Велинград - online - Ловният сезон върви успешно 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Ловният сезон върви успешно
Публикувано 2017-11-28 09:21:05 от Темпо

Изминаха близо 2 месеца от началото на ловния сезон, който по традиция стартира всяка година на 1 октомври. С председателя на ЛРС във Велинград инж. Венко Бозев разговаряме за дейността на дружествата и свършеното през годината и в последните 1-2 месеца. Справката показва, че в нашия район има 11 ловни дружинки към БЛРС – Велинград, който включва в състава си организирани ловци и рибари от общините Велинград, Ракитово и Сърница. Общият брой на законните ловци с платени членски внос и ловни билети е 808 души, а риболовците са 170.

По отношение на ловностопанската дейност са доставени 30 тона концентриран фураж (предимно царевица), 5 тона сочен фураж (картофи и ябълки), 90 кубика листник (листна маса), над 100 солища. Подсигурени са 58 хранилки за едър дивеч – елени и сърни, както и 36 хранилки за диви свине. Още през миналия ловен сезон са заселени 137 диви прасета, от които близо половината бяха закупени от ЛРС – Велинград, а останалите от ловните дружинки в Дорково, Костандово и Драгиново. Миналата година над Каменица в местността „Самоводица“ започна изграждането на ловен заслон с хранителна база към него. Заслон се прави и до реката на с. Дорково към местността „Селци“.
След старта на ловния сезон са отстреляни 65 диви прасета, като част от тях са с висока трофейна стойност по отношение на глигите (зъбите) и заслужават присъждането на златни, сребърни и бронзови медали. Имаме и отстрелян глиган с тегло над 180 кг. Успешен лов имаха дружинките от Костандово, Драгиново, Чепино и Лъджене, които съумяха само на един ловен излет да отстрелят по 5-6 прасета. Спокойно може да се каже, че има достатъчно дивеч във всички ловни полета на нашия район. Имало е случаи, когато в пусия са вдигани по 30-40 прасета. И това се дължи на успешното разселване, които дадоха и голям приплод. Освен това горските и ловните стопанства вече не използват подвижни капани за дивеч, както се случваше в предишни години.
Рибарите успяха да зарибят със 70 кг дъгова пъстърва Чепинска река в района от Клептуза към горския пункт. По отношение на рибарника в Чепино, той вече има нов наемател – фирма „Вели Фиш“ от Велинград. Сега се подготвя рибарника и най-вероятно през лятото на следващата година отново ще се предлага риба.
Предстоят интересни събития за ЛРС. През следващата година се навършват 120 години от основававнето на първото ловно дружество в Чепинския край. Също 120 години се изпълват и от учредителния конгрес на българския ЛРС през 1898 г., когато започва и организираното ловно движение у нас. Двете сътбития ще бъдат отбелязани по подобаващ начин през есента на 2018 г.
Георги Дишлянов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай