Велинград - online - Още едно християнско светилище обозначено с паметна плоча 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Още едно християнско светилище обозначено с паметна плоча
Публикувано 2006-03-14 09:53:23 от темпо

Още едно място, където преди векове е имало християнско светилище, бе обозначено с паметна плоча по инициатива на Дружеството за защита на Родопите - Велинград.
На 11 март, Тодоровден, кметът Стоян Дулев откри плоча в местността “Тудора” в кв. Каменица. Тя е поставена близо до входа на фабриката за детски играчки “Вели 91”, тъй като според възрастни каменчани в района на днешното предприятие са руините на старата църква “Свети Тодор”. Тържеството, на което присъстваха общински съветници и много граждани, започна с водосвет, отслужен от отец Антон Добрев. Той благослови начинанието и поръси със светена вода и хората, и конете, доведени специално за водосвета на така наречения “Конски Великден”.
Историята на храма “Свети Тодор” бе припомнена от председателя на Дружеството за защита на Родопите Георги Пашов. Той благодари и на всички велинградчани, които подпомагат патриотичната инициатива за обозначаване на местата на старите християнски храмове в нашия край. В края на тържеството бяха раздадени пити за Тодоровден, а изпълнители от читалището в Каменица изнесоха кратка музикална програма. Следващата паметна плоча, която Дружеството за защита на Родопите планира да постави, ще бъде в района на старото училище в кв. Каменица. Наскоро Георги Пашов и Костадин Ушев са открили в Дръжавния архив документ, според който училището в Каменица първоначално е носело името “Свети Атанас”.
От векове местността “Тудора” край Каменица е свързана с конете. Празникът на съществувалата тук църква е бил на Тодоровден, почитан от народа като “Конския Великден”. Тази година обичаят бе спазен и се проведоха традицонните за Тодоровден кушии. В надбягванията, организирани от инициативен комитет и общината, се включиха много участници. Победителите бяха наградени с парични награди и фураж за животните.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай