Велинград - online - Икономисти с най-вкусно ястие на Празника на картофите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Икономисти с най-вкусно ястие на Празника на картофите
Публикувано 2017-10-31 09:53:06 от Темпо

Точно на Димитровден, един от най-тачените дни в народния календар, учениците от ПГИТ „Алеко Константинов“ отбелязаха за пети пореден път „Празник на картофите“. В периода от 2002 до 2009 г. такъв празник се организираше от Община Велинград съвместно с Агенцията за регионално развитие (АРР), но тази традиция беше прекъсната. Сега остана единствено инициативата на икономическата гимназия във Велинград да отбележи подобаващо заслуженото място на този зеленчук в кухнята на българите и особено за населението в нашия край.

Сред гостите на празника бяха децата от ДГ „Слънчице“, ученици от други училища, производители на картофи. За всички беше изпълнена забавна литературно-музикална програма с много любопитни факти от историята на картофите, изобилие от песни и танци.
По вече утвърдена традиция специално за празника учениците участват в конкурс за приготвяне на оригинални ястия, които съдържат картофи. Около 20 блюда с примамлив вид и интересни названия бяха подредени на богата трапеза. Сред тях имаше торта от картофи, картофено руло, палачинки, огретен, картофи на гребен, крем супа, пълнени картофи с колбаси, сирене, кашкавал, специално за празника “Димитровградско хоро” и др. Победител в съревнованието между класовете стана не кулинарна паралелка, а с икономическа специалност. Бъдещите икономисти спечелиха първото място с приготвените от тях картофени гнезда.
Тази година на празника беше проведен благотворителен търг за част от приготвените ястия. Целта беше да се съберат средства за подпомагане лечението на Нели Арнаудова от Костандово. При наддаванията “Димитровското хоро” от три пилета и гарнитура към тях беше продадено за 55 лв. а останалите ястия от търга отидоха при купувачите си на цени от 10 до 30 лв. Естественият край на празника беше най-приятната и вкусна част – дегустацията на ястията.
Георги Дишлянов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води