Велинград - online - Концерт на световно ниво в памет на Николай Гяуров 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Концерт на световно ниво в памет на Николай Гяуров
Публикувано 2022-09-20 10:12:33 от Темпо

13 септември - датата, на която през 1929 г. е роден Николай Гяуров, тази година (за разлика от някои предишни) бе отбелязана по достоен начин във Велинград.
В 11 часа пред паметника на певеца, определян от световната музикална критика като Бас номер 1 на планетата, бяха поднесени цветя като знак за почит към Н. Гяуров. Той беше космополитна личност, което ще остане в паметта на планетата, а ние сме горди, че сме част от неговия космически глас, каза водещият Иван Гергев и припомни как родният Велинград тачи името на Николай Гяуров.
В тържеството се включиха кметът Костадин Коев и зам.-кметовете Светла Томова и Атанас Палигоров, председателят на Общинския съвет Любомир Перчинков и съветници, представители на културни и учебни институции от града, съученици и приятели на Н. Гяуров, а тази година и кандидати за народни представители. Бяха поднесени цветя от ОА, Общинския съвет, БСП, трите читалища, Историческия музей, ЦПЛР-ОДК, СУ „Васил Левски“, Ловно-рибарското сдружение, граждани.
Събитията по повод годишнината от рождението на Н. Гяуров продължиха със среща в Художествената галерия. Там бе прожектиран документалният филм „ Libera me “ („Избави ме“), събрал спомени за Николай Гяуров след неговата смърт от най-близките му хора - съпругата Мирела Френи и сина Владимир Гяуров и от оперни певци от ранга на Гена Димитрова. Гост бе авторът на филма д-р Магдалена Манолова, музиколог, драматург в Софийската опера, продуцент и водещ на предавания за калсическа музика, излъчвани в над 30 страни и дългогодишен приятел на Исторически музей - Велинград по думите на неговата директорка Снежана Велева. Д-р Магдалена Манолова каза, че момчето от Родопите - Николай Гяуров, внася нова, различна багра в гласовата палитра и дава нов живот на героите на голямата оперна сцена, като създава и новия модел за оперен артист - едновременно актьор и певец. Николай Гяуров бе не само личност, а божествено създание, каза Магдалена Манолова преди прожекцията на филма.
Кулминацията на 13 септември бе концертът на сцената на читалището в Лъджене, откъдето започва творческият път на Николай Гяуров. За втора поредна година концертът бе организиран благодарение на съвместните усилия на НЧ „Отец Паисий-1893“, оперната певица Марена Балинова-Райхл и нейният съпруг д-р Петер Райхл. Голямата звезда на вечерта бе американският бас Ерик Халверсон, световноизвестен изпълнител на Вагнер, с 50-годишна активна оперна кариера, в която е пресъздал над 140 роли на 7 езика на най-големите световни оперни сцени. Точно преди година Ерик Халверсон се включи онлайн в концерта, посветен на Николай Гяуров и го определи като свой кумир, „най-големият бас от басите, 10 пъти по-голям от всички нас!“. Сега той пристигна във Велинград, за да засвидетества своето огромно уважение към Николай Гяуров, когото счита за свой учител.
Концертът събра в едно красивия глас на „Мадам Белканто“ - Марена Балинова и драматичния „Вагнеров бас“ - Ерик Халверсон. Тяхната среща издигна оперното пеене до ниво, нечувано досега на велинградска сцена. Огромен принос към емоцията на вечерта имаше и д-р Петер Райхл, който за пореден път показа, че освен голям математик е и голям музикант, надарен с великолепно чувство за хумор. В програмата се включи на запис и Грейс Бъмбри - американска оперна певица, която разказа спомени за съвместната си работа с Николай Гяуров през 1983 г.
Прозвучаха творби на Шуберт, Римски-Корсаков, Глинка, Вагнер, Белини, а всяко от изпълненията бе изпращано от публиката с бурни овации и ставане на крака. Марена Балинова отново плени публиката с великолепната сопрановата ария „Casta diva“ от операта „Норма“ на Винченцо Белини, определяна като образец на белканто. Ерик Халверсен взриви залата с ария на злодея Хаген от „Залезът на боговете“ на Рихард Вагнер - роля, за която е удостен с награда „Грами“. А последната сцена от „Норма“ в изпълнение на М. Балинова, Е. Халверсон и П. Райхл (освен на пианото той се включи и с партията на тенора) бе наистина „Финале гранде“ на тази неповторима музикална вечер. Неспиращите аплодисменти бяха възнаградени с изпълнение на „бис“ от Ерик Халверсон.
Благодарност към Марена Балинова за всичко, което тя прави безвъзмездно за своя роден град и в памет на Николай Гяуров, изрази Силвена Байракова, председател на НЧ „Отец Паисий-1893“. Тя благодари на тримата участници в концерта и им подари по бутилка вино с лика на Н. Гяуров, опаковано с характерни за нашия край шевици, изработени по проект на читалището. От сцената с благодарност към изпълнителите и организаторите се обърна и кметът на община Велинград Костадин Коев, който ден по-рано ги посрещна и в своя кабинет. Кметът поднесе на Ерик Халверсон юбилейна монета с изображение на Николай Гяуров. Цветя бяха поднесени от името на Историческия музей и Демократична България. А публиката благодари с аплодисменти от сърце и с голяма надежда за нова такава среща догодина.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 80.47 %
PM 2.5 µg/m3 39.00
PM 10 µg/m3 41.50

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай