Велинград - online - Туристическите клубове пред обединение 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, October 16
· Успехи на младата плувна смяна на ПК “Белмекен”
· Още една стъпка към бъдещето
Tuesday, October 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.10.18
· Общината ще се отоплява на пелети
· Кметът прави срещи в трите квартала
· ПРАВО НА ОТГОВОР: Полагаме максимални усилия за решаване на натрупаните проблеми
· Депутати от БСП представиха Визия за България
· Ремонтите за нова визия в Каменица – до Коледа
· Поръчката за нов скенер започва от начало
· В памет на героите от Балканската война
· След съдебно решение вписаха новото ръководство на НЧ “Отец Паисий-1893”
· Предизвикателството „Камино”
· ЦСОП – Велинград - една година по-късно
· Отсечените дървета заслужават втори шанс
· Малки обяви: 09.10.18
· Творческият сезон започна с награди
· Читалището – място за среща на пазители и традиции
· Обичам те, Велинград!
· ПГИТ “Ал. Константинов” стана училище-посланик на ЕП
· “Атлас” спечели пълен комплект медали за Купа “Велинград”

Туристическите клубове пред обединение
Публикувано 2017-12-18 22:22:19 от Темпо

След години разделение представители на двете туристически дружества (ТД) “Юндола” и “Юндола 1919” на 14 декември 2017 г. седнаха на една маса с цел бъдещо обединение. Срещата се състоя по идея на ИК “Да поработим за Велинград” с председател София Ключкова и получи силна подкрепа от кмета Костадин Коев и Българския туристически съюз (БТС). За първи път във Велинград дойде цял екип от БТС: организационният секретар Зорница Радонова, Йордан Йорданов, Мирослав Дачев и Валентин Симов.

Още в началото кметът К. Коев бе категоричен, че срещата има само една цел: да не се гледа назад, а двете дружества да преодолеят различията, да се обединят и да сложат ново начало. Зорница Радонова сподели желанието на проф. Боряна Чолева, чийто баща Манол Чолев е сред основателите на ТД “Юндола”, туристическата общност във Велинград най-после да бъде обединена. Г-жа Радонова припомни факти от историята на съществувалите през годините 3 ТД и подчерта, че в регистъра на БТС членува единствено ТД “Юндола 1919” с председател Борис Голомехов. ТД “Юндола” е изключено от БСТ с решение на Общото събрание заради уронване престижа на съюза, каза организационният секретар. Срещата е отдавна желана, туристите няма какво да делим, присъедини се към идеята и Б. Голомехов.
Въпреки изразеното желание да не се гледа назад, дългогодишният сътрудник на БТС Йордан Йорданов се върна към началото на сагата през 2003 г. Но се оказа, че всеки поглед назад засяга болезнени рани, които още не са излекувани и разпалва конфликти, които още не са разрешени. Затова Валентин Симов, член на Инспектората на БТС, призова: “Без въпроси чия е вината!” Той предложи рационално решение, съобразено с устава на съюза: двете ТД да свикат общи събрания с една точка - решение за обединение, след което да се насрочи общо събрание на обединеното туристическо дружество и да бъде избрано ново ръководство. Имате нужда от едно силно туристическо дружество, регистрирано в БТС и на което общината да подпомага, каза В. Симов. Бъдещото обединено дружество да носи името “Юндола”, за да се пази традицията, предложи София Ключкова.
Въпросът на Димитър Муртин дали се говори за развитие за туризма или за разпределение на баничката предизвика нова вълна от коментари. На отговора от БТС, че “няма баничка” и че тя е “толкова препечена, че ще си счупите зъбите”, туристи зададоха контра въпрос: чия собственост са и кой носи отговорност за състоянието на хижите “Юндола”, “Кладова”, “Куртово”, къмпинг “4-ти километър” и туристическия дом “Кисловодск”. От БТС отговориха, хижа “Юндола” е владение на ТД “Юндола”, за хижа “Кладова” има изтекъл договор с ТД “Юндола 1919”, БТС са отдали ТД “Кисловодск” под наем за срок от 10+10 години за учебен център от модерен тип и че имат договори за наем и на хотел “България” в кв. Чепино и хижа “Куртово”. “Сключвате договори на централно ниво, а ние не знаем нищо!”, “Има лични интереси в БТС!”, “Не се говори за туризма, а за собственост на хижите!” - това бяха само част от емоционалните изказвания на туристите Бисер Скендеров, Тодор Кацаров и Христо Семерджиев. От БТС поеха ангажимент, че ще предоставят на кмета цялата документация и всички договори за туристическите бази на територията на общината.
Кметът К. Коев покани ръководствата на двете ТД на среща в неговия кабинет на 21 декември, за да може процедурата по свикване на общите събрания да започне своевременно. За бъдещото обединение са нужни около 4 месеца. “Темпо” ще информира дали и как туристите ще загърбят миналото и ще тръгнат обединени към бъдещето.
Елена Баева









 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай