Велинград - online - Голямата цел на “Лайънс клуб”: апарат за скрининг на зрението 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Голямата цел на “Лайънс клуб”: апарат за скрининг на зрението
Публикувано 2018-01-30 09:31:29 от Темпо

“Лайънс клуб - Велинград” направи поредна стъпка по пътя към голямата цел - закупуване на апаратура за безплатни прегледи на детско зрение. Амбициозната задача бе обявена в края на 2017 г., а на 26 януари 2018 г. в конферентната зала на хотел “Здравец” във Велинград се проведе среща с Рене Регнат - официален представител на германската фирма производител на апарата “Vision Screener”.
Интересът бе голям, като сред гостите на презентацията бяха д-р Светла Благова и д-р Даниела Благова, с които “Лайънс клуб - Велинград” от години работи за превенция на детското зрение, представители на Общинска администрация, директори на училища и детски градини от Велинград, Ракитово, Драгиново, на центрове за подкрепа и социални звена, на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите “Велинград-Западни Родопи” и на дистриктното ръководство на “Лайънс - България”.
Настоящият президент на “Лайънс клуб - Велинград” София Нанова отчете, че през 2016 г. са съдействали за безплатни прегледи на зрението на 512 деца от 4 детски градини във Велинград. Ефективността от тази дейност е огромна, но е ползвана апаратура на софийски клуб, която е заета почти през цялата година и затова не са успели да направят прегледи и в останалите детски градини. Ето защо дамите от велинградския клуб са си поставили за цел закупуването на собствена апаратура, с която всяка година да правят безплатни очни прегледи на деца от 3 до 10 годишна възраст.
Възможностите на апарата за скрининг на зрението, произвеждан в Нюрнберг, Германия представи г-н Регнат, а с превода помага Спаска Малинова. Той не скри, че е впечатлен от пълната зала и проявения интерес. Около 5-6% от човечеството и около 390 000 българи страдат от така нареченото “мързеливо око”. За успешното лечение на заболяването е много важно то да бъде открито в най-ранна детска възраст. Това е възможно с предлаганата апаратура за скриниг на зрението, която в Германия ползват детски лекари в кабинетите по педиатрия. С този вид апарати обаче могат да работят и непрофесионалисти - апартатът сам прави измервания и отчита дали има нарушения на зрението. Ако такива бъдат открити, детето се насочва към очен лекар за по-подробни изследвания и лечение. Направена бе и демонстрация с преглед на зрението на 4 деца от Велинград. Присъстващите се убедиха, че апаратът извършва измерване на двете очи от 1 метър за по-малко от 1 секунда.
Цената на апарата е около 17 000 лева. Г-н Клявков от “Лайънс клуб - Пловдив” разказа как преди година са закупили такъм и през 2017 г. са направили прегледи на близо 6000 деца, като при 20% от тях са открити проблеми в зрението и те са насочени към очен лекар. Той обеща да се опитат да помогнат за част от сумата със средства от фондацията на “Лайънс”.
Ако успеем да съберем нужната сума, ще осигурим едно общодостъпно благо за децата от общините Велинград и Ракитово, каза София Нанова. Тя призова да направим избора на интелигентния човек да бъде добър и да помогне. А сега е време повече хора да направят този избор - сумата не е малка, но не е и непосилна, особено в името на децата.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води