Велинград - online - Националния празник - под знака на патриотизма 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Националния празник - под знака на патриотизма
Публикувано 2006-03-07 09:25:19 от темпо

Дъждът на 2 март следобед не спря десетките велинградчани, които по традиция се събраха пред чешмата на Сярна баня - мястото, където на Бабинден (8 януари по стар стил) преди 128 години в село Каменица са посрещнати руските войници-освободители.
Организираното от общината тържество започна с изпълнения на Представителния духов оркестър и мажоретния състав. След това отец Антон от църквата “Света Троица” извърши празничена служба. Със свещи в ръце хората изслушаха и вълнуващата реч на отеца, който каза, че България дори и когато е падала под робство, никога не е била на колене. “Браво, отче!”, се чу от публиката в края на емоционалното слово на свещеника. След това аплодисментите бяха за Вазовото “Здраствуйте, братушки”, рецитирано от ученичката от ОУ “Хр. Ботев” Милена Къдреева. Г-жа Юлия Фъртунова, преподавател по история в ОУ “Неофит Рилски”, припомни историческите факти, довели до Овобождението на България от турско робство на 3 март 1878 г.
Скромният паметник на чешмата в Каменица тази година бе отрупан с венци и цветя. Първи положи букет заместник-министърът на транспорта и съобщенията и наскоро избран за областен лидер на БСП Георги Петърнейчев, който уважи честването във Велинград. Венци бяха поднесени от името на Общинска администрация, Общински съвет - Велинград, трите дружества на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва във Велинград, Областния и Общинския съвет на БСП. Цветя пред паметника бяха поднесени от името на СДС, БЗНС-Народен съюз, БЗНС, ССД, Историческият музей и от граждани.
На самия 3 март велинградчани показаха, че тачат националния празник - и с разветите десетки трикольори в домовете си, и с присъствието на голямо множество хора на площад “Н. Гяуров”. Официалната церемония започна в 11 часа пред общината, където под звуците на изпълнения от Представителния духов оркестър български национален химн бе издигнато знамето на България. Шествието до централния площад бе предвождано от мажоретките, които също бяха с национални знамена в ръка. На площада “Мила Родино” прозвуча още веднъж - в изпълнение на оркестъра и на Градския хор. Те изпяха и химна на ЕС “Ода на радостта”, след което и подбраната специално за празника китка от възрожденски песни. В празничния концерт се включиха още изпълнители от музикалната школа “Звънче” и от състава за автентичен фолклор от Драгиново.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай