Велинград - online - “Великден 2006”: повече изложби и предложения към туристите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

“Великден 2006”: повече изложби и предложения към туристите
Публикувано 2006-03-14 10:08:23 от темпо

На 9 март в общината бе представена програмата за тазгодишното отпразнуване на Великден. В центъра на тържествата отново са великденските писани яйца от Чепинско, които директорката на хуманитарния отдел в общината Нели Стефанова сполучливо определи като шедьоври на нашата местна традиция.
Исторически музей - Велинград вече 13 години организира различни инициативи, за да пази и развива традицията. Интересът на само не отслабва, а напротив - става все по-голям, каза директорката на музия Снежана Велева. Тя съобщи, че новото през 2006 г. ще бъде, че от Велики Четвъртък (20 април) в музея ще има постоянна експозиция “Великденски писани яйца от Чепинския край”. Солидната колекция от яйца е събрана от етнолога в музея Георги Куманов и от управителя на фирма “ПЕТ” Петър Русев, който от години партнира на музея при популяризирането на характерния за нашия край начин на изписване на яйца. Постоянната експозиция ще бъде подредена в една от залите на музея и целогодишно ще бъде отворена за посетители.
В тазгодишната програма “Великден 2006” са включени още две изложби: на 12 април в музея ще бъде открита традиционната “Велинградски майсторки на писани яйца”, а на 12 април в Агенцията за регионално развитие една от майсторките - Даниела Цопанова ще представи своя авторска изложба-базар на писани яйца-сувенири. В двата бизнес-центъра от 10 април до Гергьовден ще има базари на великденски яйца. Историческият музей ще работи съвместно с хотелиерите от Велинград, за да може максимално да популяризира изложбите, базарите и другите предложения към гостите на града в навечерието на Великден - например възможността сами да изпишат свое яйце в залата на музея, която миналата година плени туристи от Англия.
Програмата отново е насочена към това местната традиция да стигне до децата и те да станат нейни продължители. От началото на тази седмица в Историческия музей започна да работи Ателието за писани яйца. В него всички желаещи деца и ученици от общината могат да научат тънкостите на изписването на яйца под ръководството на двама ентусиазирани преподаватели - учителите Кръстьо Мичев и Цеца Грозева от СОУ “В. Левски”. Детският комплекс също ще спази традицията и ще организира конкурс за изписване на великденско яйце на 14 април.
Община Велинград има идея да организира Великденски концерт с участието на Представителния духов оркестър, който по подобие на Коледния концерт да се утвърди като традиция, съобщи Н. Стефанова.
Все още няма яснота дали за този Великден във Велинград ще бъде организирано наистина голямо писане на яйца на открито, с участието на много хора. Идеята се роди миналата година и има много поддръжници, г-н Мичев дори вече е измислил и името “Училище за всички”. Организацията на подобно мероприятие наистина е трудна, но какъв по-хубав начин за общо отбелязване на празника и за тъй желаната от всички позитивна реклама на Велинград като туристически център, който има какво да покаже на своите гости?!
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай