Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:По дирята на конкретните резултати от посещениет 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:По дирята на конкретните резултати от посещениет
Публикувано 2006-04-27 08:32:07 от Темпо

Милиян Арсов, зам.-кмет на община Велинград:
Час по-скоро да разширим кръгозора си
Китай е огромна страна. По време на срещите си там поставихме на масата предложения пред китайски капитал за инвестиции на българския пазар с цел осигуряване на заетост на хора от нашата община.
Една от инициативите е свързана със създаването на изнесени китайски производства тук. Като се има предвид, че България скоро ще стане член на Европейския съюз, това е добър вариант за Китай, тъй като произвежданите стоки тук ще излизат с европейски етикет и ще могат да се продават на европейския пазар, към който народната република определено има интерес.
Няма нищо лошо, ако се стигне и до внос на търговски стоки. Подобна инициатива няма да се отрази на местния бизнес. Той също може да се възползва като закупува по-евтини суровини. Смятам, че не сме се надценили в желанието си да осъществяваме по-серизно контакти с китайската община Юнфу, въпреки че тя е двумилионна, а Велинград е с население от 40 хиляди души, но общината ни има своите преимущества - например стратегическа близост до няколко граници. Мисля, че е крайно време да разширим кръгозора си и осъществяването на подобни контакти и пътувания извън България да стане съвсем нормално. Лично аз час по-скоро препоръчвам децентрализация на общините, за да може те да имат повече възможности при осъщестяваването на икономическата политика в региона.

Николай Таушанов, бизнесмен и общински съветник:
За вода ходи не бързият, а жадният
Велинград е нищожно малка община в сравнение с Юнфу. Но да си спомним поговорката “кажи ми с кого дружиш, за да ти кажа кой си ти” - ако тези, с който се събираме, са по- малки от нас,то те няма да ни бъдат полезни. Въпросът в случая е как наистина взаимно да си бъдем полезни. Възможностите пред бизнеса са огромни, стига да намерим път и начин да ги осъществим. Най-хубаво от всичко ще бъде, ако прихванем поне малко от този мерак за работа, който имат китайците. В Китай в буквалния смисъл се произвежда това, което си поръчаш. Конретно в бизнеса със строителството изборът е голям. Има много работа, ако сме адекватни, може да я свършим - за вода ходи не бързият, а жадният!

Снежана Велева, общински съветник, директор на Историческия музей:
Има идеи за културно сътрудничество
Несъизмерими сме като територия, население, икономика и много други неща. Най- голямата печалба от това посещение е приятелството ни с Юнфу, Китай. В областта на културата има идеи за сътрудничество: посетихме училище с 2600 много дисциплинирани ученици и разгледахме изключително иинтересна ученическа изложба, която искаме да покажем и във Велинград. Ще проучим чрез посолството как може тук да бъдат изложени произведения на изкуството.
За нас е проблем да изпратим местни състави там поради ограничени финасови възможности. Добре ще бъде, ако китайските ни колеги изпратят тук състави или творби на изкуството - всичко е въпрос на организация, пари и желание за сътрудничество. Идеите ще дойдат с времето.

Ще стане ли Китай повратна точка в общинското партниране?
Част от участниците в делегацията до Китай се обидиха, че въпросът за конкретните резултати от пътуването и срещите в Китай бил несериозен. Дори и ние, журналистите, не сме очаквали, че с връщането на официалната делегация от азитаската страна към Велинград ще потекат реки от пари. За изграждането на едно наистина добро сътрудничество трябва много време и усилия и от двете страни.
Не знам как стои въпросът при китайците, но знам, че нашата община през годините винаги е тръгвала само с големи надежди и обещания към подобни побратимявания. Имаше срещи и делегация в Гърция, посрещнахме местни власти от Беларус, местни ръководители пътуваха до Дубай и разговори се водиха и с швейцарски общини, обсъждано бе и предложение за побратимяване с турска община. А резултатите от всички тези все ползотворни сътрудничества и след години все още ги няма. Може би Китай ще се окаже повратната точка в тези партньорства?! Практиката до момента показва, че осъщестяването на сътрудничество между община Велинград с която и да е друга общината започва с разговор “Кой точно ще пътува до там?” и завършва с извод “Много работа ни чака, ама да видим кой ще я свърши”.

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води