Велинград - online - Велинград на 70 години 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, October 16
· Успехи на младата плувна смяна на ПК “Белмекен”
· Още една стъпка към бъдещето
Tuesday, October 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.10.18
· Общината ще се отоплява на пелети
· Кметът прави срещи в трите квартала
· ПРАВО НА ОТГОВОР: Полагаме максимални усилия за решаване на натрупаните проблеми
· Депутати от БСП представиха Визия за България
· Ремонтите за нова визия в Каменица – до Коледа
· Поръчката за нов скенер започва от начало
· В памет на героите от Балканската война
· След съдебно решение вписаха новото ръководство на НЧ “Отец Паисий-1893”
· Предизвикателството „Камино”
· ЦСОП – Велинград - една година по-късно
· Отсечените дървета заслужават втори шанс
· Малки обяви: 09.10.18
· Творческият сезон започна с награди
· Читалището – място за среща на пазители и традиции
· Обичам те, Велинград!
· ПГИТ “Ал. Константинов” стана училище-посланик на ЕП
· “Атлас” спечели пълен комплект медали за Купа “Велинград”

Велинград на 70 години
Публикувано 2018-01-30 09:54:42 от Темпо

На 28 януари 1948 г. Министерският съвет на Народна република България взима решение № 4, с което заличава от списъка на населените места в България трите села Лъджене, Чепино и Каменица от Пазарджишка околия и ги обединява в град с името Велинград. Решението е обнародвано в Държавен вестник на 5 февруари 1945 г.

Създаването на Велинград не е първото обединение на трите села в Чепинската котловина. За първи път те стават едно цяло през 1934 г., когато е създадена Чепинската градска община. За кмет държавата назначава Йосиф Шнитер и започва възходът на Чепинския край като туристически център. През 1937 г. трите села се разделят, като причината са взаимни обвинения кое от тях получава повече или по-малко средства и облаги.
Обединението на Чепино, Лъджене и Каменица през 1948 г. успява да сложи здрави основи на новия град. Първият кмет на Велинград е Тодор Ямаков - учител, читалищен деец, политик, кмет на село Каменица. Негово е предложението новият град да носи името на Вела Пеева (другите варианти са били градът да се казва Велино, Чепино или Лъджене). Преди 10 години, когато чествахме 60-годишния юбилей, Тодор Ямаков посмъртно бе удостоен със заслуженото звание “Почетен гражданин на Велинград”. Още първата година от създаването на Велинград започва строителството на важни обекти: булевард “Съединение” (тогава “Георги Димитров”), болницата, пощата, почивен дом “Двореца”, оранжериите, Колофонния завод... Благодарение на минералните извори и климата Велинград продължава развитието си като център за балнеология и туризъм и получава статут на национален курорт.
70-ият “рожден ден” на Велинград вече е факт, но официалното му честване ще се случи след месеци. Причината: общината взе решение двете годишнини - 70 г. Велинград и 10 г. СПА столица на Балканите, да бъдат отбелязани на 1 и 2 септември 2018 г. Датите на празненствата са избрани като подходящи в края на летния туристически сезон. И още: очаква се дотогава да е приключил големият ремонт на централната градска част, който неколкократно бе отлаган. Интересен факт е, че последният мащабен ремонт на центъра е от 1988 г., когато градът е чествал 40 години от създаването си.
За честването на двата юбилея вече са създадени два инициативни комитета - един на общината под ръководството на заместник-кмета Атанас Палигоров и втори на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите “Велинград-Западни Родопи” начело с Васка Милушева. Амбицията на кмета Костадин Коев е за двойния празник във Велинград да дойде целият Дипломатически корпус, както и много гости от туристическия бранш от страната и чужбина. Освен с нов център Велинград ще посреща гостите и с нова скулпторна композиция на кръговото кръстовище на входа на курорта.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай