Велинград - online - Голямата цел на “Лайънс клуб”: апарат за скрининг на зрението 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, October 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.10.18
· „Синята зона не ни е читава“
· Каменчани все по-гневни заради водата
· Ново обществено обсъждане ще решава бъдещето на Клептуза
· ПРЯКА РЕЧ: Спрете срамното решение за Клептуза
· Според министъра на земеделието няма нарушения в защитена местност “Клептуза”
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.09.18
· Жалба по лято и още нещо
· Не на тормоза и агресията в училище
· Туризмът има нужда от кадри, кадрите имат нужда от подкрепа
· Малки обяви: 02.10.18
· А родителите не дойдоха
· ПРЯКА РЕЧ: Неспазени ангажименти
· „Песента ни свързва“
· Когато водното спасяване е призвание
· На 6 октомври стартира планинският полумаратон Ремово-Блатца-Ракитово
· Обновен салон в Деня на спорта
· „Чепинец” не успя да победи у дома
Tuesday, September 25
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 25.09.18
· Нови идеи за Клептуза: парк с водни атракции и без търговия

Голямата цел на “Лайънс клуб”: апарат за скрининг на зрението
Публикувано 2018-01-30 09:31:29 от Темпо

“Лайънс клуб - Велинград” направи поредна стъпка по пътя към голямата цел - закупуване на апаратура за безплатни прегледи на детско зрение. Амбициозната задача бе обявена в края на 2017 г., а на 26 януари 2018 г. в конферентната зала на хотел “Здравец” във Велинград се проведе среща с Рене Регнат - официален представител на германската фирма производител на апарата “Vision Screener”.
Интересът бе голям, като сред гостите на презентацията бяха д-р Светла Благова и д-р Даниела Благова, с които “Лайънс клуб - Велинград” от години работи за превенция на детското зрение, представители на Общинска администрация, директори на училища и детски градини от Велинград, Ракитово, Драгиново, на центрове за подкрепа и социални звена, на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите “Велинград-Западни Родопи” и на дистриктното ръководство на “Лайънс - България”.
Настоящият президент на “Лайънс клуб - Велинград” София Нанова отчете, че през 2016 г. са съдействали за безплатни прегледи на зрението на 512 деца от 4 детски градини във Велинград. Ефективността от тази дейност е огромна, но е ползвана апаратура на софийски клуб, която е заета почти през цялата година и затова не са успели да направят прегледи и в останалите детски градини. Ето защо дамите от велинградския клуб са си поставили за цел закупуването на собствена апаратура, с която всяка година да правят безплатни очни прегледи на деца от 3 до 10 годишна възраст.
Възможностите на апарата за скрининг на зрението, произвеждан в Нюрнберг, Германия представи г-н Регнат, а с превода помага Спаска Малинова. Той не скри, че е впечатлен от пълната зала и проявения интерес. Около 5-6% от човечеството и около 390 000 българи страдат от така нареченото “мързеливо око”. За успешното лечение на заболяването е много важно то да бъде открито в най-ранна детска възраст. Това е възможно с предлаганата апаратура за скриниг на зрението, която в Германия ползват детски лекари в кабинетите по педиатрия. С този вид апарати обаче могат да работят и непрофесионалисти - апартатът сам прави измервания и отчита дали има нарушения на зрението. Ако такива бъдат открити, детето се насочва към очен лекар за по-подробни изследвания и лечение. Направена бе и демонстрация с преглед на зрението на 4 деца от Велинград. Присъстващите се убедиха, че апаратът извършва измерване на двете очи от 1 метър за по-малко от 1 секунда.
Цената на апарата е около 17 000 лева. Г-н Клявков от “Лайънс клуб - Пловдив” разказа как преди година са закупили такъм и през 2017 г. са направили прегледи на близо 6000 деца, като при 20% от тях са открити проблеми в зрението и те са насочени към очен лекар. Той обеща да се опитат да помогнат за част от сумата със средства от фондацията на “Лайънс”.
Ако успеем да съберем нужната сума, ще осигурим едно общодостъпно благо за децата от общините Велинград и Ракитово, каза София Нанова. Тя призова да направим избора на интелигентния човек да бъде добър и да помогне. А сега е време повече хора да направят този избор - сумата не е малка, но не е и непосилна, особено в името на децата.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай