Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Ако наводненията се повторят, готова ли е община 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Ако наводненията се повторят, готова ли е община
Публикувано 2006-04-04 09:48:53 от Темпо

Никола Вецов, зам.-кмет на община Велинград:
“Създадена е комисия”
На базата на указания, дадени от Емел Етем и по заповеди на областния управител е създадена комисия под ръководството на кмета Стоян Дулев. Включените в нея хора направиха обходи по поречието на реките Чепинска и Мътница. С особено внимание бяха огледани уязвимите места. Съвместно с “Напоителни системи” беше извършено допълнително укрепване и временни насипи там, където има опасност.
Реките имат добра пропусквателна възможност, коритото на Чепинска е разширено и при вероятна приливна вълна това корито ще поеме водата. Но все пак природата никой не може да я предвиди.

Димитър Катранджиев, президент на фирма “ДИК”:
“Ще си помислим дали пак да помагаме” На фирмата не за изплатени фактури за 47 625 лева за времето, когато регионът бе сполетян от бедствие през август 2005 г. Работниците бяха по камионите по 10 часа на ден, без почивка. Това бяха аварийно-спасителни дейности, в който с техника и хора се включиха и други колеги. Последната информация от Комисията по бедствия и аварири е, че за Велинград повече пари няма да са отпускат. По тази причина с чиста съвест ще търсим справедливост по съдебен път. Не мога да кажа, че община Велинград има вина, защото парите се дължат от държавната Комисия по бедствия и аварии. За съдействие сме търсили кмета, общински съветници , депутати, но се оказа, че на теория усилия са направени, но на практика няма резулат - някъде се къса нишката. Искът, който ще заведем, ще е срещу общината, тъй като всичко като документация, заповеди и фактури е минало през нея.
Ако подобно бедствие се случи пак, ще си помислим дали да оказваме помощ, защото един път влязохме в положение, чакахме и няколко месеца труда ни да бъде заплатен, а накрая ни изкараха виновни за работата, която сме свършили. Лошото е, че в момента са спрени всички строително-ремонтни дейности, почистване на реката също не се извършва, а при нови наводнения реален риск има.

Атанас Водев, врид кмет на община Велинград по време на летните наводнения:
“Общината няма стратегия за реакция при бедствия” Настоящото политическо ръководство в община Велинград няма статегия за реакциия при бедствие. В момента се действа хаотично. Последното заседание на кризисния щаб бе през декември 2005 година, от тогава нищо друго не е правено. На прага сме на обилно топене и валежи и ако общината не вземе мерки, ще се окаже изненадана, а имуществото и животът на хората ще бъдат застаршени.
Като действия с превантивен характер задължителено според мен трябва да се извърши проверка за готовноста на всички хора и инситуцици, реагиращи първи при бедствие; да се провери обезпечеността на техниката и не на последно място - сега е времето, в което община Велинград трябва да поиска от областта експертна оценка за състоянието на реките, за да е ясно какво е количеството на наносите, има ли увеличение за последните няколко месеца и трябва ли да се извърши почистване. Друг е въпросът, че в бюджета на общината няма заложени дори и минамални средства, с който да се реагира веднага при евентуално бедствие. Бюджетът е такъв, че все едно в региона никога не е имало бедствие.


Ако се случи...
От една страна ни успокояват че всичко е под контрол, от друга страна пък ни казават, че спокойствието е лош съветник.
Да се доверим ли или да очакваме лошото? Труден избор особено в момент, в който едва-едва сме се оттърсили от бедствието. Мисля си, че доверието е хубаво нещо, но споровете за това кой каква работа е свършил, защо пък точно той я е свършил, кой какви пари е взел, защо ги е взел или не ги е взел, не ни дават големи основания за доверие.Не ни карат и да си мислим че “ако се случи”... всички са готови да си подадат ръце и да помагат.
Доста често използваме израза “ако се случи...” без наистина да мислим за това какво наистина може да се случи в бъдещ момент или ситуация. Когато става въпрос за дъжд и много вода обаче предварителните разговори и действия в посока ”ако се случи...” са си чиста застраховка - срещу залети улици и къщи, срещу кал, тиня, свлачища и най вече срещу загубата на човешки живот. Такава застраховка си има и цена,но в момента нея май никой не иска да плаща.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай