Велинград - online - Депонирането на отпадъците от 2018 г.: Скъпо уравнение с много неизвестни 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Депонирането на отпадъците от 2018 г.: Скъпо уравнение с много неизвестни
Публикувано 2017-12-18 22:26:22 от Темпо

Много по-трудно и много по-скъпо ще бъде депонирането на отпадъците от началото на новата 2018 година. Това съобщи заместник-кметът Атанас Палигоров след проведената на 13 декември 2017 г. в Пазарджик среща по темата за новото регионално депо.
Депото край село Алеко Константиново бе открито преди месеци, но то реално не започна работа, тъй като обществената поръчка за избор на изпълнител бе обжалвана. Преди дни Комисията за защита на конкуренцията потвърди решението за избор на изпълнител.
Ако решението на КЗК на свой ред не бъде обжалвано, то регионалното депо може да стартира своята дейност още в първите дни на 2018 г. Ако последва обжалване, има друг вариант да бъде отворено регионалното депо, като областният управител използва законовите си правомощия да обяви бедствено положение във връзка с невъзможността за изхвърляне на боклука на вече закритите общински сметища.
Как ситуацията ще се отрази на община Велинград, която е най-отдалечената от регионалното депо и с най-голяма и трудна за обслужване територия в област Пазарджик? Отговорът на този въпрос не е с положителен знак. Към момента общината няма нито техническа, нито финансова готовност да започне да кара отпадъците за депониране в регионалното депо. Процедурата по изграждане на претоварна станция в местността “Сивек”, която ще позволи да се возят по-малки количества отпадъци, все още е далеч от финал. Трудно е да се направи точна сметка какво ще струва извозването на отпадъците до Алеко Константиново, защото заради обжалването бъдещият оператор на регионалното депо все още не е обявил цените за депониране. Имаме уравнение с едно голямо неизвестно, подчерта зам.-кметът Атанас Палигоров. При това положение общината не може да изготви точна план-сметка, но е ясно, че ще са нужни много повече средства от досегашните.
На последната за 2017 г. редовна сесия на Общинския съвет на 19 декември се очаква съветниците да гласуват план-сметката и да определят новия размер на такса смет за 2018 г. Ясно е, че ще са нужни много повече средства от досегашните и като данъкоплатци не трябва да си правим илюзии, че такса смет няма да расте. За общината ситуацията също е трудна: от една страна огромните стари задължения и лихви към “Еко Титан”, от друга страна значително по-високи разходи за сметоизвозване и от трета страна по-трудна събираемост на по-високата такса смет. Уравнението май не е само с едно, а с няколко неизвестни.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България