Велинград - online - Усилена подготовка за националното честване за Н. Гяуров 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Усилена подготовка за националното честване за Н. Гяуров
Публикувано 2006-03-07 08:51:44 от темпо

На 27 февруари Инициативният комитет, който организира честването на 50 години творческа дейност на Николай Гяуров, проведе своето първо разширено заседание. Същия ден общината изпрати до Модена поздравителна телеграма до съпругата на Н. Гяуров - оперната прима Мирела Френи по случай нейната 70-годишнина.
В разширеното заседание се включиха представители на фондация “Обществения фонд - Пазарджик” - неправителствена организация, която работи в областния център и вече подпомогна значими културни инициативи като изграждането на новия паметник на Кирил и Методий. Присъстваха изпълнителният директор и председател на УС на фондацията Хартюн Ашикян и секретарят Стояна Пенова.
Една от целите на срещата във Велинград бе да се търсят възможности фондацията да помогне и за паметника на Николай Гяуров, който трябва да стане факт за рождения ден на именития оперен певец - 13 септември. Към Обществения културен фонд вече е създаден отделен фонд “Николай Гяуров” със собствена банкова сметка (публикуваме я отделно). Всяко лично дарение, постъпило в тази сметка, се удвоява - такъв е принципът, по който в момента работи Общественият културен фонд. Тази схема обаче ще продължи само до началото на септември, тъй като след това спира финансирането й от Американската агенция за международно развитие. За паметника на световноизвестния бас фондацията може да помогне и с програми, по които да се кандидатства заедно с общината. Главният архитект на общината Тодор Енев съобщи, че на 2 март Експертният съвет ще вземе решение по оформяне на прилежащия терен на паметника - градинката срещу къщата на Н. Гяуров. Ще се обсъдят растителните видове, нощното осветление, разполагането на временна концертна сцена за провеждане на културни мероприятия в парка. Фондацията пое ангажимент да помага с предпечатна подготовка на печатни издания за Н. Гяуров. Тя има идея за създаване на майсторски клас от талантливи деца музиканти и певци, който ще се проведе това лято във Велинград. На срещата се роди идеята майсторският клас да носи името на световноизвестния певец Николай Гяуров. Другите идеи са за издаване на компактдиск с изпълнение на Николай Гяуров, за което е получено съгласие от сина му Владимир и за учредяване на награда на името на Н. Гяуров в рамките на конкурса за малди оперни певци “Проф. Хр. Бръмбаров”.
На 27 февруари общината получи и официалното съгласие от министъра на културата Стефан Данаилов да бъде патрон на честването на половинвековния юбилей от творческата дейност на Н. Гяуров. Тържественият концерт по този повод ще бъде в Централния дом на армията в София на 17 март - датата, на която преди 50 г. Гяуров е дебютирал на сцената на Националната опера. В националното честване ще вземат участие Градският хор и Представителният духов оркестър и мажоретен състав на Велинград.
Темпо


БАНКОВА СМЕТКА НА ФОНД “НИКОЛАЙ ГЯУРОВ”
“Юнион банк” клон Пазарджик
Банков код - 19574483
Банкова сметка - 1020028051

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай