Велинград - online - Форум настоява за клинична пътека за белодробноболни 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Форум настоява за клинична пътека за белодробноболни
Публикувано 2006-05-16 08:51:52 от темпо

На 12 и 13 май в нашия град се проведе Национална конференция на тема “Мястото на физикалните фактори в комплексната терапия и рехабилитация на ХОББ”(хронична обструктивна белодробна болест). Конференцията е организирана от Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация съвместно с Научното дружество по пумология и фтизиатрия, Пневмоболница “Света Петка Българска” и Специализирана болница за рехабилитация “ВИТА”-Велинград. Генерален спонсор на проявата бе “Астра Зенека”. В конференцията, която е категория Б-следдипломно обучение и носи 17 точки, взеха участие двама професори - Ангелов и Костянев и повече от 10 доценти.
Срещата откри доц. Маринкев, национален консултант по физикална терапия, с думите: “Велинград е един от най-известните центрове. Той има чудесен въздух, минерални води, прекрасни бази и доказани специалисти.” Доц. Златка Янкова, зав.клиника по белодробни болести в Пловдив и председател на Националното сдружение на пневмофтизиатрите в България, акцентира върху необходимостта белодробноболните да бъдат подсигурени с клинична пътека за рехабилитация и терапия. Доц. Димитър Попов от МВР-болницата в София напомни, че в САЩ се отделят 20 милиарда долара за лечение на ХОББ.
Участниците в Научната конференция бяха поздравени от зам.-кмета Милян Арсов, който определи провеждането й във Велинград като емблематично, тъй като вече сме обявени за СПА-столица на България. В залата присъстваха зам.-кметът Р. Ходжов и председателят на комисията по здравеопазване към ОбС С.
Форумът обсъди проекторезолюция за клинична пътека за долекуване и рехабилитация на дихателната система. Освен научните доклади и дискусии, на 13 май д-р Л. Веселинова, директор на РЦЗ Пазарджик и доц. Златка Янкова прерязаха лентата на ремонтирания сектор за групова инхалация в Пневмоболница “Света Петка Българска”. Чест прави на домакините на проявата д-р Е.Шопова и д-р Крантев, че се постараха да покажат на своите гости не само “перфектна организация”, но и Велинград. Панорамната разходка с автобус, включваща и храм “Света Троица” и Историческия музей, предизвика истински интерес, проличал от множеството зададени въпроси към етнолога Георги Куманов - от историята на църквата до писането на великденски яйца, в което част от лекарите опитаха уменията си.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай