Велинград - online - Село Биркова има най-новото и най-модерно училище в община Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 11
· „Да запазим децата на пътя“
· „Чепинец“ със загуба и победа в почивните дни
· Ден на планинското колоездене за деца
· В Ракитово отбелязаха Деня на победата
Tuesday, May 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.05.2021
· Общинският съвет се обяви против идеята за смяна името на Велинград
· Общинско предприятие отчете 561 011 лева загуба за 2020 г.
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.04.2021
· ТЕМПО КОМЕНТАР: Хубава работа, ама нашенска
· Комисия ще контролира общинската болница
· Читалищата в Грашево и Света Петка без отчет и дейност
· 107 работни места разкрива Регионалната програма за заетост
· Ангел Семерджиев: Удоволствието е в правенето
· Отчети и избори в Народно читалище „Отец Паисий-1893“
· Читалището в Чепино кани на Гергьовско веселие
· В Ракитово правят литийно шествие със свята икона
· За първи път: Виртуален мастер клас за писани яйца
· Награди за победителите в конкурса за великденски яйца
· Малки обяви: 04.05.2021
· Ясни са победителите в конкурса „Най-добрият клас”

Село Биркова има най-новото и най-модерно училище в община Велинград
Публикувано 2021-04-20 09:39:52 от Темпо

Най-новото, с най-съвременно оборудване на кабинети и лаборатории, с най-модерни технически средства за обучение, с библиотека, лекарски и зъболекарски кабинет, столова и транспорт учебно заведение на територията на община Велинград вече е Основно училище „Д-р Петър Берон“ в село Биркова.

На 12 април 2021 г. бе прерязана лентата и бе открито новото училище, чийто строеж започна през май 2019 г. В навечерието на изборите за Европейски парламент, първата копка направи Цветан Цветанов, по онова време заместник-председател на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията. На старта кметът на Община Велинград Костадин Коев обеща: „Това ще е последната „първа копка!“. Защото идеите и обещанията за ново училище на Бирково датират от 1990 г. и през това време различни политици и управници направиха поне 3 „първи копки“.
Първоначално за построяването на училището Министерството на образованието отпусна 1 718 000 лева. На финала на проекта бе отчетено, че неговата обща стойност е 2 600 000 лева. Строителството на училището в Биркова бе инспектирано многократно лично от министър-председателя Бойко Борисов. Правителството на няколко пъти даде допълнителни средства. За последен път с постановление от 9 април 2021 г., с което бяха осиурени 4 500 000 лева за построяването на нови детски градини в Кръстава, Грашево и Света Петка. Според постановлението за всяко от населените места се дават по 1 437 765 лева и се отпускат още 186 705 лева като допълващо финансиране за ОУ „Д-р Петър Берон“ в Биркова.
В училището ще учат 103 ученици от 9 населени места. За превоза на учениците са осигурени два автобуса. С над 250 хил. лева са оборудвани кабинети по техника и технологии, лаборатории по физика и химия и по биология. Изграден е кабинет по информационни технологии, по музика и хореография и по изобразително изкуство. Училището разполага с библиотека и читалня. В сградата има 10 класни стаи, като идеята е с увеличаване броя на учениците училището да стане обединено и децата да се обучават до X клас. Всяка класна стая разполага с техника, закупени са 40 лаптопа, 6 настолни компютъра и имат изградена wi-fi мрежа. В училището работят 15 учители. В него има стол и бюфет, лекарски и зъболекарски кабинет. Към училището има и подготвителна група от 20 деца на 5 и 6 години. Предвижда се съвместно с общината да се изгради помещение за децата на 4-годишна възраст.
Официални лица на тържественото откриване бяха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на образованието Красимир Вълчев, народният представител Димитър Гечев, кметът на Община Велинград Костадин Коев и зам.-кметът Светла Томова, председателят на Общински съвет-Велинград Любомир Перчинков, началникът на РУО-Пазарджик Валентина Кайтазова, кметове на кметства, общински съветници и директори на училища.
Министър Вълчев поздрави общината, училищното ръководство и преподавателите за положените усилия. „Учителите ще останат най-важният фактор за качественото образование. Всяко дете, независимо къде живее, трябва да има достъп до добри преподаватели и до качествена материална база“, каза той. Директорът Муса Чолаков благодари за подкрепата от страна на правителството за реализацията на този дългоочакван проект. А откриването на училището се превърна в празник за цяло Бирково. Темпо

Новото училище в Биркова
Слънчев и топъл ден се оказа 12 април 2021 г.
По най-тържествен начин беше открито новото училище в с. Биркова. Голямо, светло, просторно, с оригинално архитектурно оформление, извисило снага над родопските върхари, училище, приказно красиво, училище - бижу! Присъстваха министри, народни представители, кметове, директори на училища от Велинград и района.
Аз не можех да скрия вълнението си, защото Биркова и училището тук са моята младост. Най-после една жадувана мечта е осъществена.
Училище „Д-р Петър Берон” върви към своето столетие. Преди 97 години помощник училищен инспектор Ненков го открива в една малка и неприветлива стаичка, само с едно дървено сметало и черна дъска, а чиновете най-различни.
Но искрата е запалена и пръска светлина в непрогледния мрак. Много поколения са се учили на четмо и писмо. Учители са назначавани от различни краища на страната.
Сега училището е прераснало в основно и учителите са само местни, добре подготвени педагогически кадри, готови да отговорят на предизвикателствата на времето.
А и махалата вече е село, което расте и хубавее. Тук хората са изключително трудолюбиви, честни и отзивчиви, чисти и непокварени и винаги вървят след този, който открива проблемите им, търси начини за разрешаването им, обещава, но не само с думи, а с дела.
Да е честит новият храм на образованието и науката в село Биркова!
Милен Налбантов

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-05-11 19:27:25
Температура 28.00°C
Топл. индекс 28.91°C
Отн. влажност 54.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#12 4

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 33.93 %
PM 2.5 µg/m3 7.53
PM 10 µg/m3 11.52

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води