Велинград - online - Колкото повече информация за обществото, толкова по-добре за съда 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Колкото повече информация за обществото, толкова по-добре за съда
Публикувано 2006-04-11 12:48:05 от Темпо

“Ако преди години някой ми беше казал да организирам срещи с медиите, аз щях да отговоря, че това е излишно, тъй като работата на съда е прозрачна. Но не съм бил прав и си го признавам” - с тези думи председателят на Пазарджишкия окръжен съд Георги Шопов откри семинар по проект “Отворен съд”, който се проведе на 6 и 7 април в хотел “Елбрус” във Велинград. В семинара взеха участие съдии и пресаташета на съдилища от Пазарджик, Варна, Габрово, включително и председателят на Районен съд - Велинград съдия Петричев.
“Отворен съд” е проект, който се финансира от Американската агенция за международно развитие чрез Фонд за превенция на престъпността “ИГА”. И то не един от многобройните проекти, а най-мащабният, основен проект за ААМР - работи от 6.5 години и вече е обхванал 32 съдилища в страната. Този факт отразява изключителното значение, което поставяме върху върховенството на закона и добрата работа на съда, подчерта представителят на ААМР г-н Кен Стюард.
Във встъпителното си слово г-н Шопов обясни, че целта на проекта “Отворен съд” не е само контакт с медиите, а е много по-всеобхватна - да се осветли работата на съда пред обществеността. В много голяма степен дейността на съда не е известна на гражданите, често се стига до манипулации с извеждане на новини-сензации, а е нужна по-обективна информация. Нужно е към работата на съда да се привлече и вниманието на малдите хора и в това отношение проект “Отворен съд” помага.
Г-н Стюард също изведе като основна задача на проекта “Отворен съд” осигуряването на повече информираност за дейността на съдилищата. Когато обществото е информирана как работи съда, това е мощен инструмент срещу корупцията, създава се по-голямо доверие и по-големи очаквания от страна на обществото към съдиите. Американският експерт цитира доклада на “Коалиция 2000”, според който корупцията в различни сфери на обществения живот в България от 2005 г. расте, но именно в съдебната система данните сочат, че корупцията намалява. Ако информацията е вярна, то трябва да се гордеете с постигнатото в съдебната система, обърна се г-н Стюард към присъстващите на семинара съдии. Той коментира и направените наскоро поправки в българската Конституция с думите: “Ако смятате, че не са достатъчно добри, то трябваше да ги видите в първоначалния им вид!”. Неговата финална препоръка към съдиите беше “Колкото повече споделяте с обществото, толкова по-добре за съда!”.
В рамките на двудневния семинар съдиите и пресаташетата на съдилищата чуха още лекциите на програмния директор на ИГА Димитър Русинов и на журналиста от Център за радио- и телевизионно обучение Петко Георгиев,п който даде ценни съвети за работата на “отворения съд” с медиите. Дискутирана и приета бе медийна стратегия на Пазарджишкия окръжен съд, представена от пресаташето на съда Маринела Чавдарова.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай