Велинград - online - Новата година и новото депо ни носят по-висока такса смет 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Новата година и новото депо ни носят по-висока такса смет
Публикувано 2017-11-21 10:03:20 от Темпо

През 2018 г. ще плащаме по-висока такса за битови отпадъци. Това е видно от план-сметките, предложени през изминалата седмица от общините Велинград и Ракитово. Обективните предпоставки са ясни: закриването на общинските депа, което според европейските изисквания трябва да се случи до края на 2017 г.; повишаването на разходите за транспорт на отпадъци до вече изграденото, но все още неработещо ново регионално депо край Пазарджик; ръст на обезпеченията и отчисленията, които общините дължат по Закона за управление на отпадъците (по прогнозни данни на Община Ракитово от 40 лева на тон през 2017 г. тези суми ще стигнат 95 лева/тон през 2020).

На 17 ноември Община Велинград обяви проект за план-сметка за дейностите по управление на отпадъците и определяне размера на такса смет за 2018 г. По този проект граждани, сдружения и фирми могат да дават предложения и възражения до 18 декември, а след това Общинският съвет ще вземе крайното решение.
Предложената план-сметка за 2018 г. възлиза на 2 254 600 лева и надвишава с малко план-сметката за 2017 г., която беше 2 172 338 лева. Средствата се разпределят така: 612 583 лева за съдове за смет и тяхната обработка и транспортиране до депо; 945 250 лева за поддържане на депото и отчисления за държавата; 696 767 лева за почистване на улици, алеи, паркове и територии в населените места. Предлага се повишение на такса смет за жилищните, нежилищни и вилни имоти, където има организирано сметоизвозване: от досегашните 1.5 на 2 промила за Велинград и Юндола и от досегашните 5 на 8 промила за останалите населени места в общината.
Проблемът бе коментиран на редовната пресконференция в общината на 16 ноември. Ресорният зам.-кмет Атанас Палигоров подчерта, че болна тема е много несправедливото разпределение на тежестта на таксата между Велинград и селата. Той алармира, че към септември от такса смет в общинската хазна са събрани едва 1 милион лева, което е огромен дефицит и “нещата са сериозни и тежки”. Кметът Костадин Коев също наблегна на нуждата от справедлива формула за определяне на таксата смет, каквато обаче общините и законодателите все още не могат да намерят. Като вариант за снижаване на разходите той посочи предстоящото изграждане на претоварна станция, която ще позволи да се транспортират по-малко отпадъци до регионалното депо в Пазарджик.
Много по-драстично увеличение на такса смет за 2018 г. предлага Община Ракитово, където на 21 ноември ще се състои обществено обсъждане, тъй като темата засяга всички данъкоплатци. Във връзка с предстоящото извозване на отпадъците до регионалното депо общината и общинската фирма по чистотата са изправени пред сериозни проблеми: липса на достатъчно техника, която трябва да бъде закупена допълнително и недостатъчно човешки ресурси.
Предложената план-сметка за 2018 г. възлиза на 416 250 лева, от които 16 950 лева за осигуряване на съдове, 229 800 лева за събиране и транспортиране на отпадъците, 115 800 лева за поддръжка на депото и отчисления и 53 700 лева за почистване на улици и паркове. На тази база се предлага такса смет за жилищните, нежилищни и вилни имоти, за които е осигурено пълно обслужване да се повиши от 2.2 на 6 промила; без пълно обслужване от 4 на 7 промила; за предприятията от 3 на 10 промила. В пъти по-високи са предложените цени за контейнери в различните населени места: за Ракитово от 21 на 1100 лева годишно за контейнер, за Костандово от 34 на 1760 лева, за Дорково от 43 на 2100 лева, за Цигов чарк от 55 лева на 2700 лева.
Засега всички изброени числа са предложения и прогнози. Нелеките решения ще трябва да се вземат от местните парламенти. Но икономическите реалности сочат, че новата година и новото регионално депо ще ни донесат по-високи такси за отпадъци.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води