Велинград - online - Бабинден - традицията, която Велинград пази и тачи 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 17
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 17.01.2023
· Пак удължиха договора за обществения транспорт
· „Тур дьо Франс: Етап България“ идва във Велинград
· АКВА БЕЗОБРАЗИС - диагнозата на Велинград
· Общините избират доставчици по програмата „Топъл обяд“
· Нови сгради ще разширят обхвата на две социални услуги
· Болните от грип се увеличават
· КРИМИ ХРОНИКА 17.01.2023
· Избраха нов врид управител на „ВКТВ“ в Ракитово
· След две години прекъсване отново ще празнуваме Бабинден
· Над 12 000 дка гори ще бъдат третирани срещу борова процесионка
· Акция „Жълти стотинки“ ще помага на общинската болница
· Програмата за туризма през 2023 година акцентира върху два юбилея
· Малки обяви: 17.01.2023
· Преброяване‘2021: Здравен статус на населението в област Пазарджик
· Таксата за битови отпадъци в Ракитово няма да се увеличава
· Завършиха ученическите игри по баскетбол
· Спортните успехи и събития през 2022 година
Tuesday, January 10
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 10.01.2023
· 2023 започна с 5 големи аварии по водопреносната мрежа

Бабинден - традицията, която Велинград пази и тачи
Публикувано 2023-01-24 09:56:26 от Темпо

Бабинден е една от традициите, които Велинрад пази и обогатява всяка година. В семействата старите я предават на младите, самодейци знаят и пресъздават старите обичаи , а централният площад не само пази спомена за огромните хора на Бабинден, а и всяка година е готов да бъде голямата сцена на тачения празник.

През 2023 г. Бабинден се върна след 2 години прекъсване заради ковид пандемията. И независимо, че се падна в грипна ваканция, а времето повече приличаше на пролет, отколкото на зима, празникът събра много хора, много усмивки и положителни емоции.
Те започнаха от голямото файе на общината, където дамите от Обредния дом, облечени в народни носии, изпълниха ритуала „Даване име на дете“. Към традиционните наричания за здраве и късмет на бабинчетата общината прибави и подаръци, а кметът Костадин Коев се обърна с поздрав към всички деца, родители, баби, лекари и акушери. В празничната програма се включиха мъжка фолклорна група, женски народен хор и оркестър към Представителния фолклорен ансамбъл „Чепино“ при ОНЧ „Св. св.Кирил и Методий-1905”.
Част от програмата за Бабинден бе шествие от общината до площада, водено от представители на клуб „Родопчани“. По традиция то бе водено от две каруци, като в едната от тях бе и кметът Костадин Коев в народна носия. Новото тази година бе участието в шествието на Младежката музикална формация при ЦПЛР-ОДК.
На сцената на централния площад за поредна година оживя свързаният с Бабинден обичай „Поливане“. Групата за автентичен фолклор към клуба на пенсионера в кв. Каменица и самодейци от НЧ „Васил Левски-1904“ показаха каменските традиции за празника, много от които са запазени и до днес.
Кметът Костадин Коев поздрави лекарите и акушерките, чиято мисия е да даряват живот и им благодари, че изпълняват своята трудна професия-призвание. Той отправи благодарност и към бабите, които помагат за отглеждането на внучетата, а на родителите пожела да възпитават с любов своите рожби.
След като пожела да се раждат много и здрави бебета, кметът връчи призовете за акушер-гинеколог на България и на Велинград. Като акушер-гинеколог на България за 2022 г. Българският лекарски съюз отличи д-р Виолета Стратиева, която работи като специалист в пловдивската клиника „Селена“ и Първа АГ болница в София. Като съосновател и заместник-председател на Асоциацията по майчино-фетална медицина д-р Стратиева подчерта, грижите за бебето и майката у нас вече са на европейско ниво. Тя благодари на своите учители и на пациентите, които са й гласували доверие. Д-р Стратиева получи цветя от председателя на Общинския съвет Любомир Перчинков и СПА пакет от хотел „Санте“.
Приз за акушер-гинеколог на Велинград получи д-р Любка Дафова от МБАЛ „Здраве”, която благодари за наградата. За акушерка на годината бе определена Борислава Карталова от МБАЛ „Здраве“, а двете с д-р Дафова получиха цветя от местния парламент и СПА пакети от хотел „Арте“.
От общината поясниха, че тази година общинската болница „МБАЛ-Велинград“ е решила да не определя акушер-гинеколог и акушерка за 2022 г. заради трагичната смърт на родилка и бебе в края на декември.
Благодарствено слово от името на всички майки на бабинчета произнесе Величка Божанова. Тя каза, че на Бабинден всяко българско семейство отдава почит на своя лекар и акушерка и им пожела сила, за да изпълняват своето високо призвание.
Участие в празничния концерт взеха мъжка фолклорна група „Каменчани” и ПДЮАНПТ „Здравче-венче” при НЧ „Васил Левски-1904”. Гост изпълнители на празника бяха народната певица Илияна Георгиева – фолк изпълнител на 2022-ра година и народният певец Янко Неделчев, подкрепен от национален фонд „Култура“.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 86.39 %
PM 2.5 µg/m3 21.61
PM 10 µg/m3 32.03

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води