Велинград - online - Велинградска среща с Буров 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Велинградска среща с Буров
Публикувано 2017-12-12 09:41:38 от Темпо

Денят на банкера 6 декември стана повод дванадесетокласници от Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов” да разкажат за най-известния български банкер - Атанас Буров. Неговият живот, който започва през 1875 г. в Горна Оряховица и минава през Априловската гимназия в Габрово и Сорбоната в Париж, носи много поуки за днешните млади българи и мъдрост, в която си струва да се вслушаме.

Атанас Буров е избиран 10 пъти за народен представител, но е единственият български депутат, който се записва доброволец в Балканската война и печели орден “За храброст”. Той е министър в четири правителства, организатор на банковото дело и корпоративното разузнаване в България, който е убеден, че пари се правят с труд, учение, почтеност, родолюбие. Признат е за една от най-влиятелните фигури в българския политически живот в първите десетилетия на ХХ век и за идеолог на българската буржоазия, но след 9 септември 1944 г. е съден от т.нар. Народен съд и умира в Пазарджишкия затвор през 1954 г.
Младите икономисти представиха истински детайлен портрет на човека, политика и банкера Атанас Буров, а преподавателката им Магдалена Бизева каза, че нищо не са правили с по-голямо удоволствие и даде за пример изготвените от учениците дипляни. Голяма част от фактите за живота на банкера бяха почерпени от известната книга “Срещи с Буров” на Михаил Топалов-Памукчиев, която дванадесетокласници споделиха, че са прочели с интерес. А от Буров има какво да се научи! Пример е историята за началото на неговия бизнес. Завършва Сорбоната с отличие, но с 3 месеца закъснение. Когато се връща в България, баща му поставя условие първо да си изработи 150-те франка, които е платил за тези допълнителни месеци. Така първите бизнес сделки на младия Буров са с пъпеши и дини, за да стигне до първите пробиви на европейския пазар, до привличането на много чужди инвеститори в България, до върха на българската политика и банкерство и да твърди, че парите, а не политиката движат света. Буров е убеден, че в историята влизат само тези, които не са на заплата и че парите покваряват дребния човек и извисяват големия: “Ако имаш ум, но нямаш пари, ти си нищо. Ако нямаш ум, а имаш пари, пак си нищо. С ум и пари можеш да постигнеш всичко”. Специално място бе отделено и на личния живот на Атанас Буров и неговото семейство и особено на трагичната му смърт, която остава като пример за съдбата на редица големи българи след 9 септември 1944 г.
Гости на часа, посветен на Атанас Буров, бяха представители на банките и бизнеса във Велинград: Невенка Ролева, Стефка Лазарова, Христина Узунова, Силвия Салкина. Всички те споделиха в колко различно от епохата на Буров време живеем и работим днес и какви огромни промени са настъпили в банковото дело. Г-жа Ролева изрази съжаление, че в професионалната гимназия няма профилирана паралелка по банково дело, а завършилата ПГИТ “Ал. Константинов” г-жа Салкина насърчи абитуриентите да получат висше икономическо образование, за което училището им е дало стабилна основа. Г-жа Узунова определи като основни проблеми на малкия бизнес в нашия район липсата на капитал и инвестиции, заради което без участието на банките тук бизнес трудно може да се развива. Друг голям проблем е липсата на квалифициран персонал и свързаните с това недостатъчно добри доходи, което е още един стимул младите да получат стабилно образование и да разширят професионалните си възможности.
Директорката на ПГИТ “Ал. Константинов” Любка Байлова поздрави г-жа Бизева, а на дванадесетокласници пожела да останат да учат, да живеят и работят в България и във Велинград. Преди повече от век Атанас Буров също е казал: “Глупост и мъченичество е да се бяга от родината... Не я изоставяйте никога.” Той е имал възможност да потърси спасение извън България, но не го е направил. Още един урок, който имаме да учим от банкера-политик, който на първо място е бил българин.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай