Велинград - online - Традицията - съхранена и развита 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Традицията - съхранена и развита
Публикувано 2006-04-18 08:50:05 от Темпо

Тазгодишната изложба “Велинградски майсторки на писани яйца” отбеляза своеобразен рекорд. В нея се включиха 17 майсторки, което е най-голямото участие през последните 5 години. Своите писани яйца показват: Стойка Георгиева, Паунка Конова, Валентина Цветанова, Даниела Цопанова, Лиляна Похлупкова, Елена Драева, Гера Грънчарова, Гинка Есапчиева, Лиляна Везева, Мария Колчагова, Иванка Саздова, Цеца Грозева, Маргарита Гергева, Цветанка Апостолова, Васка Арсенова, Владимира Михова, Мария Пещерска.
Сред тях има майсторки, които твърдо залагат на старата техника и майсторки, които смело експериментират, отбеляза на откриването етнологът в Историческия музей Георги Куманов. Със своя витрина участваха и “кандидат-майсторите” от ателието за писани яйца, в което ученици от Велинград и общината преминаха обучение по писане на яйца с преподавателите Ц. Грозева и К. Мичев. Отделна витрина под наслов “Експериментът продължава” показва нови и различни техники в изкуството на боядисването на великденски яйца. Затова обобщението на г-н Куманов бе, че традицията ни писаните яйца е съхранена и развита.
Изложбата на велинградските майсторки получи като подарък и яйца, изписани от майсторки от Ракитово в традиционната за Чепинско техника и стилистика. От Ракитово изпратиха за гостите на експозицията и вкусна пита.
Не може да не е радващ фактът, че броят на майсторките от година на година расте и че все повече от тях набират смелост да представят творбите си пред публика. На другия полюс на оценките обаче е, че гостите на откриването на 13 април бяха малобройни. Вече дори не е новина да се съобщава за отсъствието на представители на община Велинград. Сред дошлите на откриването обаче имаше семейство от Израел, което прояви жив интерес към видяното. Пореден знак, че писаните яйца от Чепинско наистина са едно от знаковите явления за Велинград и от нас зависи да ги популяризираме и представим пред повече гости на курорта.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай