Велинград - online - Най-после общината създаде фонд “Развитие на туризма” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общество и наука: Най-после общината създаде фонд “Развитие на туризма”
Публикувано 2006-02-21 09:52:24 от темпо

На извънредна сесия на 15 февруари Общинският съвет прие с пълно единодушие предложението на председателя Неджат Кехайов за създаване на общински фонд “Развитие на туризма”. Създаването на подобен фонд се очаква от 2004 година, когато в Закона за туризма залегна изискването общините да харчат сумите, които събират от курортна такса, само за развитие на туризма: инфраструктура, поддържаща туризма; развитие на зелените площи; изграждане на информационни туристически центрове и реклама на туристическия потенциал на общината.
Фондът ще се захранва от парите за курортна такса. В момента във Велинград тя е в размер на 0.50 лева дневно за български и чужди граждани. Съществува нагласа в Общинския съвет обаче таксата да бъде увеличена двойно и да стигне максиламно разрешения от закона размер - 1 лев. По данни от счетоводството на Общинска администрация през 2005 г. от курортна такса общината е събрала около 90 000 лева. Тези пари са “потънали” в общия кюп на общинския бюджет, както се случва във Велинград от години. Сега със създаването на фонда “Развитие на туризма” те ще се събират в отделна извънбюджетна сметка и ще се харчат само за целите на туризма.
Съветниците приеха и приходно-разходна сметка на фонда за 2006 г., залагайки сумата от 120 000 лева като очакван приход. Според законвите изисквания беше фиксирано разпределението на парите: 48 000 лева за инфраструктура, 12 000 лева за озеленяване, 36 000 лева за изграждане на туристически център и 24 000 лева за реклама на общината. Всички посочени суми засега са само прогнозни - те още не са събрани, не е ясно колко точно ще получи общината от тази такса, така че са възможни промени и в разпределението. Очаква се Общинска администрация да регистрира банковата сметка на фонда и да я обяви пред обществеността.
Новият фонд бе представен пред работещите в туристическия бранш във Велинград на среща на 16 февруари.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води