Велинград - online - Грижа в дома за 167 самотни възрастни хора 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, June 06
· Отличен за плувците на „Чепинец“
· ПК „Белмекен“ с успехи в Пловдив
· Категорична домакинска победа за „Чепинец“
· Два детски отбора на ФК „Чепинец“ с бронзови медали от силен турнир
· Иван Лебанов гост на юбилея на катедра „Снежни спортове“ в НСА
· Нов клуб по бокс и бойни спортове
· В Ракитово организираха лагер за бъдещи пещерняци
Tuesday, May 30
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 30.05.2023
· Съдът прекрати оспорването на решението за общинската болница
· За първи път съветниците не приеха „изменения на измененията“ на капиталовата пр
· Д-р Пепелов не идва на комисии и сесия, но мнозинството го подкрепя
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 25.05.2023
· МИГ „Белово, Септември, Велинград“
· Юбилейните Празници на културата ще имат бюджет от 75 000 лева
· Още един мълчалив отказ на кмета падна в съда
· 24 май с награди за учители и отличници
· КРИМИ ХРОНИКА 30.05.2023
· 5 години Младежка музикална формация - Велинград
· Дали от бала ще се стигне до съда?
· „Фантазия“ стана първата иновативна детска градина във Велинград

Грижа в дома за 167 самотни възрастни хора
Публикувано 2023-03-14 09:58:15 от Темпо

Задължителните пресконференции, на които се представят европейските проекти, обичайно протичат по рутинен административен сценарий. Представянето на проекта „Грижа в дома в община Велинград“ на 8 март 2023 г. излезе от познатите рамки и за първи път разказът за социален проект бе наситен не само със сухи факти, а и с много емоции.

Тон даде кметът Костадин Коев, който изрази своето разочарование и болка, че не вижда уважение към институцията и че не може да разбере обществото от какво толкова е недоволно. И даде примери: общината започва да чисти Клептуза, получава критики, че са закъснели; хора, които ползват европейски средства от проекти издигат плакати с искания за неговата оставка и т.н. (Тук заместник-кметът Атанас Палигоров допълни, че искащите оставка „още 5 години ще скачат“).
Петте социални проекта, по които в момента работи Община Велинград, не са известни, грижата за възрастните, самотни и социално слаби хора е незабележима за обществото, не се коментира в социалните мрежи, каза кметът. Той допълни, че във Велинград има голям брой изоставени възрастни хора, за които общината прави много, но тази работа на общинските служители също не се оценява. Проектът осигурява и работни места, а интересът е голям - за всяко място кандидатстват по 10 човека. „Всички потребители трябва да са доволни, проектът се реализира по най-добрия възможен начин“, обобщи г-н Коев. А общината планира още два големи социални проекта. Ще бъде разширена социалната услуга на Дневния център за пълнолетни лица с увреждания с нова, отговаряща на всички изисквавия сграда. Ще бъде построена и нова сграда към Дома за възрастни хора „Ела“, която ще обслужва нови 40 потребители, за която общината е предвидила и топла минерална вода. Кметът изброи и част от това, което общината е направила в образователната сфера. Накрая сподели, че тези неща са му тежали и благодари на аудиторията, че му ръкопляска.
Натали Видаркинска-Клинчева, която е ръководител на проекта, благодари за подкрепата от страна на зам.-кметовете Светла Томова, Атанас Палигоров и Исмаил Моллов и представи основните параметри на проекта. Община Велинград е една от шестте от общо 265 в България, която вече за трети път е одобрена да работи по проекта „Грижа в дома“. Неговата продължителност е 12 месеца - от февруари 2023 до февруари 2024 г. Включени са 167 потребители, за които се грижат 20 екипа от общо 48 медицински сестри, домашни санитари, социални работници, снабдители. Проектът се финансира изцяло отЕвропейския съюз чрез ПРЧР със сумата от 900 776 лева. Благодарение на това възрастни и хора с увреждания получават по домовете си здравни и социални грижи, психологическа помощ, доставка на храни и продукти, помощ за заплащане на битови сметки и др.
Емоционален бе и разказът на Стоянка Кърпачева, координатор на проекта. Тя сподели, че екипът е силно мотивиран, защото всички сме свидетели на тъмните къщи заради многото заминали да работят в чужбина и оставили тук възрастни родители, баби и дядовци. Грижата за тези хора е трудна и много деликатна работа, даваме не само грижа, а и надежда на най-уязвимите, каза г-жа Кърпачева и допълни, че това не е работа, а кауза. Специална благодарност бе отправена към Радка Русева и дирекция „Регионално развитие и проекти“. На финала хората, назначени по проекта, получиха сертификати за преминатото обучение.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 87.98 %
PM 2.5 µg/m3 30.52
PM 10 µg/m3 33.73

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай