Велинград - online - И ние гражданите да си кажем думата след отчета на кмета 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 22
· Велинград ще бъде домакин на Национален туристически поход на жените
Tuesday, January 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.01.19
· Общината отново иска спасителен заем от държавата
· Детска градина остана на студено в края на водопровод “Власа”
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: „Клептуза“ – утопия, химера или „да се усвоят едни пари“?
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Клептуза няма нужда от нова визия, а от добро управление
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Проектът за Клептуза трябва да подчертава природния феномен
· НПМ “Шипка-Бузлуджа” гостува с изложба за опълченеца Стефан Кисов
· КРИМИ ХРОНИКА 15.01.19
· На 21 януари празнуваме Бабинден
· Учредяват младежки и детски клуб към ТД “Юндола”
· Малки обяви: 15.01.19
· С багер и помпи откриха кръста в река Мътница в Костандово
· Дарители от цялата страна стоплиха момчетата от ВУИ - Ракитово
· Общината награди спортистите на 2018 година
· ПК „Белмекен“ излъчи ТОП 10
· „Чепинец” започва подготовка на 20 януари
Tuesday, January 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.11.19
· Дрогиран и избягал причиниха тежка катастрофа в центъра на Юндола
· 11 скочиха за кръста в Клептуза, 6 в Лъджене, само 1 в Каменица

И ние гражданите да си кажем думата след отчета на кмета
Публикувано 2018-01-30 09:28:00 от Темпо

„Време е“, каза кметът д-р Коев и запретна ръкави веднага след изборите през 2015 г.
Оказа се, че е не само упорит, но и последователен при постигане на търсения ефект от действията на екипа. Оказа се, че успехът на управлението е лична кауза за него и въпрос на чест. Не се уплаши от над 20 милиона лева задължения от мандатите на кмета Лебанов. Затова осигури повече отвсякога милиони левове за Велинград – принос към бюджета му за 2018 г.

Според отчета за 2-те години от мандата на кмета Костадин Коев, до този момент Велинград не имал толкова много одобрени проекти, чието изпълнение предстои. За този труд благодарим на екипа на дирекцията по европейски проекти начело с Радка Русева, на кмета д-р Коев и на свързаните с държавата лица, взели участие в процедурите по одобрение. Благодарим за увеличения принос на велинградските строителни фирми, ангажирани от общинското управление в строителството. Благодарим на кмета за съдействието при ремонти и обзавеждане на клубове на пенсионери, детски градини, училища, читалища, спортни клубове и други. Благодарим за културните дейности, организирани от общината, които бележат по-голямо разнообразие и включване на повече изпълнители.
Дотук с благодарностите! Жителите на Велинград дълго говориха за редица некачествено изпълнени ремонти по проекти,незаконно провеждани процедури по обществени поръчки, за милионите щети и глоби, загуби от съдебни дела и др. Който не вярва, да посети Закрития плувен басейн „Антон Митров“, Сярна баня, църквата „Света Троица“, парковете, оградата на училище „Христо Ботев“, некачествено асфалтираните улици и много други – полагане асфалт на парче, ненивелирани улици и без бордюри, потънали шахти и др. При ремонтите по новите проекти призоваваме за завишен контрол от страна на гражданите, подаване сигнали до кмета, както и за строг контрол по документи от Общинска администрация.
Общинска администрация не е на гражданите, а на кмета. Ние избираме кмета, затова търсим отговорност от него, а той назначава служителите и той трябва да следи строго действията им съобразно закона. Много от нашите питания, обръщения, подписки, становища и други останаха без отговор, въпреки че са свързани с важни за гражданите въпроси, главно с общинска собственост и неизпълнявани задължения за нейното опазване и ръководство. Това, че „вратите на администрацията са отворени за гражданите”, както твърди кметът, май разсейва някои служители, които дължат отговорите! Ето защо, за да приемем отчета за 2-годишното управление на кмета, е наложително да получим информация по останалите без отговор обществени въпроси, при това в срок по-къс от определените 14 дни:
1. Докога ще бъдем заблуждавани, че тече процедура за премахване на незаконните строежи в защитената територия на парк Клептуза? Кога ще приключи цялата сага там? Идва нов курортен сезон и много годишнини. Кога ще се коригира мястото на паркинга, а построената там незаконно сграда изолира напълно от него?
2. Сградата на старото кино в Чепино продължава да е украсена с падащи фараони. Тя е паметник на културата и държавна собственост. Получихме уверение от областен управител за съдействие, но Общинска администрация чака може би фараоните сами да се приземят, а някой „инвеститор“ да заграби сградата. Докога? Кога ще започне процедурата за утвърждаването му като публична общинска собственост?
3. Ремонтираната Радонова баня има незавършени дейности по проекта и, ако не помним ние гражданите, така ще си остане. Докога? А топилата кога ще бъдат облагородени и готови за ползване? Парк „Чепино бани” също. Кога ще станат готови перални-бани за Анезица и Асфалтова база?
4. Общината има Инспекторат. Къде изчезна този отдел, който е пряко подчинен на кмета? Налице са накичените като елхи стълбове с табели на хотели. Налице са безразборно паркирани коли по тротоарите, от двете страни на уличните платна, в паркове и градинки, даже на карстовия извор Клептуза и езерата, от гарата до фаталната пешеходна пътека на ул. „Юндола“. Необходими ли са още питания и протести? Трябва ли да има произшествия, за да има действия? Кой ще махне найлоновите завеси на търговската улица и счупените кошчета?
5. От години са налице безобразията в Женска баня – няма отговори „включително за контрол на договора за концесията“, кога ще се отрие банята и освободят алеите от пейки и маси, кога ще се премахне павилиона (различен от другите) до алеята към плажа - няма реагиране от ОА. А „Гол баджак“ получи ли разрешителни за името, за топлата вода, за паркинга и други?
6. По питанията за беззаконията в парк „Двореца“ и около Кремъчна баня упорито се мълчи. Изкъртен шадраван с 55 години история пред банята, която е скрита от погледа с кипариси, павилиони и гурме ресторант. Има ли решение на Общинския съвет и строително разрешение и, ако има, кой ги е издал?
7. Минералните чешми – минаха проверки, сложиха табелки, но водата не идва. Няма отговор кога и къде ще тече минерална вода за стопански нужди и за пиене?! А баните – кога ще станат балнеолечебници?
8. Питанията за дере Власа и изпълнение на заповедите на РДНСК и решение на ВАС за откриване на дерето остават без отговор вече втора година. Кога ще бъде открито дерето, изградена стена и премахна натрупаната пръст по брега му, създаваща опасност при наводнение? Кога ще се изгради стена на дерето между двата моста? Включи ли се стената в бюджет 2018?
9. Кметовете на кметства остават извън обсега на Общината и нейното управление. Не им се търсят отговорност и резултати. Все пак трябваше да им се даде оценка в отчета, защото те управляват немалка част от общината като площ и жители. Наложително е да се запознаят с начина на управление на кмета на с. Драгиново – планиране, организация, изпълнение на дейностите. Само разходки до града и искания на пари от общината не се нарича управление. А доверието на хората се печели с труд и оказване на помощ на всеки жител на селата при необходимост.
10. Кога ще се даде гласност за незаконните ползватели на минерална вода в с. Драгиново?
Макар и накрая, но не е маловажно да се сподели работата на кмета Д-р Коев с гражданското общество обединено от ИК „Да поработим за Велинград“. Какво свършихме заедно:
1. Издигнахме 23-метров християнски кръст, за който все още се събират средства.
Облагородихме района около кръста и гроба на Вела Пеева, с което се създаде още един обект в парк „Бор”като привлекателно място за посещение от туристи и гости.
2. Съвместно извършихме ремонти на Клуба на пенсионерите в кв. Чепино, клуб „Зорница“, читалище и Кметство Драгиново.
3. Обединихме усилията на Общината и граждани за облагородяване на парка пред Кремъчна баня, парка около паметника на Вела Пеева, площад „Орището“ в Каменица, параклис „Свети Илия“ над Клептуза.
4. Организирахме съвместна среща с кметовете на кметства от Общината в село Драгиново за обмяна на опит и добри практики и представители на отговорни държавни институции.
5. Организирахме среща с Българския туристически съюз и местните туристически дружества с цел обединение и активизиране в чест на годишнините и подобряване на работата свързана с туризма.
6. Направихме опит за обединение на всички институции за почистване и подготовка на новия туристически сезон през 2017, а сега и през 2018 г. предстои. През 2017 г. имаше институции, които изразиха недоволство от обединение на всички за подготовка на околната среда за туристическия сезон и явно се съпротивиха за метода, който предложихме. Това доведе до посрещане на сезона и Велинградски празници на културата с неугледна и мръсна, излагаща всички нас среда, като се започне от входа на града та чак до „Клептуза”.
7. Бяхме до кмета всички в борбата против мината, за което отправяме искрена благодарност към „Сдружението на хотелиери и ресторантьори”, адвокати, “ВКТВ” и всички отговорни държавни лица и депутати, оказали се до жителите в този важен за велинградска община проблем.
Така че молбата на кмета в отчета за активност и подкрепа от гражданите на неговата политика беше излишна в този вид – просто трябваше да им се изрази благодарност!
2 минути, колкото се дават по време на заседанията на Общинския съвет, не стигат, за да се изразят мненията на гражданите за управлението на общината. А и велинградчани малко се страхуват от публична критика. За това казваме, че е достатъчно администрацията да отговаря навреме на гражданите и на публичните питания на ИК „Да поработим за Велинград”, изразяващи въпросите и проблемите на хората, както и на всички подписки, становища, декларации, жалби и др.
А ние благодарим на кмета за подробния положителен отчет като начало, но очакваме повече откритост, навременни отговори и обединение на всички за благото на община Велинград. При огромните обявени суми по проекти очакваме чудеса?!
София Ключкова, ИК „Да поработим за Велинград“

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2019-01-23 20:39:28
Топл. индекс 3.61°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1105 215

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 93.98 %
PM 2.5 µg/m3 88.05
PM 10 µg/m3 216.72

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води