Велинград - online - Голям ден - Бабинден 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 22
· Велинград ще бъде домакин на Национален туристически поход на жените
Tuesday, January 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.01.19
· Общината отново иска спасителен заем от държавата
· Детска градина остана на студено в края на водопровод “Власа”
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: „Клептуза“ – утопия, химера или „да се усвоят едни пари“?
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Клептуза няма нужда от нова визия, а от добро управление
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Проектът за Клептуза трябва да подчертава природния феномен
· НПМ “Шипка-Бузлуджа” гостува с изложба за опълченеца Стефан Кисов
· КРИМИ ХРОНИКА 15.01.19
· На 21 януари празнуваме Бабинден
· Учредяват младежки и детски клуб към ТД “Юндола”
· Малки обяви: 15.01.19
· С багер и помпи откриха кръста в река Мътница в Костандово
· Дарители от цялата страна стоплиха момчетата от ВУИ - Ракитово
· Общината награди спортистите на 2018 година
· ПК „Белмекен“ излъчи ТОП 10
· „Чепинец” започва подготовка на 20 януари
Tuesday, January 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.11.19
· Дрогиран и избягал причиниха тежка катастрофа в центъра на Юндола
· 11 скочиха за кръста в Клептуза, 6 в Лъджене, само 1 в Каменица

Голям ден - Бабинден
Публикувано 2018-01-23 09:46:44 от Темпо

От много години на 21 януари Велинград празнува Бабинден - деня, който е символ на раждането на новия живот, на професионализма на лекари и акушерки, на майчинството и бабината грижа за внучето. Денят започна празнично в голямото фоайе на общината, събрало вълненията на баби, майки и цели родове. Към музиката и песните на Представителния фолклорен ансамбъл “Чепино” служителките на Обредния дом прибавиха най-хубавите наричания и пожелания към тазгодишните бабинчета.

По стар каменски обичай бабите се качиха на украсена каруца, доц. д-р Таня Тимева - акушер-гинеколог на България за 2017 г., стигна до центъра със специален файтон, а празничното шествие поведе кметът Костадин Коев, облечен в народна носия. Програмата на центъра започна с половин час закъснение, но хората търпеливо изчакаха и на този Бабинден да видят възстановка на типичния за празника обичай “Поливане”. Той бе изпълнен от представители на Културния клуб на пенсионера в кв. Каменица с ръководител Даниела Цопанова и музикален ръководител Никола Чолаков. И тук прозвучаха от хубави по-хубави наричания: децата да са здрави като дрян, да са весели като пролетта и слънчеви като лятото, всяка майка детенце да има, а който си няма, догодина две да има.
Кметът Костадин Коев поздрави всички лекари и акушерки за тяхната благородна мисия и връчи наградите на отличените. С наградата за най-добър акушер-гинеколог на България тази година Българското дружество по акушерство и гинекология удостои доц. Таня Тимева - медицински директор на Медицински комплекс „Д-р Щерев”, специалист с дългогодишен опит в областта на репродуктивната медицина и асистираните репродуктивни технологии. През 2007 г. успешно защитава докторска научна степен, през 2015 г. защитава доцентура, специализирала е в авторитетни европейски клиники по асистирана репродукция в Белгия, Гърция, Словения и др. В медицинската си практика е помогнала на стотици жени и двойки да се справят с безплодието и да постигнат мечтата си за създаване на дете. Доц. Тимева сподели, че няма по-голяма награда от усмивката на майката, сълзите от радост и детския плач. Тя благодари на велинградчани, че пазят хубавата българска традиция на Бабинден и призова “Раждайте почете здрави деца!”
Община Велинград и общинската болница наградиха за най-добър акушер-гинеколог д-р Венцислав Цеков. Той подчерта, че напоследък мъжете искат, а жените не искат деца и пожела да хармонизират отношенията си и да заповядат в Родилното отделение на общинската болница. Награда за най-добра акушерка за 2017 г. получи Костадинка Стоянова, която отправи благодарност към всичките си колеги ог АГО, които работят неуморно. Тримата наградени медици получиха букети от председателя на Общинския съвет Бельо Мандраджиев и СПА пакети от хотелите “Арте” и “Инфинити”. От името на майките с благодарност към всички лекари и акушерки се обърна младата майка Гергана Веселинова.
В празничната програма се включиха Мъжката фолклорна група към НЧ “В. Левски-1904”, Ансамбълът за автентичен фолклор “Драгиново” и танцовата формация “Български ритми”. Спази се традицията на Бабинден на центъра на Велинград да се завърти голямо хоро, на което се хванаха кметът К. Коев, доц. Тимева и много акушерки.
Бабинден почетоха и в Ракитово, където празникът се проведе в Народно читалище „Будилник 1898”. Подарък от общината получи първото бебе за 2018 год., родено на 4 януари - Лиляна, дъщеря на сем. Дияна и Любен Кошериеви. Общият брой на бабинчетата в Община Ракитово, родени през 2017 г., е 150 - 79 момичета и 71 момчета.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2019-01-24 09:23:10
Топл. индекс 4.60°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1117 236

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 94.82 %
PM 2.5 µg/m3 82.18
PM 10 µg/m3 188.83

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай