Велинград - online - Най-старото ни училище празнува 200 години 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Най-старото ни училище празнува 200 години
Публикувано 2023-06-06 10:24:40 от Темпо

За учителите и учениците от иновативното ОУ „Христо Ботев“ в Каменица последните няколко месеца бяха изпълнени с поредица от събития и инициативи, посветени на големия юбилей – 200 години от създаването на първото училище в Северозападните Родопи, превърнало се в просветен център и духовно огнище за знания и родолюбие.

В следобедните часове на 2 юни – патронния празник на училището - дворът се изпълни с ученици, бивши и настоящи учители, родители и гости. Причината – издигане на националното знаме под звуците на българския химн и откриване на бюст-паметник на Христо Ботев. Отец Антон от църквата „Св. Троица“ отслужи водосвет и благослови предстоящото откриване на монумента. За тържествената обстановка допринесоха изпълненията на Представителния младежки духов оркестър и мажоретен състав „Димитър Мечев“ към НЧ „Отец Паисий-1893“. От ръководството на училището благодариха на Надежда Ключкова и Мария Симеонова за помощта, която са оказали за изработването на паметника. Церемонията по официалното откриване на паметника извършиха директорът Марияна Байлова и възпитаниците на училището Надежда Ключкова и художникът Васил Горанов, които прерязаха лентата. Пред бюста на Ботев поднесоха цветя и специалните гости – племенникът на поета-революционер – Боян Ботйов и двамата му синове.
Официалната част продължи с празнично шествие за полагане на цветя и венци на паметната плоча на първото класно училище в Чепинския край и Изгорялото училище. На 1 юни там беше поставена и паметна плоча от наследниците на Илин Ждраков – първия учител в Каменица.
В кулминация на юбилейните изяви се превърна тържественият концерт, който се състоя в залата на НЧ „Васил Левски-1904“. Празничната програма предложи много емоции, вълнения и настроения от прекрасните изпълнения на децата с техните разнообразни песни и танци, получили заслужени аплодисменти от зрителите в препълнения салон на читалището. Началото на концерта ни върна 200 години назад във времето, като на автентичен каменски диалект видяхме и чухме случки и сцени от живота на село Каменица. Възстановка показа как в къщата си даскал Илин Ждраков е учил на четмо и писмо децата от селото.
Г-жа Марияна Байлова в своето празнично слово припомни ролята и значението на първото училище в Северозападните Родопи за развитието на просветното дело, за традициите и предизвикателствата на новото време. Тя благодари на учителите, учениците и техните родители, за всекидневните усилията на педагогическия екип и непедагогическия персонал, жаждата за знания и развитие на учениците и подкрепата на семействата. Специални благодарности бяха отправени към десетките дарители и спомоществователи, фирми и частни лица, които дадоха своята подкрепа за организирането и провеждането на юбилейните тържества.
Гости на тържествения концерт бяха тримата заместник-кметове на Общината Светла Томова, Атанас Палигоров, Исмет Моллов, служители в ОА, Дора Дулчева-Величкова - началник на РУО – Пазарджик, старши експерти от управлението, Лидия Шулева – възпитаник на училището и бивш вицепремиер на страната. Поздравления отправи и зам.-кметът Светла Томова, която връчи от името на кмета Костадин Коев почетен плакет. Г-жа Дора Дулчева-Величкова прочете поздравителен адрес от министъра на образованието проф. д-р Сашо Пенов и връчи почетен плакет от МОН, а в своето обръщение пожела успешна и ползотворна работа на учители и ученици. По повод празника на училището г-жа Дулчева-Величкова беше наградена от г--жа Байлова с почетна грамота и юбилейна монета. Пристигнаха поздравителни адреси от президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, а с тях дойде и постановлението на президента за удостояване на училището с почетен знак за приноса в развитието на образованието.
Химнът на ОУ „Христо Ботев“ вдигна на крака зрителите. Както е известно, текстът е дело на поета и педагог Ангел Горанов, а мелодията е създадена от присъстващата в залата Ели Гикова-Саздова – дългогодишен учител по музика в училището.
Приятните емоции за публиката продължиха с песните на Калина Десподска и Виктория Главчева, както и с изпълненията на танцовите двойки от КСТ „Импулс – Велинград 2002“. Динамика, ритми, неспирни танци и песни предложи ДЮАНПТ „Здравче – венче“ към читалището и подготви залата за финалните акорди на вечерта. А те дойдоха с прекрасните изпълнения на квартет „Белканто“, които макар и трима, създадоха прекрасна атмосфера с високото ниво на своите певчески умения. Тенорите напълно спечелиха зрителите, които прави аплодираха певците и пяха последните песни с тях.
Запомнящият се концерт завърши с „Многая лета“ за тези 200 години, изпълнени с историческа памет, традиции, знания, духовност и български дух, които свързват миналото с настоящото, за да се превърне това двувековно просветно средище в училище на бъдещето!
Георги Дишлянов, бивш учител в ОУ „Христо Ботев“ в продължение на 17 г.

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 80.42 %
PM 2.5 µg/m3 38.91
PM 10 µg/m3 41.41

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води