват да бъде направен показен демонстрационен проект за използване на геотермалната енергия. Тънкостта, подчерта министърът, е проектът да бъде съсредоточен в един квартал, за да може в първата фаза много ясно да се види и отчете ефект. Има ли видим ефект, проектът ще може да разчита на европейско финансиране за следващата фаза. “Обичам да ходя с малки крачки. Ще бързаме, но няма да прибързваме.”, каза Нено Димов.
ОБЩИНАТА НЕ МОЖЕ ДА ПОЛУЧИ МИНЕРАЛНИТЕ НАХОДИЩА “ЧЕПИНО” И “ЛЪДЖЕНЕ”
МОСВ не може да изпълни исканията на Община Велинград да получи за стопанисване находищата с минерални води “Чепино” и “Лъджене”, каза зам.-министър Атанаска Николова. За находище “Чепино” пречката е, че вече има предоставена концесия на “Акварекс-В” до 2025 година, което прави прехвърлянето към общината невъзможно. За находище “Лъджене” причината е законовото ограничение, че държавата вече е издала разрешителни за ползване на над 50% от дебита.
Местната власт обаче може да ползва ресурите на минералните води за провеждане на местни политики като геотермално отопление и здраве, за което ще има пълната подкрепа на МОСВ, каза г-жа Николова. Тя даде пример, че Велинград е една от първите 8 общини, които се възползваха от пилотната програма “Минерални води” и получава финансиране за изграждане на нов водопровод и ремонт на сондажа на извора “Власа”.
СЪДЕЙСТВИЕ ЗА ОБЕЗОПАСЯВАНЕ НА СТАРИТЕ ПЕСТИЦИДИ В ДВОРА НА АПК
Асен Иванов, собственик на хмелови насаждения, постави пред министъра важния екологичен проблем за съществуващите от години огромни количества отровни препарати в двора на бившето АПК и поиска МОСВ да вземе мерки за тяхното обезвреждане. Г-жа Николова обясни, че в момента Швейцария подкрепя екоминистреството за обезопсяване на стари складове и обезвреждане на излезли от употреба пестициди. До месец-два МОСВ ще обяви обществена поръчка за избор на изпълнител и ще започне събиране и транспортиране на опасните вещества, включително и за натрупаните във Велинград.
ПРЕКРАТЯВАНЕТО НА ДОГОВОРА ЗА МИНАТА - В ПРАВОМОЩИЯТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЕНЕРГЕТИКАТА
Още в началото на срещата кметът Костадин Коев постави въпроса дали след решението на Експертния екологичен съвет към РИОСВ - Пазарджик ще има волфрамова мина на територията на общината. Министър Нено Димов припомни, че на срещата във Велинград през септември той е казал, че ще търси баланс между различни интереси. Решението на РИОСВ, че не одобрява инвестиционното намерение за волфрамова мина, е окончателното решение, което може да вземе структура на Министерството на екологията и водите. Инвеститорът “Ресурс 1” може да обжалва това решение и тогава съдът на свой ред ще се произнесе с решение, с което МОСВ ще трябва да се съобрази. “Не мога да очертая сценарии, защото нямам идея какво би решил съдът”, каза министърът, като бе категоричен, че МОСВ изцяло е спазило закона, но не е тяхна работа да се месят в работата на съдебната система. Нено Димов каза, че няма информация решението да е обжалвано и се надява сагата да е приключила. Той допълни, че заповедта за учредяване на санитарно-охранителни зони за питейна вода в района на концесията се обжалва, но въпреки това е в сила, докато и ако не бъде отменена.
На въпроси и настояване от присъстващите за прекратяване на концесионния договор министърът беше категоричен: това е въпрос към Министерството на енергетиката, защото концесията се води към тях и единствено това министерство може да внесе предложение за прекратяване на договора за концесия, а Министерският съвет като колективен орган да вземе решение. “Ако искате да си купите домати, не ходите в електрическия магазин. В случая ние сме с доматите”, обясни Н. Димов.
Кметът Костадин Коев каза, че ще се търси съдействие от Министерството на енергетиката (МЕ), а адвокатът Марин Божков допълни, че борбата ще продължи да се води по закон, със сериозна и обоснована интервенция пред МЕ за прекратяване на концесионния договор. Той попита дали са възможни законови промени, които да защитят в максимална степен подземните води, включително минералните в зони на рудодобив. Зам.-министър Атанаска Николова съобщи, че в момента тече дискусия на ниво експерти за промени в законодателството, свързано с водите. Тази дискусия скоро ще бъде разширена с участието на научни среди, общини, НПО, граждани. Законодателството, свързано с водите, фокусира изключително много интереси и затова дебатът ще продължи около година - помислете и направете предложение, посъветва министър Димов.
Председателят на СХР “Велинград - Западни Родопи” Златко Златанов заяви, че има още фирми, които правят проучвания в региона за злато и сребро и затова трябва да се мисли за обявяването на Западните Родопи за екологично чист регион без рудодобив по подобие на национален парк “Пирин”. Нено Димов изрази различна позиция: “От моя гледна точка всичко крайно не е добро и затова човек трябва когато си пожелае нещо, да внимава то да не му се сбъдне. Помислете много внимателно какво бихте спечелили или загубили.” Министърът даде пример с проблемите на Банско заради ограниченията в националния парк, а от залата се чу, че на следващ етап Велинград може също да поиска изграждането на ски писти.
Обосновано изказване срещу откриването на волфрамова мина направи минният инженер Емил Вълков, който подчерта, че според концесионния договор не се дължат никакви неустойки при неговото прекратяване. Срещата завърши с пламенна реч на София Ключкова, която изреди редица еко проблеми във Велинград, свързани със състоянието на санитарно-охранителните зони за минерални води, кражбите на минерални води, запазването на Клептуза като защитена територия без незаконно строителство.
“При този огън аз съм спокоен за Велинград!”, възкликна министърът. Той призова хората да не настояват винаги законовите процедури да са бързи, защото ако процедурата беше бърза, сега в близост до Велинград вече щеше да има волфрамова мина. И още един съвет, с който завърши министърът на екологията: “Да се чука на вратата, на която трябва”.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2019-01-24 09:08:05
Топл. индекс 4.81°C
Отн. влажност 99.30%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1103 232

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 94.82 %
PM 2.5 µg/m3 81.33
PM 10 µg/m3 187.40

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica