Велинград - online - Туристическият бранш приветства фонда за развитие на туризма 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Туристическият бранш приветства фонда за развитие на туризма
Публикувано 2006-02-21 09:50:42 от темпо

Парк-хотел “Олимп” бе домакин на срещата между общинската власт и представителите на туристическия бранш вечерта на 16 февруари. От страна на общината участваха председателят на Общинския съвет Неджат Кехайов и общински съветници, но за съжаление нито кметът, нито някой от неговите заместници или поне представител на администрацията. На поканата се отзоваха по-малко от десетина собственици и ръководители на хотели.
Г-н Кехайов ги запозна с приетото предния ден от местния парламент решение за създаване на общински фонд “Развитие на туризма” (виж стр. 1). Този фонд ще бъде напълно прозрачен, ще се отчитат приходите от курортна такса и ще е ясно за какво се харчат. Тази, които събирате таксата, ще имате думата как да се харчат парите, увери присъстващите Н. Кехайов и даде примери като община Черноморец, където в такъв фонд се набират около 2 милиона лева годишно. Сметките на нашата община са значително по-скромни - очакванията са да наберем 120 000 лева от курортна такса през 2006 г.
Приветствам решението, няколко години подред при обсъждането на общинския бюджет съм настоявал за създаване на такъв фонд, каза директорът на хотел “Олимп” Борис Голомехов. Той отчете, че реализацията на идеята е закъсняла във времето, но по-добре късно, отколкото никога. Тъй като почти целият Велинград, а не само хотелиерите, живее от туризъм, редно е да се помисли за финансово участие във фонда и от страна на търговците, предложи Б. Голомехов. Според него не би трябвало 10 хотела да внасят приходи от курортна такса и активно да рекламират града, а още 20 хотела да се ползват от това, без да участват финансово. Г-н Златко Златанов от “Рич” се присъедини към предложението да се намери начин от всеки търговски обект във Велинград да се събира определена минимална такса, която да подпомага фонда “Развитие на туризма”. Неджат Кехайов одобри идеята и Общинският съвет ще обмисли дали има вариант за определяне на подобна такса. Г-н Ангел Манолов, един от собствениците на “Олимп”, призова да не се бърза с планираното увеличение на курортната такса от 0.50 на 1 лев.
Най-остро бе поставен въпроса за инфраструктурата. Бисер Скендеров директно заяви, че с тези 120 000 лева нищо няма да бъде направено. На многото въпроси за ремонт на инфраструктурата съветниците отговориха, че на практика в бюджета и програмата за капиталови разходи за 2006 г. пари за инфраструктурни туристически обекти няма.
Най-важно сега е община Велинград да обучи екип от специалисти, които да работят по проекти, да се засилят публично-частните партньорства, за да можем да разчитаме на пари от европейските структурни фондове, подчерта Н. Кехайов. Шанс в тази посока е новият проект за повишаване на конкурентноспособността на предприятията в сферата на туризма във Велинград. Среща по проекта бе насрочена за 27 февруари в Информационния център за малък и среден бизнес. Към края на срещата в нея се включи и депутатът от ДПС Фидел Беев. Той обеща да доведе хора, които без пари да изработят проект по САПАРД за озеленяване на общински площи.
В края на дискусията се оформи решението, че трябва Общинският съвет да изработи правилник за управлението на фонда “Развитие на туризма”. Втората спешна задача е да се засили контрола по събираемостта на курортната такса. Г-н Златанов каза, че досега много от хотелите не са я внасяли на 100%, защото не са знаели къде потъват парите, но при новата ситуация и след уверенията, че ще се чува и тяхната дума при управлението на фонда, събираемостта на таксата значително ще се подобри. Третото решение бе да се работи за създаване на стабилен информационен туристически център, за който ще се търси финансиране по проект. Обсъдена бе и идеята Велинград да намери начин да рекламира обявяването си за СПА-столица на България.
Разговорът за кой ли път показа, че в туризма са натрупани и много проблеми, и много идеи. Очевидно е нужен диалог община - туристически сектор, за да се върви напред. И ако началото на такъв диалог е поставено, то не бива да се губи събраната позитивна енергия и още по-ускорено да се работи за развитие на на курорта. Защото констатацията, че Велинград живее от туризма, наистина не подлежи на оспорване.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води