Велинград - online - Голямото празнично задръстване 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Голямото празнично задръстване
Публикувано 2017-12-12 09:47:21 от Темпо

В неделен или празничен ден централните пътни артерии на Велинград напомнят задръстванията в големите градове. Колоните от автомобили на възловия светофар на кръстовището на бул. “Съединение” и ул. “Ал. Стамболийски” са километрични. Ситуацията е особено тежка в неделя, когато потокът от заминаващи си туристи е принуден да излезе от Велинград през зоната на Пазара, където е истинско стълпотворение от хора, автомобили, бусове и камиони. Получава се дълга колона от кръговото кръстовище при жп гарата чак до кръстовището на ул. “Юндола” при общината. В посока Чепино броят на автомобилите, които чакат в задръстването, също е огромен.

На седмичната пресконференция на кмета Костадин Коев поставихме въпроса дали общината има координация с полицията за натоварения неделен трафик. Г-н Коев отговори, че предстои негова среща с новия врид началник на РУ на МВР - Велинград Стоян Дринов. Идва серия от празнични дни, в които градът ще е пълен с туристи и е наложително движението и паркирането в централната градска част да се регулира и контролира.
Според г-н Коев проблемът с тежкия трафик в празничните дни в центъра на Велинград не може да бъде решен без още една обходна артерия. Затова общината ще направи всичко възможно, за да осигури финансиране за ремонт на околовръстния път от Централните гробища до Клептуза. Темата е много стара, пари за ремонт се обещават и чакат не от години, а от десетилетия. Проблемът не е само финансов, а и бюрократичен, защото според становище на Областното пътно управление този отрязък от пътя е със статут на “трошено каменна настилка”. На предстояща среща общината ще настоява пътят от гробищата до Клептуза да стане третокласна републиканска пътна мрежа, за да може държавата да поеме неговото асфалтиране. Ако този път бъде ремонтиран, заедно с улица “Никола Вапцаров” ще улесни трафика от всички хотели в кв. Чепино. За наша радост интересът на туристите към Велинград всяка година е все по-голям и ние трябва да се грижим за комфорта на гостите, подчерта кметът Костадин Коев.
По-глобално решение ще бъде новият околовръстен път, който ще извежда транзитно преминаващите през пътя за Сърница, Кръстава и Пашово. Работата по този проект е доста напреднала, но все още сме далеч от финансиране и реализация.
Обсъдена бе и една идея, дадена от професионален шофьор за облекчаване на трафика в центъра на Велинград. Идеята е за участъка от ул. “Хан Аспарух” между бензиностанция “Петрол” и кръстовището при “Здравец”. В момента участъкът е еднопосочен, като е разрешено влизането на коли в центъра. Според професионалния шофьор в повечето градове се прави точно обратното - движението се насочва в посока излизане от центъра. Затова той предлага в този отрязък от улицата да бъде разрешено движението от центъра към бензиностанция “Петрол”. Подобно решение не е трудно за реализация и ще помогне част от автомобилите да не минават през натовареното кръгово кръстовище при гарата, а да излизат от Велинград по ул. “Хан Аспарух”. Проблемът, който общината ще трябва да обмисли, е къде да разположи съществуващата там стоянка за таксита.
Важно е общината и полицията да намерят начин за “отпушване” на движението н центъра на Велинград. Това ще помогне както на велинградчани, така и на туристите, повечето от които избират Велинград с желанието да се спасят от трафика в големите градове.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай