Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Ще се реши ли проблема с бездомните кучета? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Ще се реши ли проблема с бездомните кучета?
Публикувано 2006-04-18 09:24:00 от Темпо

Инж. Станимир Живков, главен еколог в Общинска администрация:
Приютът е законният и интелигентен начин Акции за намаляване на популациите от бездомни кучета в града има. От началото на годината до момента са заловени над 80 животни. Имаме сключен договор с пловдивския зооветеринарен център. От там идват във Велинград, залавят кучетата и ги откарват в приют и те не се връщат повече.
Мога да кажа, че вече в града ги няма тези глутници кучета. Получаваме даже и сигнали от граждани, които посочват къде в изоставени дворове и къщи има бездомни псета. Обаждат ни се и хора, които вече не могат да гледат своите домашни любимци, така че прибираме и такива. Залавянето и прибирането на бездомните животни в приют е законовият и интелигентният начин за справяне с този проблем. За работа имаме гласувани пари от бюджета и до края на годината ще има още 10-11 акции. Предстои да дадем и подробна информация на областния управител за това,което сме свършили.

Д-р Беров, началник на Спешна помощ Велинград:
Трябват не само акции, а дългосрочна програма Случаите на хора, ухапани от бездомни кучата, нито намаляват, нито се увеличават. Броят на пострадалите е почти постоянно число. Най- много такива инциденти се случват в ромските кваратил, но сме имали и хора, ухапани от кучета в центъра на града и в района на пазара. Трябва да кажа, че регистрираме и ухапвания от домшни любимци. Самото ухапванне от куче всъщност не е най-опасното. Проблем представляват инфекциите на раната, опасността от бяс и най-страшното - кучешката тения. Много сериозно заболяване, което се открива късно.
Как можем да се справим с бездомните кучета? Проблемът няма да се реши, ако акциите са периодични. Необходима е дългосрочна програма, в която да се включат местните власти и ветеринарната служба. Категоричен съм, че мястото на тези кучета не е там, където се движат деца и възрастни.

Не са национален проблем като софийските, но хапят
Велинградските бездомни кучета не са национален проблем като софийските, но със сигурност хапят и то лошо. Средно по 20 души на месец са ухапани от кучета според статистиката на медиците. Всички знаем, че в града има периоди, когато кучетата не са толковма много, но има и такива моменти, в който групи от по 6 -7 животни в буквалния смисъл те преследват.
Хубаво ще бъде, ако думите на главния еколог се потвърдят и акциите продължат и в бъдеще все по-рядко се сещаме за проблема с бездомните кучета. Нека поне за него се намери трайно и ефективно решение, защото във Велинград много други важни въпроси все си остават нерешени.
По темата да помислят и собствениците на кучета: да не ги пускат свободно да обикалят улиците, защото рискуват да останат бе тях.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола