Велинград - online - ТЕМПО КОМЕНТАР: Ще жегне ли примерът на една студентка родните бюрократи? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ТЕМПО КОМЕНТАР: Ще жегне ли примерът на една студентка родните бюрократи?
Публикувано 2006-04-18 09:14:52 от Темпо

Нямат край българските парадокси... Как е възможно една българка в Париж да прочете в интернет за рушащата се Вельова баня във Велинград и да тръгне да помага според силите и възможностите си? А в същото време половин година не стига Община Велинград и собственикът на банята - Министерството на здравеопазването ако не друго, то поне да се срещнат и да обсъдят проблема? Студентката в Сорбоната за това време успя да дойде във Велинград, да направи и защити проект, да започне да търси вариант за финансиране. Общината пише някакви писма, от МЗ научиха за проблема от журналисти, а държавната фирма “СБР-НК - филиал Велинград” няма идея да започва ремонт на банята! Нито една от тези институции не е заразена с дори с малка доза от позитивизма и желанието за работа на дошлата от Париж Зинаида Лесичкова. Напротив: и в този случай нашите институции потвърждават мнението на много граждани на Европейския съюз, че България е страна на неограничените НЕвъзможности.
А сградата - паметник на културата от XVII век буквално се разпада пред очите ни: вече не е останал здрав прозорец, външната мазилка се кърти на парчета, разрухата е пълна... За да не чуем в отговор отново познатия рефрен, че Вельова баня не е собственост на Община Велинград, ще цитираме няколко текста от Закона за паметниците на културата и музеите:
“Общинските съвети, кметовете на общини и кметовете на райони и кметства осъществяват по места ръководство и надзор по издирване, изучаване, ОПАЗВАНЕ и популяризиране на паметниците на културата чрез специализираните структури в общинската администрация...” “Всички собственици на паметници на културата СА ДЛЪЖНИ да ги поддържат в добро състояние и да уведомяват специализираните държавни и общински органи за повреди по тях или действия спрямо тях...”
“Разходите за аварийни ремонти и поддържане на недвижими паметници на културата, ако не могат да бъдат осигурени от техните собственици, се поемат от общината или държавата срещу ипотека на имота.” И така: законът разписва много ясни задължения и дава много ясно решение. Защо обаче никой не иска да си изпълни задълженията и да приведе решението в ход?!
Дано примерът на Зинаида Лесичкова жегне общинските органи да забравят бюрокрацията и да вземат съдбата на Вельова баня присърце - така, както го усещат и обикновените велинградчани. Срамота е пред XXI век да затрием нещо, създадено от предците ни през XVII век! С какви очи тогава ще претендираме, че сме международен туристически център и СПА-столица на България?!

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай