Велинград - online - Съдът обяви ликвидация на “Свежина” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Съдът обяви ликвидация на “Свежина”
Публикувано 2018-01-23 09:38:37 от Темпо

Окръжен съд – Пазарджик постанови решение, с което прекратява търговското дружество „Свежина“, в което Община Велинград има 34% дялово участие. Дружеството се обявява в процедура на ликвидация.
Прекратяването е по искане на Община Велинград, която е съдружник в „Свежина“ и притежава 850 дяла на стойност 85 000 лв. Целият капитал на дружеството е в размер на 250 000 лева, а дяловото участие на общината е формирано от dапорт на недвижим имот-частна общинска собственост:
3080 кв.м. заедно с построените в имота сгради (старата сграда на бившето „Химическо чистене“ до бензиностанция „Петрол“ във Велинград).
Търговското дружество „Свежина“ бе създадено при кметуването на Цветан Дафов и е вписано в съдебния регистър на 28 юни 2002 г. Съдружници са две частни лица – управителят А.Б.К., притежаващ 1500 дяла, представляващи 60% от капитала на дружеството, на стойност 150 000 лв. и П.Д.К., притежаващ 150 дяла, представляващи 6% от капитала (данните са на съда, където имената са посочени само с инициали) .Съгласно дружествен договор от 17.05.2002 г. основният предмет на дейност е производство на пластмасови бутилки, бутилиране на трапезна вода и търговия на едро и дребно с бутилирана трапезна вода.
От създаването на дружеството през 2002 г. до настоящия момент Община Велинград е в неизвестност по отношение на извършваната от дружеството дейност и неговото действтелно финансово състояние. Това се твърди в исковата молба до съда и се посочва, че са налице данни само от декларираните от дружеството в Търговския регистър за 2007 г., 2008 г. и 2009 г. Според тези данни дружеството не развива търговска дейност - няма нает персонал, не формира данъчен резултат. Пред съда Община Велинград декларира, че никога не била канена да вземе участие в работата на общото събрание на „Свежина" ООД, с което са нарушени правата й на съдружник. Освен че дружеството не формирало дивидент и не е разпределяло печалба, то не е плащало дължимия местен данък и такса смет за имота.
От 2005 г. насам Общинският съвет е гласувал решения и е изпращал поредица от писма до „Свежина" ООД, с които е изисквал представяне на актуално съдебно състояние на дружеството. През 2006 г. е оправена покана към съдружниците за прехвърляне на общинския дружествен дял, но писмата били върнати като неполучени, защото съдружниците не са намерени на посочените адреси. През 2012 и 2013 г. Общински съвет – Велинград е изпратил покана за изкупуване дела на общината в „Свежина“, а при несъгласие – за прекратяване на дружеството. Отговор отново няма и затова общината счита, че единственият правен способ да защити своите интереси е прекратяване на търговското дружество, което ще позволи да си върне имота и да го стопанисва. По оценка на „Комплексинвест“ ООД към 4.03.2013 г. внесената непарична вноска – недвижим имот е увеличил стойността си и пазарната му оценка е в размер на 255 855 лева.
Окръжният съд приема претенцията на Община Велинград за допустима, тъй като притежава 34% от капитала и за основателна, защото е налице пълно дезинтересиране на съдружника и управител А.Б.К. от участие в дружествените дела и съдружниците не са в състояние да вземат решение за прекратяване на дружеството. В същото време повече от 10 години не се полага никаква грижа за недвижимия имот, който е апортна вноска от общината. Затова съдът открива производство по ликвидация на „Свежина“ ООД в 6-месечен срок. Ликвидаторът ще получава възнаграждение равно на минимална работна заплата за страната. „Свежина“ ООД е осъдена да заплати на общината съдебните разноски от 2480 лева. Решението е неокончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Пловдив.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай