Велинград - online - Българо-австрийски проекти в професионалното образование 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Българо-австрийски проекти в професионалното образование
Публикувано 2006-03-07 08:55:33 от темпо

Професионална гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов” Велинград е пилотно училище по австрийско-български проект за насърчаване на туристическото образование в България, осъществен от Култур Контакт Австрия и Министерството на образованието на България. През настоящата учебна година нашето училище продължава за работи по програма “tour.reg” (декември 2004 г. - март 2007 г.), която е непосредствено продължение на досегашните съвместни проекти (BAK Tour Man 1998-2001 г. и TOUR NET 2001-2003 г.).
Декларираната цел е подкрепата за развитие на туристическото образование, ориентирано към практиката, което отговаря на международните стандарти за качество. Търси се тясна връзка между нашето училище по туризъм и местната туристическа индустрия. Чрез въвеждането на близко до практиката обучение с помощта на нови, модерни методи на обучение, като разработването на проеки, насърчаване придобиването на необходимите за професията ключови квалификации, като работа в екип, творчество, лична отговорност и инициатива ще се усвояват специфични за бранша компетенции.
Във връзка с това са финансирани два училищни проекта в сферата на туризма. Единият проект е “Наръчник по сервиране”, който се ръководи от помощник директора по практика инж. Тодорка Ланджова, а другият е насочен към възстановяване и описване на туристическите пътеки в района на Велинград, ръководен от помощник директора по учебна дейност г-жа Снежана Похлупкова. Продължава работата на наши учители в семинари за разработването на учебни материали, свързани с туристическото обучение. Г-жа Мария Узунова съвместно със свои колеги от други пилотни училища подготвят издаването на учебник по туристически маркетинг, г-н Радослав Райчев - учебник по туристически мениджмънт. През следващата учебна година практическата насоченост на обучението ще бъде допълнено с учебно-тренировъчна фирма. В нея ще се обучават ученици от 10 и 11 клас, специалност “Мениджмънт в туризма”, тъй като предметът на дейност ще бъде в сферата на туризма.
Мероприятията за повишаване на квалификацията в областта на училищния мениджмънт също са част от проекта за насърчаване на туристическото образование. Г-н Табаков, директор на ПГИТ “Ал. Константинов”, активно участва в семинарите, посветени на мениджмънта. Беше изготвена и приета от педагогическкия съвет мисия на училището, в която са заложени основните приоритети на професионалното образование. Г-н Табаков участва и в редица важни за всяко училище семинари, посветени на начините за финансиране на училищни проекти, методиката и спонсорството, на които е било обърнато внимание на коректността между партньорите и ясно декларираната взаимна изгода. Търсим възможности за участие и по друг проект на Европейския съюз - “Леонардо да Винчи” за ранно професионално образование. Кандидатстваме по проект “Мобилност”, който позволява финансиране на учебни практики в страни от ЕС. Надяваме се да изпратим две групи от ученици за практика в хотели и ресторанти в град Нойзидъл ам Зее, Австрия през есента на 2006 и 2007 г.
Усилията на ПГИТ “Ал. Константинов” са насочени към създаване на знаещи и можещи кадри за туристическата индустрия. Ще продължаваме да работим в тази насока, за да могат нашите ученици да намерят своята професионална реализация в трудните условия на реалния живот.
Радослав Райчев, учител-методист

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води