Велинград - online - Видински съд обяви за нищожен договора на общината с “Еко-Титан” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, October 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.10.18
· „Синята зона не ни е читава“
· Каменчани все по-гневни заради водата
· Ново обществено обсъждане ще решава бъдещето на Клептуза
· ПРЯКА РЕЧ: Спрете срамното решение за Клептуза
· Според министъра на земеделието няма нарушения в защитена местност “Клептуза”
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.09.18
· Жалба по лято и още нещо
· Не на тормоза и агресията в училище
· Туризмът има нужда от кадри, кадрите имат нужда от подкрепа
· Малки обяви: 02.10.18
· А родителите не дойдоха
· ПРЯКА РЕЧ: Неспазени ангажименти
· „Песента ни свързва“
· Когато водното спасяване е призвание
· На 6 октомври стартира планинският полумаратон Ремово-Блатца-Ракитово
· Обновен салон в Деня на спорта
· „Чепинец” не успя да победи у дома
Tuesday, September 25
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 25.09.18
· Нови идеи за Клептуза: парк с водни атракции и без търговия

Видински съд обяви за нищожен договора на общината с “Еко-Титан”
Публикувано 2017-10-31 10:05:46 от Темпо

На 18 октомври 2017 г. Видинският окръжен съд произнесе решение по дело, образувано по иск на Община Велинград срещу “Еко-Титан” ЕООД. Делото се гледа във Видин, тъй като фирмата е регистрирана там.
Общината твърди, че не дължи плащане на фирмата по фактура от 30 декември 2015 г., тъй като подписаният през 2009 г. от тогавашния кмет Иван Лебанов и управителя на “”Еко-Титан” Васил Иванов договор по обществената поръчка за сметопочистване е нищожен.
Общината се позовава на решения на Комисията за защита на конкуренцията и на Върховния административен съд, според които актът, с който е стартирала процедурата по обществената поръчка, е нищожен.
Пред съда “Еко-Титан” поддържа мнението за недопустимост и неоснователност на иска и твърди, че процедура по възлагане на обществена поръчка се е провела и че сключеният договор не е нищожен. Сред аргументите на фирмата е и това, че Община Велинград е признала наличието на нейни задължения по договора с подписано Споразумение за взаимно прихващане от 15 ноември 2016 г. Според общината обаче описването в споразумението към кой договор е издадена фактурата не означава, че признава действието на договора, а само, че дължи сумата по фактурата.
Интересен момент в хода на съдебното заседание от 19 септември 2017 г. е представеното платежно нареждане, от което става ясно, че трето лице – „Е.-Х. К.”, е превело паричното вземане по фактурата и се превърнало в нов кредитор на Община Велинград.
Според решението на Видинския окръжен съд общината е заинтересовано лице, което има правен интерес от прогласяване на нищожността на договора, затова искът е допустим. Съдът приема, че законосъобразността на една сделка трябва да се преценява според материалното право, което е действало към момента на сключването й, а не според настъпилите промени в Закона за обществените поръчки след датата на сключване на договора 16 февруари 2009 г. Затова не приема възраженията на “Еко-Титан” за действието на новия граждански закон спрямо заварени правоотношения. След като проследява всички етапи от обявяването и провеждането на обществената поръчка и подписването на договора и съответните решения на КЗК и ВАС, Видинският окръжен съд прогласява нищожността на договора.
Решението подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд и няма място за съмнение, че “Еко-Титан” ще продължи битката в съда. На сесията на 26 септември кметът Костадин Коев съобщи решението пред Общинския съвет и обяви, че това е изключително важна новина за общината. Ако следващите съдебни инстанции потвърдят решението за нищожност на договора, това би избавило общинската хазна от натрупаните в предишния мандат огромни задължения и лихви по тях, които продължават да тежат като воденичен камък на общината.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води