Велинград - online - Хотелите - висока класа, персоналът - под този стандарт 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Хотелите - висока класа, персоналът - под този стандарт
Публикувано 2006-02-28 10:18:28 от темпо

Велинград има хотели от много висока класа, но обучението и поведението на персонала не отговаря на стандарта на тези хотели.
Горната констатация, която не е нова и не чуваме за първи път, бе направена от шотландския експерт по туризъм Браян Маккейб. Той е маркетинг директор “Туризъм и гостоприемство” е колежа “Адам Смит” в Единбург - едно от най-старите и престижни учебни заведения по туризъм в Шотландия. По проект на колежа за диагностика на нивото на туристически услуги в нашата страна г-н Макбайт пише доклад за това как изглежда България през очите на професионалистите от туристическия бранш, какви са силните и слаби страни като туристическа дестинация. За целта миналата седмица той пребивава във Велинград и Гоце Делчев, където посети хотели от различен ранг. В нашия град експертът гостува в хотелите “Олимп” и “Лайт”, в семейна къща “Табакови” и в къщата за гости “Весинел”, разгледа още баните и Клептуза. Г-н Маккейб сподели впечатленията си на пресконференция, организирана от Агенцията за регионално развитие/Център за бизнес и информация, които са партньори по проекта. Според него Велинград има какво да предложи на чуждестранните туристи като хотели, туристически и културни забележителности, храна, СПА-услуги. Ако в Шотланция имахме такива хотели с подобни СПА-услуги, бихме се гордели с тях, каза гостът. В същото време не спести критиките към обучението на обслужващия персонал. Основната му забележка бе, че персоналът в хотелите не се фокусира към клиентите и не умее да продаде това, което хотелът има като потенциал от услуги. Нужно е обучение, за да отговори персоналът на нашите хотели на изискванията на туристите от чужбина. Гсотът обясни, че в шотланския колеж “Адам Смит” обучението за главен готвач трае 4 години, а за мениджър на хотел 3 години. Обучението задължително върви по две “писти” - в колежа и в хотели и ресторанти.
В момента колежът “Адам Смит” кандидатства с проект за обучение на мениджъри и по-нисш персонал, в което вероятно ще се включат и представители на велинградския туристически бранш. В Шотландия те ще бъдат обучени така, че когато се завърнат във Велинград, да започнат обучение на тукашните си колеги. Основната ни цел ще бъде обучение на обучители, съобщи г-н Макбайт. По-късно той проведе среща на тази тема и с директора на Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов”. Г-н Маккейб ни успокои, че не всички западни туристи са много богати и затова има голям сегмент от тях, които с радост биха дошли на почивка в частни квартири и по-малки хотели с 2-3 звезди. Проблемът е, че на Запад за България знаят само Черноморското крайбрежие и българското правителство трябва да се погрижи повече за маркетинга на българския туризъм като цяло. Велинград е хубава дестинация, стига чуждестранните туристи да научат за нея, каза шотланският експерт, който няколко пъти подчерта, че би избрал нашия град за своята ваканция.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай