Велинград - online - В Чепинско яйцата не се боядисват, а се пишат 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

В Чепинско яйцата не се боядисват, а се пишат
Публикувано 2006-04-26 08:33:02 от Темпо

На Велики четвъртък - денят, когато се боядисват по традиция великденските яйца, с водосвет бе открита в Историческия музей постоянната изложба “Великденски писани яйца от Чепинския край”.
В изложбената зала, която отваря врати за първи път от 15 години насам, веднага привлича вниманието портретът на нашата самобитна художничка, оформила своя талант под влиянието на Николай Райнов, Дечко Узунов и Ненко Балкански - Мария Малчева. Историческият музей съхранява 58 табла с паспартирани 107 броя нейни рисунки, които са точни копия на около 200 модела от 50-те години на писани яйца, запазили ценна информация за традицията.
Отделено е мястото в експозицията за разпространението на традицията за украса с восък и писалка на великденски яйца в Европа и в България. Показани са снимки на стари и съвременни майсторки баба Цвета Содева и нейната внучка, на Лиляна Похлупкова, Стойка Георгиева, Елена Колева, Васка Арсенова, на майстора на писалки бай Кольо Ботев.
Експозицията е осъществена с активното съдействие и финансова подкрепа на д-р Петър Русев, автор на тематико-експозиционния план е Георги Куманов, рецензент ст.н.с.д-р Светла Ракшиева от Етнографския институт с музей при БАН, а художествено-пространственото оформление принадлежи на пазарджишкия художник Тодор Стефанов.
Директорът на Историческия музей Снежана Велева посрещна гостите-етнолози от музейте на Велико Търново, Варна и Пазарджик, както и многото граждани, дошли на откриването на изложбата с думите: “В Чепинския край великденските яйца не се боядисват, те се пишат - като писмо, като хабер, като молитва до Бога, молитва за здраве и берекет”.
Откривайки изложбата, председателят на ОбС Неджат Кехайов пожела “Благоденствие на хората от Велинград и Весели празници!”.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай